K

Ketä, Mitä, Hä? – Tukkutorin Kala

Ketä? Tukkutorin Kalan -kalakaupan ja -ravintolan takana on Karl ”Kala-Kalle” Huttunen, joka vastasi seitsemän vuotta yrittäjänä Helsingin Itäkeskuksen City Marketin kalatiskistä.
Sitä ennen Kala-Kalle puski läpi 10-vuotisjakson supermarket-elämää palkollisena. Vuosi sitten päätös viimein kypsyi avata Tukkutorille oma unelmien setti, joka yhdistää veden elävät, kaupan ja ravintolan.
Tukkutorin Kalan ydintiimiin kuuluu Särkänlinnasta tutuksi tullut keittiömestari Tero Nummelin, joka vastaa kalaravintolasta. Kala-Kallen oikea lonkero kala-, äyriäis- ja nilviäismyymälässä on Ville Maljanen.
Mitä? Kyse on kalakaupasta, jonka tiloissa toimii myös kalaravintola. Tai siis, kumpikaan ei toimisi ilman toista.
Mallia on haettu Tukholmasta, Göteborgista sekä Köpiksestä ja kauempaakin Euroopan fisuisilta rannoilta.

Tiloissa toimi aiemmin leipomo-kahvila Messi, josta ei ole jäljellä kuin betonikatto. Kaikki meni uusiksi, joka myöhästytti avaamista puolella vuodella. Mutta viranomaisvaatimusten täyttämisen jakso jalosti myös konseptia. Lounaan noutopöydäksi ilmaantui vanha fiskarivene, joka tuo interiööriin kalastuksen meininkiä.
Vaikka Tukkutorin Kala ei ensisijaisesti pyriKään market-oppien mukaiseen halpuuttamiseen vaan laatuun, se kykenee tarjoamaan fisut sopuhintaan, sillä myynti muihin ravintoloihin nostaa volyymit tukun tasolle. Tästä hyötyvät niin puodin kuin ravintolankin asiakkaat.
Aamiaisella kello seitsemän aikaan tonteilla voi nähdä torimaista toimintaa, kun kalatiskin valikoima nostetaan paraatikuntoon.
Tarjolla on myös Suomen kallein aamiainen, joka sisältää Carelian Caviarin neljän eri kaviaarin setin (noin satkun pamaus), mutta simppelimmälläkin pärjää, jos vetäisee pelkän kahvin.

Lounaalla voi valita halutessaan tiskistä päivän kalan, jonka keittiö valmistaa.

Vaikka kala onkin ravintolan keskiössä, tarjolla on myös kasvisannos.
Tiskin raa’an valikoiman laajuus ja laatu peittoavat marketit mennen tullen. Lisävoimatekijöitä ovat osaaminen ja palvelu:
”Tulkaa tiskille avoimin mielin, parasta on ettei ole lyönyt lukkoon, mitä kalaa haluaa, koska villikalan saatavuutta ei voi aina taata. Siksi kysymme, millä idealla ja tavalla kala halutaan valmistaa. Näin oikea kala löytyy oikeaan tarkoitukseen”, Kala-Kalle selvittää.
Myymälän ja ravintolan listoilla on arvokalojen ohella myös edullisia ”roskakaloja” kuten särkeä, suutaria, vimpaa, säynettä, kiiskeä (liemikalaksi). Toisella laidalla on mm. sukellettuja, käsin poimittuja kampasimpukoita kuoressa sekä keisarihummereita elävänä.
Hä? Kun Tukkutorin Kala saa alkoholiluvat, alkaa myös iltatoiminta. Silloin kuvaan astuu mm. kuuden eri osterin valikoima samppanjan kera, ja tarjolla ovat mm. ranskalainen ja irlantilainen osteri sekä ruotsalainen belon-osteri. (Ping toimituksemme Arto Koskelo, joka elää syödäkseen ostereita).
Tukkutorin Kalalla on myös oma savustamo, jossa käytetään pyökkipurua siinä missä markettien savustamot tukeutuvat suihkutettavaan nestesavuun. Savulla ja savulla on siten iso ero.
Tukkutorin Kala
Työpajankatu 2 / Tukkutorin portti, 00580 Helsinki
Avoinna ma-la 07-18.
tukkutorinkala.fi
Facebook
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments