K

Ketä, Mitä, Hä? – Pizzeria Via Tribunali

Ketä? Via Tribunalin osakkaina on Son of the Punch -kollektiivin cocktail-baareista tuttua ryhmää: Sami Benamed, Tony Vihervaara, Luca Bertamini, Antti Kuitunen ja Mika Koivula, mutta myös keittiöosaajat Mikko Rantanen ja Lenni Lehmusoksa.
Sami ja Tony ovat itse asiassa jo toisen polven pizzan vääntäjiä, sillä heidän isänsä ovat pyörittäneet pizzerioita omilla tahoillaan eri vuosikymmeninä, ja Lucan juuret vievät saapasmaahan. Myös Lennin pizzaintoilu on kodin perua, jossa onkin ollut napolilainen uuni testaukseen. Tämä selittää, miksi cocktail-soturit ovat ryhtyneet pizzaan.
Mitä? Minuutin pizza. Sen verran pizza käy kääntymässä napolilaisessa avotuliuunissa, jossa on kuuma kuin helvetissä (450 astetta). Uunilla on painoa 2000 kiloa, mutta sitäkin enemmän iloa. Uuni on kaasukäyttöinen, sillä puulämmitteiselle ei keskustassa saa noin vain lupaa. Napolilaisessa nopeassa paistossa sekä pohja, raaka-aineet että tuoreyrtit käyttäytyvät toisin kuin pitkässä, ns. roomalaisen tyylin paistoajassa.

Pizza Gorgonzola.

Taikinaa on nostatettu 20 tuntia ja tuloksena on nopeassa paistossa pehmeähkö pohja, jossa on sitkoa ja reunoissa pehmeänkuohkeaa leipämäisyyttä. Cucina poveran eli köyhän keittiön mukaisesti täytteiden lukumäärällä ei keulita ja maut ovat balanssissa. Raaka-aineet ovat laatua ja enimmäkseen Italiasta tuotettuja.
Hä? Satapaikkainen Pizzeria Via Tribunali on uusin tulokas Helsingin tasokkaiden pizzerioiden palettiin, joita myös vaativat herkuttelijat suosivat. Via Tribunaalin vetäjät ovat ilmoittaneet hakevansa pizzaorganisaatiolta Associazione Verace Pizza Napoletanalta oikeaoppisen napolilaisen pizzerian sertifikaattia, joka olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa.
Via Tribunalin avotuliuuni nostaa pizzanpaistolämpötilan 450 asteeseen, jolloin valmista tulee minuutissa.

Via Tribunali poimittiin nimeksi Napolin pizzaopintomatkan yhteydessä. Kyse on yhdestä Napolin pääkaduista. Siten Helsingin Torikortteleissa oleva Sofiankatu on nyt kaksiniminen.
Erityisesti iltaisin kannattaa varautua jonotukseen, mutta sitä varten Via Tribunalissa on baari, josta saa odottelun tuskaan cocktailin jos toisenkin. Pöytävarauksia ei oteta: ekana sisään, ekana pöytään.
Pizzeria Via Tribunali
Sofiankatu 4, 00170 Helsinki
Ma-ti klo 11–22, ke-pe 11–00, la 12–00, su 12–20
viatribunali.fi
Facebook
Artikkeliin on tehty korjaus ti 23.5. klo 12.09: Leijonakorttelit on korjattu muotoon Torikorttelit.

CategoriesYleinen

Facebook Comments