K

Kantapöydässä: Entä jos poliitikot vaihtaisivat Alkon tilalle sanan Ravintola ja puolustaisivat anniskelua monopolin sijaan

Tämä tarina on oletus. Käytän kirjoitustapaa, jossa vaihdan väittämiä toiseksi muuttamalla sanan Alko tilalle sanan Ravintola. Kirjoitan Ravintolan vielä isolla alkukirjaimella. Kolmea alkukappaletta lukuunottamatta koko homma on fiktiota, mutta voisiko se olla joskus olla myös totta?

Taustaksi sen verran, että Valviran ja THL:n tilastojen perusteella viinamonopoli Alko on menettämässä otetta alkoholijuomien kauppiaana. Me suomalaiset kippasimme etanolia kiduksiimme viime vuonna yhteensä vajaat 46 miljoonaa litraa eli 8,3 litraa asukasta kohti.

Tätä lukua sanotaan kokonaiskulutukseksi, ja siinä on mukana myös Hevosmiesten tietotoimiston eli THL:n arvio matkustajatuonnista.

Etanolista päivittäistavarakaupat myivät 41 prosenttia. Alkon osuus oli reilut 32 prosenttia. Matkustajatuonnin siivu 15,5 ja ravintolamyynnin noin 11,5 prosenttia.

Alkon myynti ja osuus putosivat edellisvuodesta. Ja puhtaaksi etanoliksi muutettuna Alkossa eniten väheni väkevien myynti, eivätkä suinkaan olut- ja lonkeromyynnit.

Antti Punamäki, Ravintola Viisi Penniä. Kuva: Heikki Kähkönen.

Poliitikot ja virkamiehet ovat huolestuneita Alkon vajaan kolmanneksen osuudesta. Kukaan ei välitä ravintoloista, ellei…

Me muutammekin seuraavat mediasta poimitut Alkon monopolin säilyttämispuheet kertaheitolla ravintoloiden puolustuspuheiksi vaihtamalla sanan Alko sanaksi Ravintola.

Ravintoloita kehtaa puolustaa”, peruspalveluministeri A.S. (kesk.).

”Koen, että viinien ja väkevien hakeminen Ravintolasta ei ole liian suuri vaiva, kun sillä pystytään rajoittamaan alkoholihaittojen lisääntymistä”, varapuheenjohtaja H.H. (kesk.).

”Viinien ja väkevien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa vähentäisi Ravintoloiden myyntiä ja karsisi niiden myymäläverkkoa. Ravintoloiden valikoimat olisivat entistä kauempana”, puheenjohtaja L.A. (vas.).

”Alkoholipoliittiset mielipiteet -kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista haluaa, että väkevää alkoholia myydään vain Ravintoloissa”, virkamies, Alkon hallituksen jäsen K.V. (STM).

”Alkoholin saatavuus ei ole Suomessa ongelma. Ravintolat ovat sijoittuneet entistä paremmin kauppa- ja ostoskeskusten sekä muiden palveluiden yhteyteen”, puheenjohtaja P.H. (vihr.).

Ravintoloiden säilyttäminen on paras tapa huomioida haitat ja kerätä varat miljardiluokan ongelmien hoitoon”, puoluevaltuuston kannanotto (KD).

”Me olemme lirissä tämän kokonaisuuden kannalta – Etämyynti-vääntö valvotti eduskuntaa – oppositio syyttää hallitusta Ravintoloiden aseman vaarantamisesta”, otsikko Demokraatti-lehdessä (SDP).

Kun seuraavan kerran kuulet, kun poliitikko, päättäjä tai vaaliehdokas, aloittaa puheensa sanoilla Alko tai Alkon monopoli, pyydä häntä vaihtamaan tilalle sana Ravintola. Muutos ei ole iso, edes ajatuksen tasolla. Kukaties näin saisimme ravintola-alalle lisää ymmärrystä puheiden ohella myös päätöksissä.

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka käy ravintoloissa huomattavasti useammin kuin Alkon myymälöissä.

Facebook Comments