V

Viron hallituksessa alkoi riita alkoholiverojen korotuksista

Viron valtiovarainministeri Toomas Tõniste esittää, että Viron pitäisi luopua tulevasta alkoholin valmisteveron korotuksesta helmikuun alussa. Talousministeri Kadri Simson torjuu Tõnisten esityksen kansanterveydellisiin perusteisiin vedoten. 
Viron kolmen puolueen hallitus on ajautumassa riitaan tulevista alkoholiverojen korotuksista. Asiasta uutisoi Suomessa Estofennia-verkkolehti Twitterissä.
Viron hallituksen tavoitteena on kerätä yli 200 miljoonaa euroa nostamalla mietojen juomien verotusta vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäiset korotukset astuivat voimaan heinäkuun alussa.

AlkoholiVerojen tuotto jäämässä miljoonia euroja odotettua pienemmäksi.

Tammi-lokakuussa verojen korotus tuotti verotuloja 16 miljoonaa euroa odotettua vähemmän. Isänmaan ja Res Publican liiton (IRL) valtiovarainimisteri Toomas Tõniste esittää, että Viro luopuisi helmikuun alkuun suunnitelluista uusista korotuksista. Tõnistelle tukea antaa IRL:n puheenjohtaja Helir-Valdor Seeder.
”Valmisteverojen korotukset ovat kääntäneet taloutta vain huonompaan suuntaan. Rajakauppa Latviaan on kasvanut, suomalaiset turistit ovat vähentäneet ostoksiaan Virossa ja pienet kaupat ovat vaikeuksissa. Esitän pohdittavaksi, että luovumme kokonaan seuraavista korotuksista”, Tõniste perustelee.
Viron keskustapuoluetta edustava talousministeri Kadri Simson ei halua luopua suunnitelluista korotuksista. Simsonin mukaan korotusten perusteluina ei ole ollut pelkkä rajan kerääminen, vaan kansanterveydelliset näkökohdat.
Simson muistuttaa, että suunnitelmat Viron veropolitiikasta ja alkoholiverojen tuotoista on jo lyöty lukkoon, eikä niitä valtiovarainministerin esityksestä enää muutella.

”Vain hullu ostaa enää Virosta!”

Pärnusta ja Tartosta on lyhyt matka etelänaapurin rajakauppoihin. Suomalaiset suurkuluttajat ja ammattitrokarit käyvät jo Latviassa. Tallinnan satamassa toimivan Alcostock Cash & Carryn omistaja Madis Eensaar kertoi viime viikonvaihteessa Iltalehdelle, että myymälän liikevaihto on pudonnut vuodessa peräti 30-40 prosenttia. Ja putoaa edelleen.
”Suomalaiset eivät enää juuri käy, siinä syy. Suomalaiset hakevat alkoholia nyt Latviasta. He tekevät sen organisoidusti, isoissa ryhmissä ja isoilla autoilla. Siellä on paljon halvempaa kuin Virossa”, Eensaar sanoo.
Viron hallituksen arviot mietojen juomien verojen korotuksen tuottamista lisätuloista:
2017 – 25 milj. euroa
2018 – 58 milj. euroa
2019 – 65 milj. euroa
2020 – 71 milj. euroa
yhteensä 219 milj. euroa

CategoriesYleinen

Facebook Comments