V

Verottajan päätös pakotti luopumaan yrityksestä – Suomen vanhin pienpanimoyrittäjä jätti sahtipanimon lapsilleen

Suomen vanhin pienpanimo on nopeuttanut sukupolvenvaihdosta verottajan toimien vuoksi. Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen luopuu kokonaan omistuksestaan Suomen vanhimmassa pienpanimossa.

Pekka Kääriäinen on tähän saakka ollut omistajana perustamissaan pienpanimoissa Lammin Sahdissa ja Bryggeri Helsingissä sekä hallituksen jäsenenä Bryggerin toimintaa pyörittävässä Rakuuna Olut Oy:ssä. Verottajan tulkinnan mukaan sekä omistajuus että hallituspaikka vaarantavat kummaltakin yhtiöltä pienpanimoille valmisteverolain mukaan kuuluvan veronalennukset.

Verohuojennuksissa on kyse 150 000 eurosta vuodessa. Kääriäinen on nyt pakotettu luopumaan omistuksista Lammin Sahdissa, jonka hän perusti jo vuonna 1985.  Sahtipanimon toimintaa jatkavat vastedes hänen lapsensa sekä vaimonsa Sirpa Kääriäinen.

Kääriäinen kertoo tiedotteessaan, että hänellä on pienpanimoalennuksen edellytyksenä olevasta riippumattomuudesta jo kaksi ennakkopäätöstä aiemmilta vuosilta, mutta verottaja ei tunnusta päätöksille ns. luottamuksensuojaa.  Hän pitää verottajan takautuvaa tulkintaa yllättävänä.

”Se on myös vastoin pienpanimoiden veronalennuksia määrittelevän ns. rakennedirektiivin sanamuotoa ja tarkoitusta. Verottajan tulkinta on rankaiseva ja vesittää direktiivin alkuperäisen tarkoituksen edistää työllistävää pienpanimotoimintaa”, tuohtunut Kääriäinen perustelee.

Verottajan mielestä Kääriäisen panimot ovat oikeudellisesti ja taloudellisesti riippuvaisia toisistaan.

Kääriäisen mukaan koko yhtälö juontaa juurensa verottajan uuteen tulkintaan pienpanimoiden verohuojennuksen myöntämisen ehdoista.
”Yhteenlaskettunakin näiden kahden pienpanimon valmistamat litrat jäävät reilusti alle lain enimmäismäärien. Lammin Sahdilla ja Bryggeri Helsingillä on asiasta vireillä valitukset Helsingin hallinto-oikeudessa, mutta niiden käsittely on kesken”, Kääriäinen kertoo.

Kääriäisen mukaan verottajaa ei hetkauta se, että EU:n talous- ja verokomissaari Pierre Moscovic on jo viime vuonna todennut, että Suomen pienpanimoalennuksia koskeva laki on direktiivin mukainen.

Tilannetta entisestään sekoittaa käsityöläispanimoiden kannalta se, että tulkintoja tekevät uuden alkoholilain myötä sekä aluehallintovirasto että verottaja. Hämmennystä syntyy jo siitä, että viranomaisten tulkinnat saattavat olla keskenään päinvastaiset.

Entinen sahtiyrittäjä Pekka Kääriäinen: ”Suomen verottaja tulkitsee lakia omalla tavallaan”.

”Joudun luopumaan Lammin Sahdista vastoin tahtoani. Jotta voin varmistaa näiden yritysten jatkumisen ja koska verottaja on päätöksessään käyttänyt myös perheenjäseniäni riippuvuutta aiheuttavina, täytyy varmaan selvittää, pitääkö minun vielä erota vaimostani, vaikka meillä on avioehto keskenämme. Kai minun pitää sen lisäksi nostaa kanne lapsia kohtaan ja kieltää isyytenikin”,  Pekka Kääriäinen arvuuttelee.

Kääriäisen mukaa verottajan päätös ei kannusta yrittämiseen eikä ole nykyisten poliittisten linjausten mukaista. Asiointi verottajan kanssa on ollut tosi hankalaa, kun kysymyksiin ei saa minkäänlaisia vastauksia.

”Kaikkeen on haettava ennakkoratkaisupäätös, joka kestää noin kaksi kuukautta. Ei näin epävarmassa ympäristössä voi yrittää, eikä luottaa verottajaan”, entinen sahtiyrittäjä sanoo tuskastuneena.

Kääriäinen sanoo, että sekä Lammin Sahti että Bryggeri Helsinki jatkavat normaalia toimintaansa, mutta hän on itse jo ryhtynyt katselemaan muita bisneksiä.

”Yöunet ovat menneet näitä asioita miettiessä. Kai tässä on keksittävä jotakin muuta puuhaa, kenties jopa ulkomailla”, Kääriäinen vihjaa.

Facebook Comments