R

Ravintola-alkoholin alv:n lasku uhkaa tuoda mukanaan valmisteverojen korotukset

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät näyttävät varovaisesti vihreää valoa ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskemiselle ruoan alv:n kanssa samalle tasolle. Alv:n lasku onnistuisi vain, jos veromenetykset kaivetaan jostakin muualta – siis nostamalla alkoholiveroja!
Uutissuomalainen on haastatellut keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien johtajia. Puolueet olisivat valmiita alentamaan ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa. Uuden vaihtoehdon johtoa ei toimitus tavoittanut, mutta UV:n kansanedustajat ovat aiemmin kannattaneet alv:n laskemista.
”Jos ravintola-alkoholin veroa lasketaan, voisi yleistä alkoholiveroa mahdollisesti nostaa. Se on kuitenkin pulmallista, koska se voi johtaa Viron viinarallin kiihtymiseen”, lehti kirjoittaa.

Alkoholiverojen korottaminen nostaa alkoholin hintaa, mikä ei auta ketään – ei valtiota, ei ravintoloita, eikä kuluttajia.

Viro on nostanut mietojen juomien verotusta parikin kertaa tänä vuonna. Uusi korotus on ovella ensi vuoden alusta. Koska Latviakin nostaa marginaalisesti omia alkoholiverojaan, monien poliitikkojen alkoholifiskaalinen ymmärys laskee 1+1 = 3, joten sen perusteella on helppo ryhtyä vaatimaan korotuksia valmisteveroihin meilläkin.
Kyse on kokonaiskulutuksen harhaan perustuvasta opista. Mitään alkoholijuomiin, niiden myyntiin tai anniskeluun, liittyviä veroja ei voida laskea nostamatta juomien hintaa muilla keinoin.
Ravintoloille olisi luonnollisesti etua, mikäli alkoholijuomien alv:n lasku nykyisestä 24 prosentista ruoan kanssa samalle tasolle 14 prosenttiin kaventaisi hintaeroa vähittäiskauppoihin nähden. Mutta jos samalla nostetaan juomien hintoja alkoholiveroja korottamalla, ravintoloiden todellinen hinnanlasku olisi silkkaa silmänlumetta.
”Olisi ihan tervettä, että alkoholin nauttiminen voisi tapahtua hivenen enemmän ravintoloissa, jos sitä ylipäätään halutaan nauttia. Jos pelivaraa löytyy arvonlisäveron alentamiseen, se olisi ihan hyvä asia”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Uutissuomalaisen haastattelussa.

Ravintola-alv:n laskemisen ohella pitäisi ryhtyä asteittain laskemaan myös alkoholiveroja.

Kaikkonen osuu oikeaan, mutta ravintola-alv:n laskun ohella pitäisi myös laskea (eikä nostaa!) alkoholiveroja esimerkiksi naapurimaamme Ruotsin tasolle.
Kyse on todellisesta hinnasta. Kuluttaja äänestää lompakollaan, ja matkustaa yhä syvemmälle Baltiaan nauttimaan ravintolapalveluista tuoden juomatuliaiset mukanaan.
Kun yhdellä kädellä antaa, tekee toisella kädellä mieli ottaa entistä syvemmältä. Se on tämänkin keskustelun sekä Suomessa harjoitettavan alkoholipolitiikan ja siihen liittyvän verologiikan keskeinen ydin.

CategoriesYleinen

Facebook Comments