O

Ostaako kokoomus kristillisdemokraatit hallitukseen luopumalla alkoholilain uudistuksesta?

Viina on vanhin voitehista, heti veden jälkeen. Suomalaisessa politiikassa alkoholilla on voideltu kumppaneita ja vihollisia koko itsenäisyytemme ajan. Niin nytkin.
Ylen TV1:ssä pyörii Timo Koivusalon ohjaama Täällä Pohjantähden alla -tv-sarja. Väinö Linnan kirjoittamassa romaanitrilogiassa Koskelan Akseli ostaa muurari Otto Kiviuorelta tämän tyttären Elinan vaimokseen viinapullolla. Samalla kaksi sukua yhdistyy ja Linnan kertomukselle muotoutuu ydinperhe, jonka ympärille koko tarina rakentuu. Kuin Suomi pienoiskoossa.
Viina on käypä vaihdon väline. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) näyttivät maanantaina Jussi Halla-ahon johtamalle perussuomalaisille tylysti ovea. Ei ole vaikea arvata, että manööverille oli piirretty askelmerkit jo hyvissä ajoin.
Perussuomalaisten kuolemantanssin askelkuviot piirtyivät lattiaan parin viikon takaisessa alkoholilain väännössä. Siinä persut jäivät yksin puolustamaan hallituspuolueiden vuoden takaista yhteistä linjaa keskustan ja kokoomuksen koalition viedessä rumbaa omaan suuntaansa.

Saavatko kristillisten Jeesuksen morsiamet ja keskustan viinafundamentalistit sittenkin tavoitteensa läpi?

Nyt alkoholinhuuruinen tanssiinkutsu on käymässä kristillisdemokraattien Jeesuksen morsiamille Sari Essayahille, Sari Tanukselle ja Päivi Räsäselle. Kirjoitin puolitoista vuotta sitten Kantapöydässä-kolumnissani, että epäilemättä meillä saattaa olla vielä kylmä kyyti edessä, kun kristillisdemokraatit alkavat yhdessä keskustan raittiussiiven kanssa ohjata alkoholilain uudistusta.
Käytännössä alkoholilain kokonaisuudistukseen liittyvä normien purkaminen on aivan samassa pisteessä kuin tuolloin marraskuussa 2015, jolloin KD oli edellisen kerran tyrkyllä hallitukseen. Sipilän hallituksen hajoamisen myötä alkoholilain uudistustyö palaa alkupisteeseensä tai käytännössä siihen samaan tilanteeseen, jossa se on edellisten hallitusten jäljiltä ollut.
Alkoholilakia on valmisteltu vuodesta 2011. Koko laki on ajastaan jäljessä ja jopa monelta osin voimassa olevan perustuslain vastainen. On lähes päivänselvää, että KD:n tuleminen hallitukseen toisi alkoholilain kokonaisuudistuksen kirjaimellisesti hallitusohjelman tasolle.
Silloin kristillisdemokraatit ja Pekka Puskan johtamat viinafundamentalistit yrittäisivät kynsin hampain pitää kiinni, että mikään tarvittava ei muutu. Ei ainakaan työllisyyttä ja palveluelinkeinojen kehittämistä edistävän suuntaan.

Kokoomus hei! Miten tässä pääsi näin käymään?

Viime sunnuntaina nähdyssä Pohjantähden 8. osassa Otto Kivivuori kuolinvuoteellaan muistuttaa Akseli Koskelaa tyttärensä naimakaupasta ja kauppasumman käytetystä viinapullosta. Sen jälkeen appiukko ja vävy puristivat kättä. Case is closed.
Ostaako kokoomus KD:n hallitukseen luopumalla samalla tavoin tavoitteestaan alkoholilain uudistuksessa tarttumalla kristillisdemokraattien enkelten kosketukseen?
Monet matkailu- ja horeca-alojen työllisyydestä ja yritystensä tulevaisuudesta huolissaan olevat kokoomuksen kannattajat ja tukijat ovat tilanteessa varmasti aidosti ymmällään. Eihän tässä näin pitänyt käydä – vai pitikö sittenkin?
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka ei juo kahvia eikä maitoa.

Facebook Comments