V

Viranomaisilta ei vieläkään tarkkoja perusteluja ravintoloiden toimimisesta koronalinkoina – Rajoitukset voimaan viikon kuluttua

THL:n torstaina julkaisema raportti kertoo, että koronatartuntoja on tapahtunut lähinnä perhepiirissä, yksityisissä juhlissa, työpaikoilla, harrastuksissa ja oppilaitoksissa. Raportin mukaan lukuisten tartuntojen alkulähde kuitenkin on ravintoloissa tapahtuneet joukkoaltistumiset, mutta viranomaiset eivät paljasta, mitä alueita tai paikkakuntia sekä kuinka montaa henkilöä ravintoloiden tartunnat koskevat.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi keskiviikkona Ylen A-studiossa, että elo-syyskuun tartunnoista ainakin 200 on peräisin ravintoloista. Puumalaisen mukaan yhdestä helsinkiläisravintolasta on tähän mennessä lähtöisin lähes 40 tartuntaa.

Torstaina julkistetut STM:n ja THL:n koronakatsaukset eivät tue Puumalaisen väitteitä. Yhdessäkään THL:n viikkoraportissa elokuun alun jälkeen ei ollut mainintaa mahdollisina koronalinkoina toimineista ravintoloista.

THL:n uusimmassa raportissa todetaan, että viikolla 39 koko maassa tartunnanlähde jäi epäselväksi noin puolessa tapauksista. Suuri osa epäselvistä tapauksista sijoittui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n alueelle, missä tartunnanlähde jäi selvittämättä noin kahdessa kolmasosassa tapauksista.

Joukkoaltistumisia raportoitiin yhteensä 184. Suurin osa tartunnoista tapahtuu kotona. Alle 5 prosenttia tartunnoista on tullut Suomen ulkopuolelta.

Kuvakaappaus Yle Uutisten verkkosivuilta.

HUS ja pääkaupunkiseudun kunnat ovat yhdessä todenneet alueen siirtyneen kiihtymisvaiheeseen.

Ilmaantuvuuksien perusteella osassa maata ollaan joko kiihtymisvaiheessa tai lähellä siihen siirtymistä.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä koko maassa 1,25–1,30, joka on samaa tasoa kuin edellisellä viikolla. Ilmaantuvuusluku on 20,7, kun se kaksi viikkoa sitten oli noin 10.

Väitteet ravintoloiden toimimisesta koronalinkoina tuntuvat ainakin virallisten raporttien perusteella vähintäänkin kummallisilta, sillä mitään lukuja tai muuta faktapohjaista näyttöä 40 tapauksen aiheuttamista tartunnoista ei ole kerrottu myöskään HUS:n ja Helsingin kaupungin tilastoissa ja raporteissa.

Kuva: Heikki Kähkönen.

Valtioneuvoston asetus ravintoloiden rajoituksista astui voimaan. Rajoituksilla viikon siirtymäaika koko maassa.

Valtioneuvoston asetus ravintoloiden uusista rajoituksista tuli voimaan tänään torstaina 1. lokakuuta. STM:n mukana ravintolat saavat rajoitusten toimeenpanoon viikon siirtymäajan. Siten rajoitukset otetaan käyttöön koko maassa ensi viikon torstaina 8. lokakuuta.

Määräaikainen asetus on voimassa kuluvan lokakuun loppuun saakka. Rajoitusten tiukennuksista päätetään erikseen kahden viikon välein.

Jos koronavirustilanne on jollakin alueella kiihtymisvaiheessa, tiukennetaan rajoituksia lisää. Tällöin ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa klo 23 ja anniskelu loppuu klo 22.

Tämän lisäksi asiakasmääriä rajoitetaan niin, että sisälle saisi ottaa enintään puolet maksimimäärästä. Tämä kirpaisee erityisesti pieniä baareja, kahviloita ja ruokaravintoloita.

Kunkin alueen siirtyminen epidemian kiihtymisvaiheeseen todetaan THL:n antamalla lausunnolla. Jos aihetta on, valtioneuvosto tekee tarvittaessa sen perusteella päätökset tiukemmista rajoituksista kahden viikon välein.

Pääkuvassa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvosto. 

CategoriesKansi Koronavirus

Facebook Comments