R

Ravintolat kaipaavat viranomaisilta päätöksiä, milloin eri alueilla otetaan käyttöön tiukennetut koronarajoitukset

Ravintoloitsijat odottavat hämmentyneinä ja epätietoisina, millä alueilla tullaan ottamaan käyttöön aukioloaikoja, anniskelua ja asiakaspaikkojen määriä koskevat lisärajoitukset. THL ei ole vielä päättänyt, mitkä maakunnat ovat koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Monet ravintolat joutuvat perumaan ison määrän varauksia heti, kun asiakaspaikkoja joudutaan vähentämään puoleen nykyisestä.

Torstaina voimaan tullut asetus sulkee ravintolat kello 01 ja lopettaa anniskelun kello 24 koko maassa ensi torstaista 8. lokakuuta alkaen ainakin kuun loppuun saakka.

Koronaepidemian kiihtyessä aukioloaikoja voidaan rajoittaa vielä maakuntakohtaisesti siten, että anniskelu päättyy kello 22, ovet on suljettava kello 23 sekä enintään puolet asiakaspaikoista saa olla käytössä.

Monille ravintoloille anniskelu- ja sulkemisaikojen lyhentämistä kipeämpää tekee asiakaspaikkojen rajaaminen puoleen. Silloin esimerkiksi 20–30 hengen ravintolasaliin voi ottaa enintään 10–15 ihmistä kerralla, vaikka ravintola olisi auki vain iltayhdeksään.

Ravintola Ora joutuisi lisärajoitusten astuessa voimaan vähentämään asiakaspaikkojen määrää 20:stä 10:een.

Lisärajoitukset iskevät pahimmin pieniin ruokaravintoloihin, baareihin ja kahviloihin, joissa ei ole todettu vielä yhdenkään tartunnan saaneen alkunsa.

Helsinkiläisen Michelin-tähdellä varustetun ravintola Oran ravintoloitsija Sasu Laukkonen kertoo seuranneensa hämmentyneenä viranomaisten puheita koronaviruksen kiihtymisvaiheesta. Laukkonen kaipaa viranomaisilta päätöksiä lisärajoituksista hyvissä ajoin ennen niiden ottamista käyttöön.

Orassa on tällä hetkellä 20 asiakaspaikkaa. Puolittamisen jälkeen salissa saa olla enintään 10 asiakasta kerralla. Niillä tuloilla ei illan serviisiä saa kannattavaksi.

”Tässä tilanteessa on aivan kauheaa, jos joutuu perumaan varauksia. Anniskeluaikojen lyhentämisellä ei ole meille merkitystä, mutta asiakaspaikkojen puolittaminen tekee toiminnasta kannattamatonta”, Laukkonen sanoo.

Käytännössä Laukkonen joutuu tarttumaan puhelimeen ja käynnistämään soittorumban. Se on noloa ja turhauttavaa. Pahimmassa tapauksessa peruutettu varaus voi tarkoittaa, että asiakas ei palaa enää koskaan uudelleen takaisin.

”Vastuullisina toimijoina me noudatamme aina viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus ja ihmidten terveys on aina etusijalla”, Laukkonen tähdentää.

Sasu Laukkonen pitää ravintolan kannalta turhauttavalta ryhtyä peruuttamaan pöytävarauksia viranomaisen päätöksellä.

HUS ja pääkaupunkiseudun kunnat totesivat yhdessä aiemmin tällä viikolla, että alue on jo nyt siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. STM kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi keskiviikkona Ylen A-studiossa, että tiukennetut otettaneen käyttöön Uudellamaalla vasta reilun parin viikon päästä.

Kunkin alueen siirtyminen epidemian kiihtymisvaiheeseen todetaan THL:n antamalla lausunnolla. Jos aihetta on, valtioneuvosto tekee tarvittaessa sen perusteella päätökset tiukemmista rajoituksista kahden viikon välein.

Facebook Comments