S

Suussa sulava Viro kasvattaa suosiotaan – Gastronomia ja luonnonrauha matkailun kärkiteemoja tänä vuonna

Etelänaapurimme on Viro käytännöllisen kompakti, viehättävä ja jatkuvasti uudistuva maa, jossa ehtii parissa päivässä nähdä  ja kokea paljon. Viro on hyvän ruoan  ja perinteisten juomien makuaitta, jossa kaikki palvelut ovat lähellä ja nopeasti saavutettavissa.

Helsingin Matkamessujen virallinen kumppanusmaa Viro tarjoaa urbaania sykettä, luonnonrauhaa sekä monenlaisia elämyksiä ja aktiviteetteja. Tänä vuonna Viro ylpeilee keittiötaidoillaan. Maa on tekemässä vahvaa esiintuloa Euroopan gastronomisella kartalla.

Gastronomia on yksi Viron matkailun  kärkiteemoista tänä vuonna. Kuva: Alexander Gu, Visit Estonia.

Skandinaavinen White Guide -ravintolaopas laittoi marraskuussa maan ravintolat jälleen paremmuusjärjestykseen. Suosituslistalle kertyi Virosta peräti 106 ravintolaa, joissa asiakaspalvelu, käytetyt raaka-aineet ja laaja tarjonta kertovat ammattitaidosta ja laadusta.

Vuoden 2020 listalla kansainvälisen mestaritason luokitukseen ylsi kolme tallinnalaiskohdetta: NOA Chef’s Hall, Michelin-tähdelläkin palkitun keittiömestari Matthias Dietherin 180 Degrees sekä kulinaristien kestosuosikki ravintola Ö.

Mestaritasolle opas luokittelee Muhun saarella sijaitsevan Alexanderin, Etelä-Viron Otepään GMP Pühajärven sekä tallinnalaiset Puri Chef’s Side, Ore, Juur ja Art Priori -ravintolat.

Perinneruoat ja lähellä tuotetut raaka-aineet muodostavat Viron uuden keittiön perustan. Kuva: Andres Teiss.

Yksi Viron gastronomisen vuoden ehdottomia huippuhetkiä koetaan toukokuun viimeisellä viikolla, jolloin Tallinnassa järjestetään kansainvälisten kokkiolympialaisten, Bocuse d’Orin, Euroopan-karsinnat. Tapahtuma tuo huippukokkeja, kansainvälistä mediaa ja ruokaturisteja tuhansittain Viroon.

Kilpailukeskuksena olevan Saku Suurhallin ulkopuolelle pystytetään virolaisen ruokakulttuurin basaari. Bocuse d’Or Europe Tallinn 2020 ja ruokamatkailu on Viron matkailun markkinoinnin kärkihankkeita tänä vuonna.

”Teemme ahkerasti töitä sen eteen, että Bocuse d’Orin jälkeen Viro tunnetaan entistä maukkaampana ja parempana ruokamatkailumaana, jonne turistit palaavat aina uudestaan”, lupaa Viron matkailun edistämiskeskuksen eli Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi.

Bocuse d’Or-kilpailun Euroopan-karsinta järjestetään Tallinnassa toukokuussa. Kuva: Andres Teiss.

Gastronominen Tallinna levittäytyy Kalamajaan, Telliskiveen ja Noblessneriin.

Tallinnan vanhakaupunki ravintoloineen on suomalaisten perinteinen tutustumiskohde. Se on saanut rinnalleen Kalamajan alueen, Telliskiven sekä uutena kohteena pohjoisrannikon Noblessnerin, joka on pääkaupungin nopeimmin kehittyvä kaupunginosa.

Ruokapaikkojen lisäksi entinen tsaarinaikaisen sukellusvenetehtaan ympäristö tarjoaa vanhaa ja uutta rouheasti yhdistelevää arkkitehtuuria. Autottomat kujat ja aukiot tekevät Noblessnerista viihtyisän ja värikkään tutustumiskohteen. Ruokien ja juomien nautiskelun lomassa voi piipahtaa sisustusliikkeissä, Taidekeskus Kaissa sekä koko perheen Keksintötehdas PROTOssa.

”Noblessnerista povataan ensi kesän hittiä, joten trendinenät ottavat sen suunnakseen jo nyt. Suosittelen varaamaan vierailuun tarpeeksi aikaa. Alueella riittää tehtävää ja nähtävää helposti viikonlopun molemmiksi päiviksi”, Raussi sanoo.

Põhjala Tap Room on yksi Noblessnerin vetonauloista. Kuva: Andres Teiss.

Hyvät liikenneyhteydet luovat pohjan kestävälle matkailulle. Bussi- ja junareitit kattavat koko maan.

Timo Raussi muistuttaa, että tiheiden ja edullisten bussiyhteyksien avulla voi reilussa parissa tunnissa matkata Tallinnasta Pärnuun, Tarttoon, Muhun saarelle tai vaikkapa eksoottiseen Narvaan.

Majakoista, luonnosta ja saaristolaiselämän vaalimisesta tunnetulla Hiidenmaalla vietetään keväällä uuden Tuulitornin avajaisia. Koko perheen elämyskeskus tarjoaa tietoa, puuhaa sekä jopa 20 metriä korkean kiipeilyseinän fyysisistä haasteista pitäville.

”Saarenmaalla Kuressaaressa aukeaa vappuna puolestaan 4D-elokuvateatterin, planetaarion ja konserttisalin sisältävä vapaa-ajankeskus WOW. Sen tiloissa voi kokea illuusioita, kiivetä läpi tyhjyyden tai kulkea kastumatta läpi sateen”, Raussi esittelee.

Narvan linnan uudistettu museo avataan yleisölle toukokuussa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Itä-Viro tarjoaa kokeneellekin etelänaapurin matkailijalle ennen kokematonta eksotiikkaa ja kultturikohteita.

Itä-Virumaalla lähellä Toilan kylpylää sijaitsee jyrkkä rantatörmä ja Viron korkein putous Valaste. Sen ympäristöön on luotu kesäisin leikkisästi Jurassic Parkiksikin kutsuttu, vehreässä klinttimetsässä kulkeva luontopolku pitkospuineen.

”Kokemisen arvoinen on myös EU:n itärajalla sijaitseva Narvan linna. Sen peruskorjattu itäsiipi uusine museotiloineen ja näyttelyineen avautuu toukokuussa, jolloin linnanmuureille voi kiivetä kurkkimaan kivenheiton päässä olevaa Venäjän Ivangorodin linnoitusta.”

Viro on Helsingin Matkamessujen pääyhteistyökumppani. Kuva: Heikki Kähkönen.

Timo Raussi muistuttaa, että hyvien vinkkien jakaminen matkailijalta toiselle on ollut arvokas apu uusien kohteiden löytämisessä. Helsingin Matkamessuilla toimintaansa esittelee yli 60 erilaista matkailupalvelua ja yritystä.

”Unohtaa ei sovi myöskään Viron omia matkamessuja. Tourest 2020 järjestetään Tallinnan Messukeskuksessa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Siellä kaikki Viron maakunnat esittäytyvät omilla osastoillaan”.

Helsingin Matkamessut 16.–19.1.2020
Tourest 2020 Talinnassa 6.– 7.2.2020

Tallinna on myös talvimatkailukaupunki. Kuva: Kaapo Kalda.
Artikkeli on toteutettu yhdessä Visit Estonian ja Toptasten kanssa.
CategoriesYleinen

Facebook Comments