S

Surunauhoissa kilpaileva Suomen Bocuse d’Or -joukkue tähtää mitaleille Euroopan-karsinnassa Tallinnassa

Suomen kokkijoukkue kilpailee tänään mitalisijasta ja pääsystä Bocuse d’Or -kilpailun helmikuun finaaliin Tallinnassa järjestettävissä Euroopan-karsinnoissa. Joukkue esiintyy surunauhoissa keskiviikkona menehtyneen Suomen Bocuse d’Or Akatemian presidentin ja joukkueen mentorin Matti Jämsénin muistolle.-

Bocuse d’Or -kokkikilpailun Euroopan-karsinta käynnistyi torstaina Tallinnan Saku Suurhallissa. Suomen joukkue, Mikko Kaukonen, Anni Peräkylä ja Heikki Liekola, aloitti oman osuutensa perjantaiaamunana hieman ennen kello yhdeksää.

Kaukosen keittiötiimi kilpailee kärkisijoista. Joukkue sanoo kunnioittavansa parhaiten Bocuse d’Orin Suomen Akatemian presidentin Matti Jämsénin muistoa ja työtä antamalla kaikkensa iltapäivään saakka kestävässä suorituksessaan.

”Olemme treenanneet hyvin ja täysin valmiita kisaan. Tavoite on olla kolmen parhaan joukossa. Vastustajista voisi nostaa erityisesti esiin Ruotsin ja Norjan, joiden tämän kauden edustajat olivat jo viime kaudella palkintosijoilla”, Kaukonen pohti ennen kisaa.

Suomen Bocuse d’Or -joukkuetta johtaa Mikko Kaukonen (kesk.)

Suomi maistuu tuomareiden lautasilla syksyisiltä rapujuhlilta, savulta ja syysmetsän antimilta.

Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailuruokaa, joista toinen tarjoillaan tuomaristolle lautasilta ja toinen kilpailua varten suunnitellulta tarjoiluvadilta. Kilpailevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella.

Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely eli hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomarina toimii Sami Rekola.

Tarjoiluvadilla esiteltävän ruoan pakollisina pääraaka-aineina ovat Virossa kasvatettu viiriäinen, viiriäisenmaksa ja -sydän sekä -muna. Annoksen lisäkkeiden on oltava vegaanisia.

”Suomi on vadilla läsnä annoksissa käytetyissä metsäsienissä, savussa ja pohjoisen syksyn mauissa. Viiriäisenrinta on heinäsavustettu ja muna tarjoamme suomalaisten herkkutattien kanssa. Vegaaniset lisäkkeet on tehty puutarhan antimista. Sipuli ja punajuuri on maustettu suomalaisilla ruusun terälehdillä ja ruusukaali persiljalla ja omenalla”, Kaukonen kuvailee.

Mikko Kaukosen viiriäisannoksessa maistuu suomalainen syksy.

Lautasilla tarjoiltavissa annoksissa pääraaka-aineena on Virossa altaissa kasvatettu jättikonnamonni.

”Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia ja kivoja työstettäviä. Jättikonnamonniin piti aluksi hiukan tutustua, mutta senkin käsittelystä ja kypsennyksestä saimme nopeasti kiinni. Isoin haaste kilpailutehtävässä ovat olleet vegaaniset lisukkeet”, Kaukonen perustelee.

Jättikonnamonnista valmistettu annos vie ajatukset syksyiseen pimenevään iltaa ja suomalaisiin rapujuhliin.

”Jättikonnamonnin herkkää makua täydentävät suomalainen jokirapu, tilli ja tietysti paahtoleipä. Lautaselle nostetaan lisäksi muun muassa juustolla ja akvaviitillä täytetty krustadi sekä omenaa ja fenkolia”, Kaukonen kuvailee.

Toisena pakolllisena pääraaka-aineena on Etelä-Virossa kasvatettu jättikonnamonni. Kuva: Andres Teiss.

Tarjoiluvadin muotoilijoina ja toteuttajina ovat lasitaiteilija Markku Salo ja kuvanveistäjä Pekka Paikkari. Vadin suunnittelun lähtökohtana ja muodon inspiraationa on ollut luonto ja maisema, ja sen pääaihe on laulupuu. Vadin yleisilme on korostuneen lasinen ja kuulas, materiaalina on käytetty terästä ja lasia.

Tallinnan kilpailut järjestetään ilman kansainvälistä. Suomen kisa-annokset valmistuvat klo 13.50 ja 14.25. Tulokset julkistetaan 16.10. klo 17 alkaen. Kilpailuja voi seurata striimin välityksellä osoitteessa www.bocusedor.com.

Suomen annosten valokuvat ovat katsottavissa netissä tämän linkin takana.

CategoriesKansi Kilpailut

Facebook Comments