K

Kansainvälisesti arvostettu keittiömestari ja ravintoloitsija Matti Jämsén on kuollut

Keittiömestari, ravintolayrittäjä ja Suomen Bocuse d’Or Academyn presidentti Matti Jämsén on kuollut. Jämsén menehtyi keskiviikkona lyhyen sairauden jälkeen. Kuollessaan Jämsén oli vain 41-vuotias.

Matti Jämsén (s. 1979) oli yksi tämän hetken arvostetuimmista suomalaisista keittiömestareista. Hänen parinkymmenen vuoden uralle mahtui työskentelyä arvostetuissa Michelin-tähtiravintoloissa Suomessa ja ulkomailla. Hän ehti kokata nosturin nokassa, kuumailmapallossa, laskettelukeskuksen huipulla, marketin parkkipaikalla, Arabian tehtaan uumenissa ja vanhan kuunarin ruumassa.

Matti Jämsén oli myös monialainen yrittäjä, joka parhaillaan kehitti ja kasvatti perustamansa BAD-lounasravintoloiden ketjua.

Matti Jämén (vas.) muistuitti, että keittiössä ja laivassa koko tiimin on vedettävä yhtä köyttä. Kuva: Andres Teiss.

Hänet muistetaan myös intohimoisena kilpailijana. Hän voitti Vuoden Kokki -kilpailun vuonna 2005. Bocuse d’Or -kilpailutoimintaan Jämsén osallistui yhtäjaksoisesti lähes vuosikymmenen ajan.

Jämsén edusti Suomea kilpailuissa kahdesti ja toimi myös Suomen joukkueen valmentajana. Vuonna 2015 Jämsén sijoittui Bocuse d’Or -kisassa neljänneksi, mikä tekee hänestä Suomen parhaiten menestyneen Bocuse d’Or -kilpailijan yhdessä vuonna 2019 kilpailleen Ismo Sipeläisen kanssa.

Viime vuosina Matti Jämsén oli perustamassa useita kunnianhimoisia ravintolahankkeita.

Järvenpään Citymarketin yhteyteen syntyi pari vuotta sitten Gastro Bar Sesonki. Viime syksynä Jämsén kohahdutti Soromnoo-projektillla. Helsingin Halkolaiturissa lepäävässä kuunarissa järjestettiin illallisia, joissa kokit olivat oikeassa ja asiakkaat saivat maistaakseen, mitä keittiö keksi heille vain kokata ja tarjota.

Jämsénin mukaan kilpaileminen kannattaa aina. Kokkikisoissa tärkeintä on voittaa itsensä, ja jo sillä tavoitteella kannattaa ottaa osaa kilpailuihin.

”Olen aina ollut äärimmäisen kilpailuhenkinen ja vihannut häviämistä yli kaiken”, hän myönsi viime syksynä Bocuse d’Or Akatemian haastattelussa.

Viisi Tähteä uutisoi tuoreeltaan Matti Jämsénin Vuoden kokki -kisan voiton vuonna 2005.

Vuoden kokki -kisan voitto vain 25-vuotiaana oli hänelle käänteentekevää koko uran kannalta.

”Ilman kisan voittoa en olisi tässä. Näin jälkeenpäin on ollut huikeaa huomata, miten menestys auttoi verkostoitumaan ja avasi ovia sellaisiin paikkoihin, joihin minun olisi muuten ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta päästä”, Jämsén summasi menestyksen merkityksen.

Suhdeverkoston arvoa hän ei suostunut rahassa edes mittaamaan. Jämsén muistuttui Viiden Tähden haastattelussa maaliskuussa, että tänä päivänä kokkien ja keittiömestareiden on osattava tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

”Yksin on tällä alalla tosi vaikea pärjätä. Meillä on toki loistavia kokkeja, jotka ovat luoneet uransa yksin maailmalla. Se vaatii todella kovaa työtä ja luonnetta sekä ripauksen onneakin, mutta yhteisöllä ja kollegoilla on suuri merkitys kokin ammatissa. Hyvä tiimi on minulle kaikki kaikessa.”, Jämsén pohti.

Suomen Bocuse d’Or -joukkue otti suruviestin vastaan kesken Tallinnassa torstaina käynnistyvien Euroopan osakilpailujen. Joukkue omistaa perjantain kilpailusuorituksensa Matti Jämsénin muistolle ja hänen perheelleen. Kilpailuissa järjestetään hänen kunniakseen hiljainen hetki.

Viisi Tähteä kunnioittaa Matti Jämsénin muistoa. Lähetämme syvän osanottomme Matin perheelle ja muille läheisille.

Matti Jämsén Bocuse d´Or finaalissa Lyonissa 2017 Kuva: Kaapo Kamu.
CategoriesKansi Kilpailut

Facebook Comments