R

Ravintolat siirtyvät muovirahasta virtuaalivaluuttaan – Digikolikoista etsitään pelastusta korona-ahdingossa

Koronarajoitusten poistumista odottelevat ravintolat joutuvat jatkuvasti keksimään uusia keinoja, jotta ne pystyvät sinnittelemään viimeiset viikot ennen pääministeri Sanna Marinin (sd.) lupaamia rajoitusten poistamisia. Ravintolaketju Happy Hour Restaurants on laskenut liikkeelle digitaaliset kolikot maksuvälineinä. Virtuaalirahan myynnillä yritys pyrkii keräämään rahaa kassaan yhä jatkuvan yökerhojen koronsasulun aikana. 

Poliitikot ovat kilvan lupailleet tällä viikolla, että ruokaravintolat saavat ystävänpäivästä 14.2. lähtien pitää ovensa auki puolille öin. Sen sijaan yökerhot sekä juomamyyntiin perustuvat pubit ja baarit joutunevat vielä odottamaan nykyrajoitusten muuttumista ainakin ensi kuun vaihteeseen.

Helsinkiläinen yökerho- ja ravintolaketju Happy Hour Restaurants (HHR) on ryhtynyt myymään digitaalisia kolikoita, joita voi ostaa yrityksen verkkokauppaan perustamasta kolikkoannista. Virtuaalirahalla voi jatkossa maksaa kaikissa ketjun ravintoloissa.

Asiakkaat saavat digikolikoiden oston yhteydessä monia henkilökohtaisia etuuksia. Ravintola puolestaan saa myyntiä ennen rajoitusten avaamista. Ravintolakonsernin omistajat toivovat näin asiakkailtaan tukea pitkittyneen koronakriisin aiheuttamien vaikeuksien selättämiseksi.

Ravintoloihin ei mennä enää lompakko seteleitä pullottaen. Maksuvälineinä toimivat nykyisin luotto- ja pankkikortit sekä virtuaaliraha. Kuva: Pixabay.

Käteinen raha on menettänyt merkityksensä koronapandemian aikana. Ihmiset ostavat suuren osa tarvitsemistaan palveluista ja tarvikkeista verkkokaupasta. Ravintoloissa ja kaupan kassoilla toivotaan asiakkaita maksamaan ostoksensa kortilla.

Erilaiset VIP-kortit ja kanta-asiakasjärjestelmät ovat tuttuja yökerhomaailmasta. Lunastamalla VIP-passin tai saamalla sellaisen pärstäkertoimen ja julkisuuskuvan perusteella, moni asiakas on päässyt jonon ohi sisälle sekä saanut palveluita ja juomia kerta-asiakasta edullisempaan hintaan.

Koronakriisistä selviytymien vaatii ravintoloilta uusia ansainta- ja toimintamalleja.

Jo pari vuotta sitten koronasulun aikana monet ravintolat keräsivät rahaa vuokrien maksuun kauppaamalla lahjakortteja. Varsinkin ruokaravintolat saivat lahjakorttikaupalla kaipaamansa käteistä kassaan.

HHR:n digikolikko-asiakkaat saavat etuina mm. VIP-kortteja ja Oktoberfest-lippuja sekä kutsuja ravintoloissa järjestettäviin tapahtumiin ja kantisiltoihin. Kolikoilla saa alennusta myös alkoholijuomista.

Kolikoita myydään 100-1500 euron arvoisissa paketeissa. Ne säilyvät puhelimen sovelluksessa ja niillä voi maksaa kaikissa HHR-ketjun ravintoloissa vain näyttämällä puhelinta. Mitä enemmän asiakas ostaa digikolikoita, sitä vähemmän hänen niistä tarvitsee maksaa.

Storyville on yksi digitaalisessa kolikkoannissa mukana olevista ravintoloista. Kuva: HHR.

HHR-ravintoloiden toimitusjohtaja Tarja Palomäki kertoo, että ensimmäistä kertaa Suomessa ravintolassa käyttöön otettu kolikkokonsepti on win-win-tilanne sekä asiakkaille että yrittäjälle.

Digitaaliset kolikot maksuvälineinä on tuttu konsepti pelimaailmasta. HHR-ravintolat tuo nyt käytännössä tietokonepelien liiketoimintamallin perinteiselle toimialalle.

”Olemme päättäneen selviytyä koronakriisistä, jonka pitkittyminen vaatii toimenpiteitä. Teimme viime vuonna osakeannin Storyvillelle. Se oli jättimenestys. Tämä on täysin uusi toimintatapa ja innovointi koko ravintola-alalle”, Palomäki perustelee.

Uudet järjestelmien rakentaminen tuo väistämättä lisää kustannuksia ravintolan toimintaan. Asiakkaan kannalta katsottuna ravintolan tulee pitää huoli siitä, että etukäteen ostetut palvelut ja niitä koskevat lupaukset pitävät paikkansa, eivätkä erilaiset etuudet nosta kohtuuttomasti muiden asiakkaiden palvelujen hintoja sekä heikennä niiden laatua.

Facebook Comments