J

Johan Kurkelalla mieluisat raaka-aineet kokkien MM-kisojen karsinnassa Budapestissä

Unkarilainen metsäkauris ja peruna ovat pääraaka-aineina Bocuse d’Orin Euroopan-kilpailussa Budapestissa maaliskuun lopulla. Tutut raaka-aineet sopivat hyvin Suomen edustajalle Johan Kurkelalle, joka valmistautuu assistentti Aino Kasasen ja valmentaja Kalle Tannerin kanssa tavoitteenaan Bocuse d’Orin loppukilpailu Ranskan Lyonissa tammikuussa 2023.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, joka nostaa parhaat keittiökyvyt gastronomisen maailman tietoon. Suomi on muiden Pohjoismaiden ohella yksi kilpailujen menestyjistä, vaikka palkintosija kolmen parhaan joukossa on vielä toistaiseksi jäänyt saavuttamatta.

Kokkien MM-kisoiksi kutsutun Bocuse d’Orin Euroopan-karsinta käydään 23.–24. maaliskuuta Budapestissä. Mukana on 19 joukkuetta, joista 10 jatkaa tammikuussa 2023 Ranskan Lyonissa järjestettävään loppukilpailuun.

Jatkopaikkaa Budapestissä jahtaa helsinkiläisen kokin Johan Kurkelan, 24, joukkue, jossa assistenttina on Aino Kasanen ja valmentajana Kalle Tanner. Kilpailuorganisaatio on määritellyt Budapestissä kokattavien annosten pääraaka-aineiksi unkarilaisen metsäkauriin sekä perunan.

Metsäkauris on Johan Kurkelalle mieluisa ja tuttu raaka-aine.

Kurkelan joukkue valmistaa pakollisten raaka-aineiden ehdoilla Suomen erityislaatuisuutta korostavat ruoat kansainväliselle tuomaristolle. Ensimmäisen lautasannoksen pääraaka-aineena on peruna. Kilpailijoille on tarjolla kolmea erilaista unkarilaista perunaa, joista on tehtävä lämmin kasvisannos.

”Peruna on äärimmäisen kiva raaka-aine. Me suomalaiset olemme kasvaneet perunalla ja raaka-aine on lähellä koko joukkueen sydäntä. Olemme tottuneet työstämään perunaa, joten uskon, että saamme sen parhaat puolet esiin”, Kurkela kertoo.

Unkarilainen metsäkauris tarjoillaan ainutlaatuiselta tarjoiluvadilta.

Toinen kilpailuannos esitellään tuomaristolle muotoilija Laura Meriluodon ja joukkueen yhdessä suunnittelemalla tarjoiluvadilla. Tehtävän pakolliset raaka-aineet ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula ja luullinen jalka. Lisäksi ruoassa on käytettävä ankanmaksaa.

”Suomen-karsinnassa valmistimme yhden kisa-annoksen valkohäntäpeuran satulasta. Se antoi meille etumatkaa tämän ruoan suunnitteluun. Satulan käsittely on hyvin lihasmuistissa, ja meillä on hyvä käsitys, miten liha kannattaa valmistaa”, Kurkela pohtii.

Budapestin-kilpailujen makutuomaristo koostuu osallistuvien maiden edustajista. Suomen tuomarina toimii keittiöpäällikkö Eero Vottonen. Kilpailukauden valmentautumisesta vastaa Bocuse d’Or Academy Finland  kumppaniverkostoineen.

Aino Kasanen toimii Suomen joukkueessa Johan Kurkelan assistenttina.

 

Kuvat: Bocuse d’Or Academy Finland

 

CategoriesKansi Kilpailut

Facebook Comments