H

Helsingin päätös sulkea Tukkutorin Pakastamo on katastrofi talon yrityksille sekä pääkaupungin ravintoloille ja ruokakulttuurille

Helsingin kaupunki ilmoitti, että se lopettaa Pakastamon toiminnan Tukkutorilla 1.10.2024 mennessä. Päätös on shokki 150 elintarvikealan yritykselle, jotka ovat talossa vuokralaisina. Korvaavaa palvelua annetussa aikataulussa on mahdotonta löytää. Tilanne on katastrofaalinen ja se tarkoittaa pienten elintarvikeyritysten sekä ravintoloiden toiminnan halvaantumista.

Kaupungin tiedottaminen on käyttänyt kärkenä ammoniakkiperusteista jäähdytysjärjestelmää, ”joka on ympäristöriski”. Kärki meni julkisuudessa läpi Helsingin Sanomia myöten.

Perustelu tarkoittaa sitä, että puolet Suomen elintarviketeollisuudesta kuten suuret teurastamot pitäisi lakkauttaa, ja Kokkolan suurteollisuusalueelle parhaillaan rakennettavat vedyn- ja ammoniakin tuotantolaitokset sekä ammoniakin varastoalue ovat vitsi, koska niitä vastaavasti propagoidaan vihreä siirtymän voittona.

Kaupungin mukaan ”Ammoniakki tulee lakisääteisesti poistaa vuoden 2024 loppuun mennessä”. Sitaatti on Tukkutorin visio ja Pakastamon tulevaisuus -paperista.

Yrittäjät eivät ole löytäneet tällaista lakia eikä kaupunki ole kertonut, mikä laki tai direktiivi näin vaatii. Googlaaminen ei johda tuloksiin, eikä kemikaaliturvallisuuslaki anna vastausta.

Pakastamon kunto herättää huolta” on virkamiespuhetta, koska Suomessa ei ole ainuttakaan asiaa, josta joku virkahenkilö ei olisi viime kädessä vastuussa. Siksi virkahenkilö haluaa välttää vastuun kokonaan – myös mielikuvituksen tuottamat mahdolliset riskit. Näin päätöksentekoa ohjaavat neuroosit ja pelot, ei terve järki.

”Follow the money”

Kaupungin omistaman ja Helsingin kaupunkitilat Oy:n hallinnoiman, vuonna 1953 valmistuneen Pakastamon korjaaminen tai uuden vastaavan rakentaminen ovat kaupungin laskelmien mukaan osoittautuneet taloudellisesti mahdottomiksi.

Ensimmäisen kerran kaupunki päätti Pakastamon ajanmukaistamisesta jo 20 vuotta sitten kaupunginjohtaja Jussi Pajusen aikana vuonna 2003, mutta hankkeesta luovuttiin. Pajusella riitti asiaan ymmärrystä, sillä hänen sukunsa oli pyörittänyt Pajunen-ruokakauppaketjua, josta tuli sittemmin yrityskaupan kautta Alepa.

20-vuotista taustaa ja kannattamattomuusväitettä vasten on outoa, että jo toistakymmentä vuotta sitten Pakastamon vuokralaisten muodostaman yrityskoalition ehdotukset osallistumisesta kiinteistöosakeyhtiönä Pakastamon saneeraukseen tai jopa uuden pakastamorakennuksen rakentamiseksi on järjestään torjuttu. Yritykset ovat ehdottaneet joko tontin ostamista tai 50 vuoden vuokra-aikaa. Ei ole kelvannut kaupungille.

Toimittajan ohje ymmärtää, mitä ja miksi tapahtuu niin kuin tapahtuu, on: ”follow the money”. On selvää, että kaupungin näkökulmasta on tuottavampaa kaavoittaa osa Tukkutorin aluetta asuntotuotantoon Vilhovuoren-Verkkosataman-Kalasataman jatkeeksi. Ei ole kaukaa haettu, että rakennusliikeet painavat päälle, ja kaupunkia pelkkänä yritystoimintana pitävät virkahenkilöt nostavat painetta toisesta suunnasta. Siksi valtuustoa ja kaupunginhallitusta viedään usein päätöksiin harhauttavilla argumenteilla.

Ehkä väite, että ”Ammoniakki tulee lakisääteisesti poistaa vuoden 2024 loppuun mennessä”, on juuri tällainen argumenttiharhautus. Toinen on, ettei kaupunki voi suosia jotakin toimialaa ja joitakin yrityksiä – on annettu tarkoituksellisesti ymmärtää, että Pakastamo tuottaisi kaupungille tappiota ja toimintaa subventoidaan. Näin ei ole.

Pakastamon noin 150 yrityksen vuokratasoa ei ole subventoitu eikä Pakastamo ole syy siihen, että Kaupunkitilat Oy on tuottanut vajaat kaksi miljoonaa tappiota. Katse tappion syihin kannattaa tarkentaa keskusta-alueen ns. elävöittämishankkeisiin kuten ravintoloiden suuriin toriterassihankkeisiin.

Ainutlaatuista palvelua ja kaupungin ruokakulttuurin generaattori

Pakastamon rakennuksessa on pakaste-, viileä- ja kuivatuotetiloja, ja ne ovat palvelukäytössä 24/7 niin tavaran vastaanoton, varastoinnin kuin jakelun osalta. Tämä tarkoittaa myös kriittisten tuoretuotteiden kuten mansikoiden ja muiden marjojen logistiikkaa tuottajalta varastoon aamuyön tunteina. Järjestelmä on suosinut lähialueen pienten tuottajien huipputuotteita.

Pakastamon palveluun kuuluvat pakastustunnelit, joissa tuotteiden lämpötila lasketaan -40 asteen tuulitunnelissa -20 asteen säilytyslämpötilaan.

Verrattuna suurten tukkujen aukioloaikoihin Pakastamon palvelut ovat olleet horeca-alan toimijoille ylivoimaiset ja joustavat. Siksi vuokralaisina on myös horeca-yrityksiä, joilla on useita noutoja vuorokaudessa sekä myös viikonloppuisin. Samalla hakureissulla on voitu hankkia mm. kukat naapurista, Suomen suurimmasta kukkatukusta.

Kylmää kyytiä yrityksille ja ruokakulttuurille

Kaupungin päätöksenteko avaa näyttämön, joka kertoo kuinka olemattomasti se arvostaa yrityksiä, ja kuinka vähällä ymmärryksellä puheet ruokakulttuurin edistämisestä ovat.

Maanantaina 28.8.2023 julkaistussa Tukkutorin visio ja Pakastamon tulevaisuus Kaupunkitilat Oy pitää kuitenkin tärkeänä Tukkutorin alueen kehittämisessä seuraavaa:

”Ruokakulttuuri, kaupunkikulttuuri, monipuolisuuden tukeminen toimijakentässä ja kaupunkirakenteessa, ja kantakaupungin ravintola- ja elintarvikealan ekosysteemin tukeminen.”

Pakastamon lopettamispäätöksen yhteydessä on hyvä muistaa, että visiolla on tulevaisuuden hahmottelun lisäksi muitakin merkityksiä kuten mielenhäiriössä tai uskonnollisessa hurmostilassa saatu harhanäky.

Pakastamon tilanteessa kristalloituu, kuinka vasen käsi ei tiedä, mitä oikea jalka tekee. Ei näin Helsinki.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuva Pixabay

Facebook Comments