V

Viron Helsingin suurlähetystö järjesti tilaisuuden Ukrainan viinien esittäytymiseksi

Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi, sodan pitkittyminen on tarkoittanut yhteiskunnan infran sekä maatalouden rakenteiden tuhoamista. Asia koskee myös ukrainalaisia viinejä, koska kotimarkkinat on käytännössä tuhottu. Nyt ukrainalaisviinit esittäytyivät Suomessa Viron avittamana.

Viron Helsingin suurlähetystön suurlähettilään Sven Sakkovin johdolla yhdessä Enterprise Estonian, Veiniekspressin ja Viinitien kanssa kutsuivat median edustajia sekä 18 eri maan suurlähettiläät tutustumaan Beykush-, Stakhovsky– ja Father’s Wine -tilojen viineihin. Paikalla oli myös Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova.

Viron suurlähetystössä oli koossa 18 maan suurlähettiläät, suomalaismediaa ja tietenkin Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova (kuvassa oikealla). Kuva Veiniekspress.

Ukrainan viinisektorin kärsittyä massiivisista tuhoista menettämällä kotimarkkinat, virolaisen Veiniekspressin Martin Pärn päätti auttaa ukrainalaisia viinituottajia aloittamalla Ukrainan viinien maahantuonnin Viroon. Ideana on saada jakelua myös muissa maissa. Martin Pärnillä olikin vahva rooli tapahtuman synnyssä sekä onnistumisessa.

Viinitien MW Heidi Mäkisen avustuksella valittuja viinejä maistettiin videoyhden välityksellä läsnäolleen, Ukrainan viinien pientuottajayhdistyksen puheenjohtajan Svitlana Tsybakin vetämänä.

Kaikki maistetut viinit olivat laadultaan hyviä, tasapainoisia ja erinomaisia, enkä näe ainuttakaan syytä, miksei niitä voisi listata Alkon valikoimiin.

Eri tuottajilla oli omat lähestymistapansa viinintekoon ja se tuli hyvin esille. Viinit ovat hyvin eri tyyppisiä, luonteikkaita sekä positiivisella tavalla poikkeavia. Tammeton, raikas Pinotage Ukrainasta oli lajikkeena yllättävä ja viininä varsin erinomainen.

Videoyhteys toi tilaisuuteen vahvan tunteen sodan läsnäolosta ja loi tapahtumalle vakavuuttakin. Pientuottajien Svitlana Tsybakin puheista kävi hyvin ilmi maan tilanne sekä huoli tulevaisuudesta, ja myös huoli siitä, onko Ukrainassa jatkossa viinintuotantoa. Kuva Veiniekspress.

Me voimme vaikuttaa tuotannon jatkuvuuteen omalta osaltamme vaatimalla ukrainalaisia viinejä Alkoon. Laadullisia ongelmia ei ainakaan ole valikoimaan ottamisen esteenä.

Lue Viiden Tähden aiempi artikkeli, joka kysyy ”Missä viipyvät Alkon ukrainalaisten oluiden ja viinien sinikeltaiset viikot?

Teksti Petri Pellinen
Kuvat Veiniekspress

Facebook Comments