A

Arvostettu ravintoloitsija ja jazzhenkilö Jorma Railonkoski on kuollut

Pitkän linjan ravintolayrittäjä, diplomi-insinööri Jorma Railonkoski on kuollut. Hän menehtyi läheistensä läsnäollessa kotonaan Helsingissä sunnuntaina 6. marraskuuta. Hän oli 87-vuotias.

Helsinkiin ravintolaimperiumin perustanut Jorma Railonkoski muistetaan erityisesti jazzklubi Storyvillen ja oktoberfesthenkisen tapahtumaravintola Rymy-Eetun perustajana. Lisäksi hänet tunnetaan lähes 20 perustamansa anniskelupaikan ohella vahvasta yrittäjyyden puolustamisesta sekä jazzinnostuksesta.

Railonkoski oli alun perin koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta rakennusinsinööriksi vuonna 1965. Ennen ravintolaliiketoiminnan aloittamista hänellä oli takanaan menestyksekäs ura VTT:n rakennustalouden laboratoriossa 1960-luvun lopulla sekä eri rakennusliikkeissä, mm. Rakennus-Domino Oy:n toimitusjohtajana 1970-luvulla.

Päätös ravintolabisnekseen lähtemisestä kypsyi hitaasti. Rakentajana hän joutui käyttämään paljon ravintolapalveluja, mikä herätti kiinnostuksen siirtyä itsekin palvelualalle.

Ensimmäisen ravintolansa Railonkoski avasi vuonna 1979 Helsingin Lauttasaareen. Rosmariini oli ranskalaistyylinen bistro. Sen jälkeen hän pyöritti melkein kahtakymmentä eri anniskelupaikkaa.

Hän sai idean omasta jazzklubista lähes 40 vuotta siten, kun hän järjesti jazziltoja omistamassaan Linnunrata-ravintolassa Espoon Tapiolassa.

”Minulle esiteltiin 1990-luvun alussa kellaritila Helsingin keskustassa Museokadun ja Aurorankadun kulmassa. Vanhaan hiilikellariin rakensimme Storyvillen”, Railonkoski muisteli 80-vuotishaastattelussaan syksyllä 2015.

Storyvillestä syntyi jazzmusiikin ystävien ja alan muusikoiden keskuudessa legenda. Amerikkalainen arvostettu jazzlehti DownBeat Magazine listasi Storyvillen maailman 100 parhaan jazzklubin joukkoon ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Ravintolatoiminnan Jorma Railonkoski jätti jo useita vuosia sitten tyttäriensä Tuula Railonkosken ja Tarja Palomäen vastuulle. He ovat suunnittelleet lähes kaikki ravintolansa sisustusta myöten. Railonkoski kertoikin, että parhaiten heillä onnistuivat ravintolat, jotka he tekivät itse alusta loppuun asti.

Kuva: Heikki Kähkönen.

”Olenkin sanonut, että meillä on rakennusliike, mainostoimisto ja ravintolatoiminta samassa yrityksessä. Pintaremontin sijaan olemme rakentaneet sisätilat kokonaan uudelleen”, hän muisteli 80-vuotisjuhliensa yhteydessä.

Viime vuodet Railonkoski viihtyi aktiivisena eläkeläisenä. Talvet Jorma ja Marja Railonkoski viettivät Espanjassa. Kesät ja joulunaika kuluivat koti-Suomessa. Yrityselämää ja suomalaista politiikkaa hän jaksoi seurata aktiivisesti.

”Ei minun enää tarvitse liiketoimintaa johtaa. Tyttäret osaavat sen erittäin hyvin. Ravintoloiden pyörittäminen ja markkinointi hoituvat omin voimin. Tärkeästä musiikkipuolesta huolehtivat ohjelmapäälliköt”, hän pohti jäätyään pois yrittäjän tehtävistä.

Jorma Railonkoski (4.11.1935-6.11.2022) palkittiin mm. Classic Jazz ry:n myöntämällä Louis Armstrong -palkinnolla jazzin eteen tehdystä työstä Suomessa, City-lehden vuoden yrittäjä -palkinnolla ja Art goes Kapakka –festivaalin Helsinki hauskemmaksi -palkinnolla.

Railonkosken perheen ravintolaketju Happy Hour Restaurants jatkaa toimintaansa normaalisti.

CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments