P

Pasi Ketolainen on Suomen viides Master of Wine

Helsinkiläinen Pasi Ketolainen on viidentenä suomalaisena suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon. Uransa viinien parissa jo kertaalleen lopettanut Ketolainen käytti vaativan tutkinnon suorittamiseen työnsä ohessa 15 opiskeluvuotta.

Maahantuontiyritys Viinitien kaupallisena johtajana työskentelevälle Pasi Ketolaiselle, 46, ajatus Master of Wine MW -tutkinnosta syntyi jo vuonna 1999. Ketolainen tunnetaan tinkimättömänä ammattilaisena, jonka kiinnostus makuihin ja niiden vivahteisiin syntyi jo lapsuudenkodin keittiössä. Myöhemmin koulun luokkaretki Saksaan synnytti intohimon tunnistaa eroavaisuuksia myös viineissä.

Ravintolakoulu Perhon kautta hän hakeutui työskentelemään ravintola-alalle. MW-unelman toteutuminen yli 20 vuoden opiskelun ja työskentelyn jälkeen on myös osoitus kansainvälisen viiniyhteisön kollegiaalisesta tuesta.

”MW-tutkinnon osalta olin jo luovuttamassa, mutta vanhat opiskelukaverit kannustivat opintojen päättämiseen. Vaikka tutkinnon suorittamiseen meni lopulta todennäköisesti kauemmin kuin keneltäkään aiemmin, sain pitkäksi venähtäneistä opinnoista valtavan syvällisen kokemuksen ja laajan kontaktiverkoston alan parhaita asiantuntijoista maailmassa”, Ketolainen kertoo.

Maailman arvostetuimman viinialan tutkinnon suorittaakseen on henkilön todistettava syvällinen osaaminen kaikesta viiniin ja viinikulttuuriin liittyvästä. Lisäksi Ketolaisen tuli osoittaa ymmärtävänsä kokonaisvaltaisesti viinin yhteiskunnallinen, taloudellinen ja terveydellinen merkitys haasteineen ja mahdollisuuksineen.

Pasi Ketolaisen 15 vuoden sinnikkyys ja ahkeruus palkittiin Master of Wine -tittelillä. Kuva: Joonas Ojamo.

Lopputyössään Wine distributors’ views regarding the current and future status of the restaurant supply chain in Finland Ketolainen analysoi suomalaisen ravintola-alan viinitoimitusketjun tulevaisuutta. Hänen mielestään suomalainen viinikulttuuri on kehittynyt jättiharppauksin. Meillä on silti japanilaistyyppisenä insinöörikansana tarpeetonta viineihin liittyvää epävarmuutta ja tietämättömyyden puutteen pelkoa.

”Teemasta innostuneet suhtautuvat viineihin toisinaan liian vakavasti ja ryppyotsaisesti, seuralaisiaan knoppitiedoilla kiusaten. Viinin alkuperän, rypälelajin, valmistustavan, kehitysasteen tai poimijan kätisyyden analysointi voi toki olla kiinnostava kognitiivinen haaste, mutta mielestäni ainoa kysymys, johon pitää osata vastata on, että maistuuko kyseinen lasi itselle vai ei”, Ketolainen perustelee.

Pasi Ketolaisen ohella suomalaisista alan ammattilaisista Master of Wine -tutkinnon ovat suorittaneet Essi Avellan, Taina Vilkuna, Tuomas Meriluoto ja Heidi Mäkinen. Ketolainen on 397. MW maailmassa.

CategoriesViini

Facebook Comments