T

Toimittaja Mikko Montonen on kuollut

Suomen merkittävimpiin rockkirjoittajiin kuulunut sekä maan ensimmäinen ravintolakriitikko, toimittaja Mikko Montonen on kuollut. Montonen kuoli kotonaan Helsingissä pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 59-vuotias.
Montonen aloitti toimittajan uran jo lukioikäisenä. Hän kirjoitti populaarimusiikista vuodesta 1973 lähtien. Hänen analyyttisiä kirjoituksia rockmaailman legendoista ja ilmiöstä julkaisivat maan keskeisimmät sanoma- ja aikakauslehdet, kuten Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Apu ja Seura sekä pop- ja rockmusiikin julkaisut Soundi ja Suosikki.
Montosella oli valtavat kontaktit musiikkimaailman vaikuttajiin ja suuriin tähtiin ympäri maailman. Erityisesti hänet muistetaan uuden aallon musiikin ja punkin tuntijana.
Mikko Montonen oli tunnettu viinin ja oluiden asiantuntija. Hän oli myös Suomen ensimmäinen oikea ravintolakriitikko, joka aloitti ravintola-arvostelut City-lehdessä 1980-luvun lopulla.
Yksi Cityn perustajista ja nykyinen Viisi Tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo, että Montonen kyllästyi haastattelemaan rokkareita uusien levyjen julkistamistilaisuuksissa ja promootiossa. Haastateltavien ja levymogulien mielestä artistin tai bändin uusin levy oli aina paras, vaikka se olisi ollut minkälainen välityö tahansa.
”Niinpä Mikon suurinta hupia oli mennä rockreissuilla syömään hyviin ravintoloihin, joihin myös levy-yhtiöt salonkikelpoisen suomalaistoimittajan usein veivät. Hän havainnoi, että ravintolamaailma on monipuolinen ja mielenkiintoinen viineineen ja muine juomineen. Pyysin Mikkoa aloittamaan Cityn ravintolakriitikkona. Näin syntyivät Suomen ensimmäiset ravintola-arvostelut.”
”Niiden jälkeen syntyivät Mikon voimin ensimmäinen viiniopas 100 viiniä, jossa oli Alkosta saatavia tuotteita. Siihen asti meillä julkaistut oppaat olivat käännöskirjoja, joiden viinejä ei edes Suomesta saanut”, Rislakki muistelee.
Mikko Montonen oli arvostettu olutkirjoittaja, joka teki runsaasti yhteistyötä edesmenneen päätoimittaja Unto Tikkasen kanssa kirjoittaen säännöllisesti Tikkasen toimittamiin Olut– ja Juomanlaskija-lehtiin. Montonen oli myös usein kutsuttuna tuomarina USA:n ja Britannian merkittävimmillä olutfestivaaleilla. Hän toimi myös Helsinki Beer Festivalin alkuaikojen kantavana voimana.
”Montosen juttujen kautta saimme kosketuksen Euroopan parhaimpiin ja vanhimpiin panimoihin. Hän tutustutti jo yli 20 vuotta sitten meidät Yhdysvalloissa käynnistyneeseen pienpanimobuumiin, jonka seurausta on nykyinen koko maailman yli pyyhkivä käsityöoluiden vallankumous”, Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen sanoo.
Heikki Kähkönen
Eeropekka Rislakki
Jari Etelälahti

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments