S

Sommelierit ovat huolestuneita gastronomisen kulttuurin tulevaisuudesta koronan jälkeen

Suomen Sommelierien yhdistys vetoaa päättäjiin, jotta koronaepidemian jälkeenkin maassamme olisi rikas ja vivahteikas gastronomian kulttuuri. Se on vakavasti uhattuna, kun ravintoloiden ovet ovat sulkeutuneet ja kassavirrat ehtyneet.

Suomen Sommelierit ry muistuttaa, että Suomi on muutamassa vuosikymmenessä kokenut gastronomisen vallankumouksen. Olemme oppineet arvostamaan ruokaa paitsi kehon hyvinvointiin ja nautintoon liittyvinä valintoina, myös kulttuurisena ilmiönä.

”Ruoka kertoo tarinaamme eli mihin kuulumme, mitä arvostamme, mitä tavoittelemme. Gastronomia on kielen tavoin kulttuurin avain”, yhdistys kirjoittaa julkilausumassaan.

Sommelierit ovat ylpeitä maamme gastronomisesta osaamisesta sekä viinin ymmärtämisestä osaksi gastronomiaa eikä päihteitä. Tästä kiitos kuuluu korkeaan laatuun tähdänneille ravintoloiden koulutetuille ammattilaisille.

”Sommelierit ovat opiskelleet, matkustaneet ja luoneet uudenlaisia elämyksiä. On todistettu monin eri tavoin ruoan olevan osa kestävää kehitystä ja suomalaisten terveyttä”, yhdistys tähdentää.

Sommelier Taneli Lehtonen. Kuva: Pasi Harju.

Vaikka viinintuottaja ja kuluttaja eivät fyysisesti kohtaakaan, liittää sommelier heidät yhteiseen sosiokulttuuriseen, alati kehkeytyvään tarinaan.

Ennen koronakriisiä Suomen yli 13 000 ravintolaa työllistivät 74 000 alan ammattilaista. Ravintoloiden vaikutuspiiri ulottuu välillisesti myös ruoan ja viinin alkutuotantoon sekä maahantuontiin, elintarviketeollisuuteen, tukku- ja vähittäiskauppaa, matkailuun sekä moniin muihin aloihin, jotka toimivat yhdessä ravintoloiden kanssa.

”Yksinään mediaa tarkastelemalla selviää, kuinka tärkeä osa kulttuuristen identiteettiemme muodostusta gastronomia on. Millaisen gastronomisen Suomen tahdomme koronan jälkeen”, yhdistyksen hallitus kysyy.

Facebook Comments