S

Savonlinnalainen Olaf-panimo aloitti oluidensa lisenssivalmistuksen Brasiliassa

Savonlinnalaisen pienpanimon Olaf Brewingin oluita on alettu valmistaa Jaraguá Do Sulin kaupungissa Brasiliassa. Itäsavolaisia oluita pannaan paikallisessa Cherokee Brewing -panimossa, runsaat 500 kilometriä São Paulosta lounaaseen. Oluiden valmistus tapahtuu suomalaisesta maltaasta Savonlinnassa kehitettyjen reseptien mukaan.

Alkuvaiheessa Olaf-panimoiden oluiden tuotantokapasiteetti on Brasiliassa 100 000 litraa kuukaudessa ja oluet myydään pääasiassa São Paolon alueen kauppoihin ja ravintoloihin sekä craft-oluisiin erikoistuneisiin myymälöihin ympäri Brasilian.

Olaf Brewingin toimitusjohtaja Petteri Vänttinen myöntää, että oluiden tuotannon aloittaminen Etelä-Amerikassa tuntuu uskomattomalta ja jopa hullulta idealta. Savonlinnalaispanimo on ottanut hankkeen tosissaan ja on astumassa globaalin olutbrändin rakentamisen ensiaskeleita.

Olaf-panimon Petteri (vas.) ja Santeri V’nttinren ovat olleet markkinoimassa oluitaan mm. Berliinissä Grüne Woche -messuilla. Kuva: Heikki Kähkönren.

Ensimmäiset Brasiliassa markkinoille tulevat oluet oluet ovat Olaf Midnight Sun Pale Ale, Olaf Tott Double IPA, Olaf Pale Ale Low-carb, Northern Comfort Imperial Stout sekä Olaf Pils. Oluet pakataan 0,473 litran tölkkeihin ja niitä myydään myös ravintoloille hanakäyttöön tarkoitetuissa keg-astioissa.

Olaf-oluet ovat toiminnan alkaessa myynnissä São Paulon päivittäistavarakaupoissa ja ravintoloissa Santa Catarinan ja Paranán osavaltioissa. Lisäksi oluita saa brasilialaisen craft-oluisiin keskittyneen Mestre Cervejeiro -ketjun myymälöistä kautta Brasilian.

Ensimmäiset yhteydet Brasiliaan syntyivät osittain sattumalta joulukuussa 2019. Sen jälkeen lisenssivalmistusta on valmisteltu pikkuhiljaa.

Vänttinen kertoo, että koronapandemia toi luonnollisesti omat hidasteensa valmistuksen alkamiseen, mutta ensimmäiset oluterät ovat nyt tölkeissä ja kauppojen hyllyillä Brasiliassa.

”Olafin tarina on alusta asti ollut myötätuulessa. Olemme määrätietoisesti tehneet työtä toimintamme kehittämiseen ensin kotimaassa ja sen jälkeen ulkomailla. Olemme muokanneet brändiämme ja toimintaamme ennakkoluulottomasti kansainvälistymistä tukemaan”, Vänttinen perustelee.

Brasilia on maailman kolmanneksi suurin olutmarkkina. Nyt löytyneiden paikallisten yhteistyökumppanien avulla Vänttinen uskoo, että Olafilla on mahdollisuudet kasvattaa myyntiään merkittävästi. Brasiliaan on perustettu oluiden valmistusta ja tavaramerkkejä hallinnoiva yhtiö Cervejaria Olaf Ltda, jota johtaa brasilialainen Eduardo Basso.

”Suomalaisen, kylmästä pohjoisesta tulevan, olutbrändin on mahdollista erottua Brasilian kilpaillulla markkinalla. Olemme saaneet jo nyt toiminnan alkuvaiheessa erittäin rohkaisevia viestejä paikallisilta ostajilta ja kuluttajilta”, Vänttinen myhäilee.

Olaf-panimon suomalainen mattolaituriromantiikka muuttuu Brasilian auringon ja pitkien hiekkarantojen sykkeeksi. Kuva: Olaf Brewing

Odottaako menestys itäsuomalaisia oluentekijöitä aavan meren tuolla puolen?

Vänttinen puhuu Olafin yhteydessä mielellään eräänlaisesta tuhkimotarinasta, jossa menestys odottaa tekijäänsä. Viisi vuotta sitten Olaf Brewing aloitteli toimintaansa kellaripanimossa. Nyt yhtiö tuottaa satoja tuhansia litroja olutta vuodessa kotimaassa sekä markkinoi ja tuo Suomeen yhtä maailman arvostetuinta craft-olutbrändiä, tanskalaista Mikkelleriä.

”Panimme aluksi oluitamme 70 neliön kellaripanimossa 200 litran erissä sekä jakelimme niitä muuttotappiokunnan ravintoloihin ja kauppoihin – nyt paikallisherkkua juodaan Amazonilla asti!”, Vänttinen naurahtaa.

Tuleeko Olafista aidosti kansainvälinen tuotemerkki ja siivittääkö se myös tekijänsä viettämään letkeää elämää Copacabanan ja Ipaneman rannoilla Rio de Janeirossa? Sen saamme tietää seuraavien viiden vuoden aikana.

Facebook Comments