A

Ari Larnemaa on poissa 

 Ravintola-alan vaikuttaja, Actival Oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa nukkui pois lauantaiaamuna ankaran sairauden seurauksena. Hän toimi lähes 40 vuotta ravintolakiinteistöjen ja -yhtiöiden välittäjänä sekä yritysjärjestelyjen asiantuntijana.

Actival ja Ari Larnemaa olivat mukana lukuisissa merkittävissä ravintoloiden omistusjärjestelyissä vuosikymmenien ajan. Hän tunsi erityisen hyvin Helsinki 10:n ydinkorttelit, kauppakeskusten ravintolamaailmat ja keskeiset toimijat.

Larnemaa oli osaltaan rikastamassa Helsingin ravintolakulttuuria ja oli perustamassa muun muassa Helsinki Groupia, Resta-seminaaria ja Haaga Studia Restonomiaa, jotka kaikki kokosivat yhteen toimialan asiantuntijoita, ravintolayrittäjiä ja liikkeenjohtoa. Hän oli käytetty asiantuntija, kolumnisti ja haastateltava, kun ammatti- ja päämediat halusivat kriittistä ja kattavaa markkinatietoa.

Ari Larnemaa oli aina vahvasti toimialan ja erityisesti pk-yrittäjien puolella, varsinkin nyt korona-aikana, kun vuokranmaksujen alentamisesta neuvoteltiin kiinteistönomistajien kanssa. Gastronomina hän arvosti ravintolahistoriaa sekä pieniä korkeatasoisia ruokaravintoloita, jotka yhdistivät klassista ruokataidetta ja toivat siihen myös uusia elementtejä maailmalta.

Larnemaa oli periksiantamaton ja systemaattinen. Syntymästä saatu jalkavammakaan ei pysäyttänyt, vaan hän toimi aikoinaan alppihiihdon opettajana ja purjehtijana. Myöhemmin hän löysi myös vanhan harrastuksensa kitaransoiton uudelleen ja meritoitui kansanmuusikoksi. Hän oli myös osaava koirankasvattaja.

Ari Larnemaata jäävät kaipaamaan puoliso ja kaksi lasta. Me ystävät jäämme kaipaamaan sivistynyttä, nopeaälyistä, mainiota keskustelijaa, jolle mikään aihepiiri ei ollut vieras – olihan hänellä alkuaan kirjallisuustieteen opinnot taustalla. ”Stadin” ravintoloitsijat menettivät väkevän puolestapuhujansa.

V.A. Heikkinen 
Yliopettaja 
Haaga-Helia amk
Kuva Ari Larnemaan Facebook

CategoriesKansi

Facebook Comments