P

Pienpanimot tekivät oman lakiehdotuksen oluiden etämyynnin ja kotiinkuljetusten sallimisesta

Pienpanimoliitto esittää pienten valmistajien oluiden etämyynnin sallimista tilapäisesti. Järjestö on valmistellut ehdotuksen etämyynnin ja kotiinkuljetuksen sallivasta alkoholilain muutoksesta ja toimittanut sen tiedoksi asiasta vastaaville ministereille. Tilapäinen säädöksen muutos olisi voimassa vuoden loppuun saakka.

Pienpanimoliitto vetoaa, että hallitus ryhtyisi pikaisesti toimenpiteisiin salliakseen pienpanimoille niiden itse valmistamien mietojen alkoholijuomien etämyynnin. Liiton puheenjohtaja Mikko Mäkelä kertoo järjestön tiedotteessa, että koronavirus on murentanut suomalaisten pienpanimoiden liiketoiminnan.

Ravintolat ovat suurelle osalle panimoita tärkein yksittäinen myyntikanava, ja niiden sulkeminen vähintään toukokuun loppuun saakka iskee panimoyrityksiin voimakkaasti. Myös kesän oluttapahtumien peruuntuminen tekee ison loven myyntiin.

Voimassa oleva alkoholilaki ei salli alkoholijuomien etämyyntiä, vaan myynnin on tapahduttava luvanhaltijan myyntipisteen kautta. Asiakkaan on myös itse noudettava juomat sisätiloihin perustetusta myymälästä tai kioskista.

”Lain tilapäisellä muuttamisella olisi ratkaiseva merkitys pienpanimoiden taloudellisessa taistelussa koronakriisin pahimman vaiheen yli. Mikäli julkinen valta ei ryhdy kiireellisiin toimenpiteisiin, vaarana on, että suurella työllä Suomeen luotu nuori toimiala kuihtuu kokonaan”, Mäkelä perustelee lakiehdotusta.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mikko Mäkelä. Kuva: Andres Teiss.

Pienpanimoliiton mielestä etämyynnin tilapäinen salliminen antaisi suomalaisille pienille oluenvalmistajille edes hetkeksi tasapäiset mahdollisuudet selviytymiseen eurooppalaisiin kilpakumppaneihin verrattuna. Etämyynti on sallittu ulkomaisille yrityksille, mutta kiellettyä kotimaisilta valmistajilta.

Lainmuutoksella pienpanimoille sallittaisiin niiden itse valmistamien enintään 5,5-prosenttisten juomien etämyynti ja toimittaminen kotiovelle. Lisäksi enintään 500 000 litraa vuodessa valmistavat panimot voisivat myydä ja toimittaa asiakkailleen enintään 12 prosenttia vahvoja käsityöläisoluita.

Kuvat: Andres Teiss.

 

Facebook Comments