T

Tornion Panimon lagerolut voitti toistamiseen kansainvälisen kultamitalin – saman oluen edellisestä voitosta yli 50 vuotta

Panimomestari Leo Andelinin suunnittelema ja panema Tornion Panimon Original 1964 Lager on voittanut kultamitalin kansainvälisessä Monde Selection -kilpailussa. Edellisen kerran samalla reseptillä pantu olut voitti kilpailun vuonna 1964.

Tornion Panimo herätti vuosi sitten henkiin Lapin Kullan vanhan vaalean lageroluen. Oluen on kehittänyt Lapin Kullan entinen tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin, 81. Torniolaispanimo muutti oluen nimen Original 1964 Lageriksi.

Monde Selection -laatukilpailua verrataan usein hotellien tähtiluokitukseen tai ravintoloiden Michelin-tähtiin. Lapin Kulta sai kultamitalin kisassa heti julkaisuvuonna 1964. Sama palkinto tuli nyt Andelinin kehittämälle oluelle peräti 54 vuoden jälkeen.

Leo Andelin vastaanotti Monde Seleciton -palkinnon torstaina Valenciassa. Kuva: Kaj Kostiander.

Monde Selection -mitalit jaettiin torstaina Valenciassa. Andelin oli vastaanottamassa palkintoa paikan päällä palkintogaalassa Espanjassa.

”Onhan tämä uskomattoman hienoa, kun ensin pääsin palauttamaan aidon ja alkuperäisen lappilaisen lagerin tuotannon sinne minne se kuuluukin, ja nyt se sai jälleen kansainvälisen kultamitalin”, Andelin kommentoi torniolaispanimon tiedotteessa.

Saksassa panimomestariksi opiskellut Andelin suunnitteli alkuperäisen reseptin silloiselle uutuusoluelle.

Tornion Panimon valmistaman Original 1964 Lager -oluen nykyinen resepti on aivan sama kuin alkuperäisessä tuotannossa käytettiin 1960-luvulla. Tosin respetiä on säädetty vastaamaan Torniossa käytettävää nykyistä, ja alkuperäistä pienempää, laitteistoa.

”Nykytekniikka mahdollistaisi nopeamman valmistuksen, mutta kun oluen annetaan käydä ja kypsyä rauhassa luonnollisella tavalla, lopputuloksessa on selkeä ero”, kertoo Tornion Panimon olutmestari Petri Tervasmäki.

”Eikä ainoastaan maku, vaan myös suutuntuma, tuoksu, väri ja oluen vaahto. Kullanarvoisia ominaisuuksia kaikki”, Andelin lisää.

Leo Andelin, 81, käy yhä valvomasssa Original 1964 Lager -oluen -valmistuksen Tornion Panimossa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Vuonna 1961 Brysselissä perustettu Monde Selection -kilpailu myöntää laatupalkintoja oluille ja elintarvikkeille, jotka täyttävät International Institute for Quality Selections -organisaation määrittelemät maku- ja laatuvaatimukset. Myös pakkaussuunnittelu otetaan huomioon kokonaisarvioinnissa.

CategoriesOlut

Facebook Comments