S

Saimaan Juomatehdas: Kasvava kotiolutharrastus pienpanimobuumin taustalla

Suomessa on tuhansia kotioluen valmistajia. Harrastajien määrä kasvaa kovaa vauhtia. Maailmalta Suomeen rantautunut erikoisoluiden kysyntä näkyy kotioluen harrastajien ja pienpanimoiden määrän lisääntymisenä.
Harrastajat valmistavat olutta kotona joko yksin tai pienellä porukalla. Kotioluentekijöillä on saatavilla käytännössä kaikki samat raaka-aineet kuin kaupallisilla valmistajilla. Myös laitteita on myynnissä aina keittiökattiloista ja muoviämpäreistä kuparisiin ja teräksisiin automatisoituihin minipanimoihin saakka.
”Kotioluttarvikkeiden myyjien arvion mukaan Suomessa on jo yli 5000 kotioluen harrastajaa. Aktiivisten harrastajien määrä on viisinkertaistunut muutamassa vuodessa”, kertoo Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen.

Lähes jokaisen uuden pienpanimon takana on kotioluen harrastaja

Kotiolutharrastuksen yleistyminen näkyy suoraan Suomessa toimivien pienpanimoiden määrän kasvussa. Lähes jokaisen uuden ja vanhemmankin käsityöpanimon alku on saanut keittiön nurkassa tai autotallissa virinneestä harrastuksesta. Suomessa toimii tällä hetkellä jo runsaat 80 pienpanimoa ja määrä kasvaa yhä.

Suomen Kotiolutmestari -kilpailun tuomariston jäsenet Tuomas Markkula ja Tove Ruuskanen. Kuva: Heikki Kähkönen.

Saimaan Juomatehdas on mukana tukemassa alan harrastusta vuosittaisella Suomen Kotiolutmestari -kilpailulla.
”Meille on tärkeää olla mukana tukemassa suomalaista olutkulttuuria, johon kotona valmistettu olut kuuluu olennaisena osana. Kilpailun viime vuoden voittajan Harri Puhakan lähetimme Roomaan edustamaan Suomea alan harrastajien EM-kilpailuihin. Tällä hetkellä Puhakka valmistelee jo oman panimon perustamista”, Laukkanen perustelee.

Rajesh Koppolu on Suomen Kotiolutmestari 2017

Suomen Kotiolutmestari 2017 -kilpailun voitti Rajesh Koppolu Turusta. Voittajaolut Bockrog Dunkel Bock, 6 %, on pehmeä ja vahva lagerolut, jonka maussa on runsaasti tukevaa maltaisuutta.
Tuomaristo oli yllättynyt kilpailuun lähetettyjen oluiden korkeasta tasosta. Osan tuotteista voisi pienen hiomisen jälkeen laittaa suoraan kaupalliseen valmistukseen.
”Bockrog on teknisesti onnistunut, tuore ja laadukas pukkiolut. Maltaisuus nousee tasapainoisessa kokonaisuudessa vahvasti esille. Oiva osoitus kotipanijan perehtyneisyydestä oluenvalmistuksen saloihin”, tuomaristo kehuu.

Suomen Kotiolutmestari -kilpailun tuomaristoon kuuluivat vasemmalta lukien Mika Mäkelä (Viking Malt), Jussi Laukkanen (Saimaan Juomatehdas), Jaakko Manninen (Lappo.fi), Tuomas Markkula (Malmgårdin Panimo) ja Tove Ruuskanen (Olutliitto). Kuva: Heikki Kähkönen, Viisi Tähteä.

Palkintona Rajesh Koppolu pääsee valmistamaan oikean panimo-oluen yhteistyössä Saimaan Juomatehtaan kanssa. Voittaja sai myös palkinnoksi matkalahjakortin ja osallistumisoikeuden kotioluenvalmistajien Euroopan mestaruuskisoihin.
Suomen Kotiolutmestari -kilpailun ratkaisi viisihenkinen asiantuntijaraati, johon kuuluivat Jussi Laukkanen (Saimaan Juomatehdas), Jaakko Manninen (Lappo.fi), Tuomas Markkula (Malmgårdin Panimo), Mika Mäkelä (Viking Malt) ja Tove Ruuskanen (Olutliitto).
Suomen Kotiolutmestari 2017
Rajesh Koppolu, Turku
Parhaat lageroluet
1. Bockrog Dunkel Bock. Rajesh Koppolu
2. Vesihiisi, tšekkiläinen pilsner, Juho Lepistö
3. Viimeinen Mehikaani, Amerikan lager, Kalle Hintikka
4. Majs eller Bajs, lager, Tom Mäntysaari
5. Wife Chiller, American lager, Tuomo Nurminen
Parhaat ale-oluet
1. Battle Eagle APA, Juho Lepistö
2. Pekkolan Olut Surf Ale, Joni Hokkanen
3. Witty Baggins, Belgian Wit, Rajesh Koppolu
4. Botanicale, Botanic ale, Jussi Lamminpää
5. Roisto-Risto, Ruis-IPA, Tiina Kuusisto
6. Mullet Ale, IPA, Niko Laiso

CategoriesYleinen

Facebook Comments