P

Pääsiäinen on olutmakujen juhlaa – Heinon olutarviot

Oluen ystävälle pääsiäinen on vuoden ensimmäinen varsinainen juhlakausi. Kokenut olutkirjoittaja Heino Tiilikainen valikoi ja arvioi pääsiäispöytään sopivia oluita.
Pääsiäinen on kautta pitkän oluenvalmistuksen historian ollut yksi olutvuoden kohokohdista. Vanhoassa luostariperinteessä olut on ollut korostetusti pääsiäistä edeltävän paaston juoma, jota ei mielletty alkoholijuomaksi vaan ravinnoksi.
Takavuosina panimot tekivät meillä erityisiä pääsiäisoluita, joiden valmistaminen on jäänyt sesongin lyhyyden vuoksi lähinnä pienpanimoille. Suomalaisessa ruokapöydässä pääsiäisen perinteiset maut ovat olleet runsaat ja täyteläiset. Niinpä pääsiäisen olutkin on yleensä ollut tummahko ja rungoltaan tukevaa.
”Pääsiäisperinteen ja pyhien vieton muuttuessa alkuperäistä sanomaansa arkipäiväisemmäksi myös lautasella ja lasissa muuttuvat maut ovat muuttuneet aiempaa kevyemmiksi. Monille pääsiäinen on vuoden ensimmäinen pitkä vapaa viikonloppu, jolloin on lupa maistella muitakin kuin perinteisiä herkkuja ja ennen kaikkea oluita”, kertoo Viiden Tähden olutarvioitsija Heino Tiilikainen.

Kokenut oluiden arvioija ja olutkirjoittaja Heino Tiilikainen laittoi pääsiäisen oluet järjestykseen.

Prykmestar Pääsiäisporter
Vakka-Suomen Panimo pitää kiitettävästi yllä välillä varsin kuivahtaneita pääsiäisoluen perinteitä. Hyvin tumma, punaiseen siftaavan värinen balttityylin pohjahiivaportteri ryöpsäyttää heti alkuun esille muhevan suklaisen tuoksun, onhan valmistuksessa käytetty ehtaa suklaata.
Suutuntumassa suklaisuus on enemmänkin kaakaomaista. Mallasrunko on tukeva ja hiilihapot maltilliset, niinpä juotavuus on makeudesta huolimatta kohdillaan. Karamellinen pitkä jälkimaku.
Jälkiruokaolut sellaisenaan, mutta suklaiset jälkiruoat sopivat samaan matkaan kuin musta kissa noidan luudan kyytiin. Kuivaa katkeroa lisää jälkimaun loppuun, niin tulisi täydet viisi tähteä.
Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
Alk. 7,5 %, 17 EBU

 

Aecht Schlenkerla Fastenbier

Bambergilainen erikoisuus lukee pullon etiketissä. Panimon savuolut on klassikko. Savu edellä mennään myös tässä pääsiäisen kausioluessa. Savu on tuoksun hallitseva elementti.
Väri on tummanpunertava, runsas vaahto kestää tosi pitkään. Suutuntumassa savu väistyy taka-alalle, pehmeää maltaista makeutta löytyy runsaasti, joka oluen lämmetessä saattaa jopa häiritä.

Jälkimaku on balanssissa savun, maltaan ja maltillisen humaloinnin kesken. Sopii pääsiäispöytään erinomaisesti.

Heller-Trum, Bamberg, Saksa
Alk. 5,5 %, 32 EBU

 

Waahto Stout Kahvi

Waahto Breweryn kahvistout on läpinäkymättömän musta. Runsas ruskea vaahto on kestävä. Tuoksussa vahvat kahvin aromit ovat odotetusti etualalla, mukana myös kuivaa paahteisuutta.
Suutuntumassa kahvisuus pehmenee, lakritsia hiipii mukaan. Karamellisuus valtaa alaa ja jälkimakuun löytyy jopa vaniljaa. Tumma suklaa tykkää Waahto Stoutista ja minä pidän molemmista yhdessä!
Waahto Brewery, Savonlinna
Alk. 7,4 %, EBU 30

 

Olvi Summer Ale


Olvin Hotter Than Iisalmi -sloganilla kevennetty kesäolut AWA (American Wheat Ale) on humaloitu suosituilla jenkkihumalilla Citra, Sorachi Ace ja HBC 431. Niistä irtoaa tuoksuun runsaasti kevyttä hedelmäisyyttä ja mausteisuutta.
Väri on kauniin kullankeltainen. Vaalea vaahto on kuohkea ja kestävä. Kevyessä suutuntumassa pirskahtelevaa hiilihappoa, joka nostaa esiin sitrusta, limettiä ja himpun ruohomaisuutta. Jälkimaku on pitkä, hieman rasvainen.
Oivallinen olut kesän kevyisiin menoihin, janonsammuttajaksi saunaan ja ruokajuomaksi.
Olvi, Iisalmi
Alk 5,0 %, 32 EBU

 

Mämmi Cream Stout

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pääsiäisoluen uuteen reseptiin on lisätty laktoosia antamaan pehmeyttä makuun. Oluen väri on musta. Ohut vaahto ei viivy kauaa oluen yllä, mutta viihtyy kyllä lasin reunoilla.
Tuoksussa on paahdettua tummaa mallasta ja jopa terävää humalan katkeroa. Suutuntumassa laktoosi puuttuu peliin ja pehmentää enintä terävyyttä.
Toki Kymppi Mämmistä tihkuu mausteisuutta ja rukiista makua, joka pysyy matkassa jälkimakuun saakka. Suklaaleivoksen kanssa toimii. Pitää maistaa vielä mämminkin kanssa.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Alk. 5,5 %, EBU 32

 

Pääsiäisolut Stout

Pyynikin Käsityöläispanimo on tehnyt pääsiäiseksi miedon mustan stoutin. Beesi ohut vaahto liukuu pian lasin reunoille. Tuoksu on paahtunut, mutta myös vahvasti liuotinmainen ja palaneen hiiltynyt.
Suutuntumassa hiilihappoisuus nousee kitalakeen ja nostaa suklaata kielelle ja siellä se pysyy jälkimaun loppuun asti. Suutuntuma on kuitenkin kermaisen pehmeä ja mietoon olueen sopivasti istuva.
Taas löytyi tummalle suklaalle kumppani.
Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Alk. 4,4 %

 

Pöllöhillo

Panimo Hiisi on tunnettu mielikuvituksellisista olutkeitoksista, ja nyt on vuorossa talkkuna-mustikkastout. Musta väri kuuluu tyyliin, samoin ohut, lasin reunoille väistyvä beesi vaahto.
Tuoksussa suklaisuus esittäytyy ensimmäisenä, joka lienee talkkunasta peräisin. Seuraavaksi löytyy marjaisuutta, joka myös suutuntumassa on päällimäisenä makuna.
Jälkimaku on myös erittäin ”hilloinen”, eli makeutta riittää loppuun asti. Eihän tämä ”pöllömpi” stout ole, vaikka kuivempaa loppunousua jääkin kaipaamaan. Jälkiruokaolut.
Alk. 6,3 %, 39 EBU
Panimo Hiisi, Jyväskylä

CategoriesYleinen

Facebook Comments