K

Kevään kauppavahvuiset oluet – Heinon olutarviot (osa 2)

Vapun tienoon olutarvioiden toisessa osassa olutasiantuntija Heino Tiilikainen laittaa järjestykseen 17 päivittäistavarakauppojen ja Alkon enintään 5,5-prosenttista kevätolutta. 

Passion Party Berliner Weisse


Pühasten Berliner Weisse on tyylinmukaisesti samea, vaaleankeltainen ja hyvin vaahtoava. Tuoksun hedelmäisyyttä dominoi valmistuksessa käytetty passionhedelmä.
Suutuntuma on sour-tyylille kuuluvasti reilusti hapan. Happamuus hellittää jälkimaussa ja tilalle tulee karpalomaista marjaisuutta. Tosin siinäkin on happamuutta vielä sopivasti. Ei haittaa vaikka olut ehtii lämmetä, juotavuus säilyy.
Pühaste Pruulikoda, Viro
Alk. 4,0 %, 10 IBU
⭐⭐⭐⭐ ½
 

Idaho Wheat Beer

Varsinaiset vehnäoluet ovat Malmgårdin Panimon tuotepaletissa olleet harvassa. Talon omaa emmervehnää on toki käytetty useassa oluessa aiemmin ja nyt myös uudessa amerikkalaisella Idaho-humalalla humaloidussa vehnä-IPA:ssa se on enemmän pääroolissa.
Olut on syvän kullankeltainen, vaahto perinteistä vehnäolutta vaatimattomampi, mutta kuitenkin riittävän kestävä. Tuoksussa vehnäoluen banaanisuus häivähtää ja hedelmäistä katkeroa astuu esiin.
Suutuntumassa ipamaiset, jopa enemmänkin pilsille ominaiset, humalankatkerot löytyvät heti ja pysyvät etualalla loppuun saakka. Jälkimausta löytyy kevyttä maltaisuutta sekä mausteisuutta, joka lopuksi kääntyy kohti mäntymetsää. Mielenkiintoinen makukirjo.
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Alk. 5,5 %
⭐⭐⭐⭐

Brewer’s Special Berlin Pilsner

Saimaa Brewing Companyksi nimensä muuttaneen panimon Brewer’s Special -sarjan pilsner on väriltään kullankeltainen. Kaunis valkoinen vaahto on kestävä. Tuoksussa täysmaltaiselle oluelle ominainen viljaisuus yhdistyy maltilliseen humalointiin.
Suutuntuma on pehmeä, makoisan maltainen. Pilsneriin/pilsiin kuuluvat humalankatkerot nousevat sopivasti esiin jälkimaussa ja vahvuus 5,0 prosenttia on juuri tyyliin sopiva.
Alk. 5,0 %, 56 IBU
Saimaa Brewing Company, Mikkeli
⭐⭐⭐⭐
 

Laitilan Kukko Vehnä

Syvän keltainen väri. Samea, mutta helmeilevä ulkonäkö. Vaalea vaahto katoaa vehnäolueksi aika pian. Tuoksussa vehnäoluen peruselementit, banaanimaisuus ja hedelmäisyys, ovat raikkaassa paketissa.
Suutuntuma on hiilihappoinen, kevyenoloinen ja helposti juotava. Jälkimaussa on vehnäisen viljaista makeutta, mausteisuutta ja lopuksi pientä hiivaisuutta. Toimiva vehnäolut, joka on tehty alkuperäiseen tyyliin, mutta baijerilaisilla raaka-aineilla ja uudella reseptillä. Saksalaisen Reinheitsgebotin säännöin aidon vehnäoluen ystäville.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Alk. 5,5 %, 15 IBU
⭐⭐⭐⭐
 

Atlanta American Pils

Laitilalta uusi jenkkihumalien Columbus, Sterling, Eureka ja Citra sekä australialaisen Galaxyn ja japanilaisen Sorachi Acen ryydittämä, pohjahiivaolut. Vaaleahko, kullankeltainen väri. Runsas ja kestävä vaahto. Hyvin pitkä, hedelmäinen, mutta lievästi häiritsevän parfyyminen tuoksu.
Suutuntumaltaan helposti juotava, miedon maltainen ja kevyesti hiilihappoinen. Humalien runsas makukirjo jatkuu pitkään vielä jälkimaussakin. Erityisen hyvä vahvasti maustettujen ruokien ja juustojen kanssa.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Alk. 5,0 %, 38 IBU
⭐⭐⭐⭐

Kukko IPA

Laitilan ”vahvennettu” Kukko IPA on nostettu päivittäiskaupan ylärajalle 5,5-prosenttiin. Väri on kauniin kuparinen. Olut on kuohkeasti vaahtoava ja vaahto kestää pitkään. Tuoksu tulee maltaat edellä ja humalanaromit seuraavat pian perässä.
Suutuntuma on täyteläinen ja tasapainoinen. Alkoholipitoisuuden nosto on antanut mukavan potkun oluen profiiliin ja juotavuus on entisestään parantunut. Jälkimaussa katkerot osuvat hyvin kohdalleen.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Alk. 5,5 %, 65 IBU
⭐⭐⭐⭐

Borg Sӕmundur Nr.49 Mango Pale Ale

Islantilaisen Borg Brugghus -panimon vaalea, hieman samea pale ale kadottaa aika pian vaalean vaahtonsa. Tuoksussa on tyylinmukaista hedelmäisyyttä lisättynä makealla mangolla.
Suutuntumassa hiilihappo nostaa sitrusta ja humalan katkeroa pintaan, mistä on hieman siiderimäinen tuntuma lopputuloksena. Jälkimaku on raikas ja pitkä. Aperitiiviolut.
Alk. 4,7 %
Borg Brugghus, Islanti
⭐⭐⭐⭐

Lahden Erikois A

Hartwall on tuonut uusvanhoja Mallasjuoman aikaisia olutmerkkejä alkoholilain uudistumisen myötä ruokakauppojen hyllyille. Erikois A on täysmallaslager, mikä tulee hyvin esille tuoksun ja suutuntuman maltaisuutena. Vaahto on normaali lageroluelle ominainen kestoltaan.
Keskitason hiilihappoisuus pitää oluen hengissä jälkimaun loppuun saakka. Toimiva juoma löytänee paikkansa lageroluen ystävän pöydässä.
Hartwall, Lahti
Alk. 5,3 %, 18 IBU
⭐⭐⭐ ½

Over Easy Session IPA

Englantilaisen Greene Kingin panimolla toimivan Craft Academy -panimokouluprojektin vaalean kellanruskea Session IPA on tuoksultaan erittäin hedelmäinen. Oluella on valkoinen hyvä vaahto.
Suutuntumassa hedelmäisyys jatkuu. Mukaan tulee toffeeta, jota hiilihappo sopivasti nostaa esiin. Jälkimaussa kolminkertainen humalointi pitää terävyyttä loppuun asti hengissä. Mieto ja maukas, silti vähän yksiulotteinen.
Greene King, Englanti
Alk. 3,8 %
⭐⭐⭐ ½

Waahto Luosto APA

Savonalinnnalaisoluesssa on pähkinänruskea väri ja hieman samea ulkonäkö. Vaahto on hyvä ja kestävä. Tuoksu on hedelmäinen.
Suutuntuma on hiilihappoinen ja sitruksinen. Jälkimaku on lyhyt ja humalankatkeroinen.
Waahto Brewery, Savonlinna
Alk. 4,5 %, 60 IBU
⭐⭐⭐

Don of Wasteland Saison

Radbrew hassuttelee yleensä oluen nimillä ja etiketeillä, niin tälläkin kertaa. Olut on vaalea kellanruskea väriltään, ja valkoinen vaahto on kestävä. Tuoksu on tyylin mukaisesti hieman hapan ja mausteinen.
Suutuntuma on yllättävän pehmeä, jopa makea. Happamuus on karkaa tuoksun mukana ja tilalle tulee helppo juotavuus. Jälkimaun mieto pippurisuus pelastaa paljon. Saisoniksi helppo.
Radbrew, Kaarina
Alk. 5,5 %, 37 IBU
⭐⭐⭐

Laitilan Kölssi

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo muutaman vuoden tauon jälkeen saksalaistyylisen kölsch-oluen kesäisten kala- ja grilliruokien kumppaniksi. Väri on kirkas keltainen. Vaalea vaahto kestää vain hetken. Tuoksu on täysmallasoluelle ominaisen maltainen, mukana myös ripaus ruohoista humalankatkeroa.
Suutuntuma on kevyt, makea ja matalahiilihappoinen. Jälkimaku on kestävä ja hieman öljymäinen. Helppo juotavuus puolustaa Kölssin toimivuutta saunaoluena.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Alk. 4,7 %, 26 IBU
⭐⭐⭐
 

Piirimyyjä

Ruosniemen Panimon kasvojenkohotukseen kuuluu panimon markkinointibrändin Ruosniemi Breweryn lisäksi myös tuotteiden fiilausta etikettejä myöten. Vasta palkatun piirimyyjän kasvot löytyvät nyt hieman aiempaa vahvemman APA:n etiketistä.
Olut on meripihkanruskea, vaalea vaahto hyvin pysyvää sorttia. Tuoksussa on hedelmäisyyttä ja parfyymia. Suutuntuma on hieman karhean katkeroinen ja jälkimaussa myös humalat ovat hyvin esillä.
Ruosniemen Panimo, Pori
Alk. 5,2 %, 79 IBU
⭐⭐⭐

Pühaste Lime Gose

Tarttolaisen Pühasten valmistama gose-tyylin olut on vaalea, kullankeltainen ja runsasvaahtoinen. Vaahto tosin katoaa pian pois. Tuoksussa löytyy nimen mukaisesti limettiä.
Raikas suutuntuma on hiilihappoinen ja hillitysti hapan. Jälkimaku on pirskahteleva. Lounasolut salaatin seuraksi.
Pühaste Pruulikoda, Viro
Alk 3,8 %, 12 IBU
⭐⭐⭐

Viulin Session IPA

Pühasten Session IPA on hyvin vaalea ja kirkkaaksi suodatettu. Vaalea kuohkea vaahto kestää hyvin. Tuoksussa on runsaasti sitrusta, vihreää omenaa ja tuoretta ruohoa.
Suutuntuman hedelmäisyys jättää alleen kaiken muun. Onneksi jälkimaussa löytyvät taas humalan katkerot. Sinällään helposti juotava, mutta ei jätä pitkää muistijälkeä.
Pühaste Pruulikoda, Viro
Alk. 4,6 %, 40 IBU
⭐⭐⭐

Lahden Erikois Kesä

Hartwallin kesäolut on vaalean kullankeltainen, runsasvaahtoinen ja kevyen maltaan tuoksuinen.
Maltaisuutta riittää myös kevyesti hiilihappoiseen suutuntumaan. Jälkimaku on makea ja juotavuus helppo, kuten perusbissen kuuluu olla.
Hartwall, Lahti
Alk. 4,5 %, 16 IBU
⭐⭐

Cornish Orchards Alcoholic Ginger Beer

Cornwallissa Etelä-Englannissa sijaitsevan Cornish Orchards -panimon inkiväärioluen väri on vaalean harmaa ja jopa lonkeromainen. Paremmin siideritalona tunnetun panimon oluen vaahto on kupliva, mutta katoaa. nopeasti. Juoman tuoksussa on makeutta ja inkivääriä.
Suutuntuma on lonkeromainen. Jälkimaussa on pistävä inkiväärin maku. Sopii parhaiten cocktailien perusraaka-aineeksi. Yhden tähden verran oluenomaisuutta.
Cornish Orchards, Englanti
Alk. 4,0 %

CategoriesYleinen

Facebook Comments