M

Mätäkuun juttu viinarannekkeesta

Sääntely-Suomen kesään kuuluu kaikkien mahdollisten epäkohtien kaivaminen oluennautiskelusta ja alkoholinkäytöstä. Ei ehtinyt mätäkuu päästä edes kunnolla alkuun, kun Lännen Median noheva ja palkittu toimitus päätti heittää varjon tuhansia ihmisiä Helsingin Rautaientorille kokoavan olut- ja ruokatapahtuman ylle. Keksittiin kohu viinarannekkeesta.
S7Yksityishenkilö on saanut ostaa luotollisesti alkoholia jo kieltolain päättymisestä lähtien maksamalla ostoksensa sekillä. Sekkimaksu perustuu käyttötilin saldoon, ja hyvin tunnettuja ovat ne tilanteet, jolloin sekkejä revittiin vihkosta enemmän kuin niillä oli katetta.
Sekkien tilalle tulivat 1980-luvulla kuvalliset pankkikortit, joita pankit jakoivat ahkerasti asiakkailleen varallisuuteen ja maksukykyyn katsomatta. Ja niin monet höyläsivät niitä baareissa vielä aamuyöllä, vaikka kate oli jo pahasti pakkasella.
Tämä kaikki tapahtui viime vuosisadalla.

Suomi on edelläkävijä maksuvälineteknologiassa.

Suomi on yksi edelläkävijämaista maksuteknologiaan liittyvissä innovaatioissa. Mobiilimaksamisen tekniikka on jo niin pitkällä, että monissa paikoissa ei enää tarvita edes luottokorttia, vaan pelkkä kännykkäsovellus riittää.
S8Kaikki on hienosti, kunnes mukaan tulee maksaminen anniskelupaikoissa tai olutfestivaaleilla. Suuret oluet – pienet panimot (SOPP) -olutfestivaalit ovat ottaneet käyttöön AftePay-lähimaksurannekkeen, jolla voi maksaa ostoksensa avoimelle laskulle. Henkilökohtaisen rannekkeen ostoraja on 500 euroa.
Lain mukaan alkoholijuomien ostaminen velaksi on kiellettyä. AfterPay-maksua voidaan kuitenkin verrata ostosten maksamiseen luottokortilla.
Olin työtehtävissä Rautatientorin SOPP:ssa keskiviikkona aivan alusta päivän loppuun saakka. Torstainakin olin paikalla yli kuusi tuntia. Juttelin satojen festivaalivieraiden kanssa. Kaikki kehuivat maksujärjestelmää toimivaksi.
Olen käynyt lukemattomilla olutfestivaaleilla Suomessa, Euroopan maissa ja Amerikassa. Kaikissa tapahtumissa on siirrytty johdonmukaisesti pienempiin annoskokoihin, jolloin asiakas voi maistella päivän aikana useampia oluita humaltumatta. SOPP-festivaaleilla uuden maistelukulttuuriin haasteeseen on vastattu ottamalla käyttöön minikokoiset lasit. Pieniin annoksiin siirtyminen tarkoittaa kuitenkin valtavan määrän lisää maksutapahtumia, kun asiakkaat juovat olutta desi kerrallaan.

Luottokortillakin voi ostaa velaksi.

Monilla festivaaleilla käytössä ovat erillisestä vaihtopisteestä ostettavat poletit. Niitä voi jokainen hankkia luottokortilla velaksi. Samalla tavoin Visalla tai Master Cardilla alkoholia voi ostaa velaksi baareista, yökerhoista ja viinakaupoista.
Lännen Median käyttämä asiantuntija, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo ”Herranjumala” Simojoki, on sitä mieltä, että ”rannekkeiden seurauksena entistä useammat ihmiset menettävät maksukykynsä ja luottotietonsa, kun alkoholin vaikutuksen alaisena tehdyistä, harkitsemattomista viinaostoista tulee viimein lasku kotiin”. (Lännen Media 28.7.)
S5Tämän päivän olutfestivaaleilla kulutus saattaa olutharrastajalla karata käsistä vain siitä syystä, että erinomaisia oluita on valtava määrä, ja niitä kaikkia pitäisi ehtiä maistella yhdellä kertaa.
Moni on kysellyt meiltä, miksi Viisi Tähteä teki paluun. Vastauksemme on, että meitä tarvitaan yhä. Viiden Tähden tauon (2011–2016) aikana Viron-viinaralli on räjähtänyt käsiin. Samanaikaisesti alkoholijuomien myynti anniskelupaikoissa on pudonnut alle 10 prosenttiin kulutuksesta. Ravintolayrittäminen, olutfestivaalien järjestäminen ja juomien valmistaminen on yhä jatkuvaa taistelua valvontabyrokratian, normien ja säädösten viidakossa.
Lännen Medialle eivät kelvanneet uutisaiheiksi pienpanimoiden hurja kasvu- ja investointivauhti, vientiponnistelut, oluiden ja panimoiden laadun kohoaminen kansainväliselle tasolle tai ihmisten kiinnostus olutmakuja ja niiden valmistajia kohtaan. Piti keksiä viinaranneke – kas kun ei ryyppyranneke tai kännipanta. Herranjumala! Tästä sitä sitten puhutaankin seuraavat viikot.
Heikki Kähkönen
(”Herranjumala!”, totesi A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki Lännen Median toimittajalle kuultuaan ensi kerran maksurannekkeen käyttämisestä olutfestivaalilla).

Facebook Comments

Comments are closed.