A

Alkoholilaki jumissa ministeriössä

Valmisteilla oleva alkoholilaki ei tule voimaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti vuoden 2017 alusta, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustaja Hanna-Maija Kause STT:lle. Lakia valmistellaan Sosiaali- ja terveysministeriössä Rehulan alaisuudessa.
Krausen mukaan poliittisen kompromissin syntyminen kesti niin kauan, että aikataulu venyy. Lain aikataulusta ei ole ministeriössä minkäänlaista aavistusta. Valmistelun hitautta on ihmetellyt muun muassa kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.). Viisi Tähteä kertoi valmistelun hitauden ongelmista jo kesäkuussa.
Kausen mukaan STM valmistelee parasta aikaa pienpanimoita koskevia säännöksiä. Pienpanimoiden vähittäismyyntioikeus halutaan niputtaa yhteen tilaviinien ja sahdin myyntiä koskevan poikkeuksen kanssa. Tilaviinejä ja sahtia saa myydä kuluttajille suoraan niiden valmistuspaikoilta.
”Pienpanimoiden myyntioikeus tulee tasapainottaa huolellisesti Alkon monopolin kanssa. Emme saa rapauttaa Alkon asemaa syrjimistarkoituksessa. Tällöin komissio voisi vaatia monopolin purkamista kokonaisuudessaan, eikä tähän ole Suomessa poliittista tahtoa”, erityisavustaja Kause linjaa.
Pienpanimot odottavat alkoholilain kokonaisuudistusta ja siihen kaavailtua pienpanimoiden ulosmyyntioikeutta malttamattomina. Aihe puhutti oluiden ystäviä Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaalilla keskiviikkona Helsingin Rautatientorilla.
”Pienpanimoissa ollaan kuin tulisilla hiilillä. Ulosmyynnin salliva lainsäädäntö kannustaisi alan yrityksiä investoimaan ja kasvattamaan tuotantoaan. Tällä hetkellä peliliikkeitä ei uskalleta tehdä, koska lain aikataulusta ja sisällöstä ei ole varmuutta”, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen.

Facebook Comments