M

Mad Hopper Brewing Company palkkasi amerikkalaisen panimomestarin – Oluen valmistus Helsingin uusimmassa panimossa käynnistyi

Helsingin uusin craft-panimo on valmis. Tuotanto ravintola Viiden Pennin yhteydessä toimivassa Mad Hopper Brewing Companyssa on päässyt käyntiin. Oluiden valmistuksesta vastaa brasilialais-amerikkalainen palkittu panimomestari Gustavo Vale.

Ensimmäiset oluet ravintola Viiden Pennin yhteyteen valmistuneesta Mad Hopper Brewing Company -panimosta saadaan maistettaviksi touko-kesäkuun vaihteessa. Kesään mennessä valmistuu peräti kymmenkunta erilaista olutta.

”Ensimmäiset kolme Mad Hopperin olutta ovat kölsch-tyyppinen vaalea ale, stout ja wieniläistyyppinen lager. Ne pannaan omien hyväksi koettujen reseptieni pohjalta, ja niiden avulla pääsen tarvittaessa vielä säätämään laitteiston yksityiskohtia”, panimomestari Gustavo Vale paljastaa.

Jatkossa Vale pyrkii valmistamaan jopa yhden uuden oluen joka viikko.

”Paljon on kiinni siitä, mitä asiakkaat haluavat. Aloitamme laajalla repertuaarilla, jonka uskon kiinnostavan myös alan harrastajia. Aloituslistalla on kolme erilaista NEIPA-olutta, Berliner Weisse, Witber sekä hedelmäinen sour IPA”, panimomestari luettelee.

Gustavo Vale on päässyt aloittamaan oluenvalmistuksen Mad Hopper-panimolla. Kesään mennessä on luvassa jopa 10 uutta olutta. Kuva: Arto Holappa.

Brasiliasa syntynyt panimomestari Gustavo Vale on Berliinin panimokorkeakoulun käynyt palkittu ammattilainen.

Gustavo Valen tehtävänä on suunnitella ja valmistaa Mad Hopperin oluet. Vale on syntyisin Brasiliasta, mutta hän on asunut Yhdysvalloissa koulupojasta lähtien.

Vale valmistui alun perin New Yorkin Pratt Institutesta graafiseksi suunnittelijaksi ja teki muutaman vuoden töitä lehtimaailmassa, mm. kymmenisen vuotta Wall Street Journalin palveluksessa.

”Opiskeluaikana huomasin, että maku on minulle oluessa tärkeä asia. Samuel Adamsin oluita oli 90-luvun alun New Yorkissa hyvin saatavilla. Niistä löytyi makua, etenkin kun vertasi opiskelukavereiden suosimiin mainstream-merkkeihin”, Vale aloittaa tarinansa.

Työelämään siirryttyään Vale alkoi harrastaa kotioluen tekoa hääräillen keittiössä 15 litran kertaerien parissa. Humalaa meni keittoihin paljon, sillä nuorimies oli siinä vaiheessa aika perinteinen hophead.

”Talouslehden sivujen jauhaminen ei kymmenen vuoden jälkeen ollut hirveän innostavaa ja alan vaihto alkoi tuntua tarpeelliselta. Pidän oluesta ja sen valmistamisesta, joten kokeneena kotioluenpanijana päätin tarttua härkää sarvista”, hän jatkaa.

Gusravo Vale aloitti uransa tyypillisenä kotipanijana tehden pieniä kertaeria vahvasti humaloituja oluita. Kuva: Pixabay.

Arvostettu panimoalan korkeakoulu Berliinin Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei (VLB) Saksassa tuntui erinomaiselta opinahjolta siihen tilanteeseen.

”Muutimme vaimoni kanssa Berliiniin. Meillä ei ollut vielä lapsia, joten siinä samalla oli hyvä tilaisuus nähdä maailmaa vähän laajemmin. Valmistuin panimomestariksi 2007. VLB:n jälkeen sain lisää käytännön oppia Münchenissä Paulanerin panimoravintolassa, jossa työskentelin panimomestarin apulaisena.”

Panimomestarilla on kokemusta craft-oluiden valmistuksesta Brasiliassa ja Yhdysvalloissa

Ensimmäisen vastuupanimomestarin paikan Vale sai Herkimer-panimopubista Minneapolisissa Yhdysvalloissa. Siellä meni muutama vuosi, kunnes hän päätti 2012 lähteä kokeilemaan oman yrityksen pyörittämistä Brasiliaan.

”Craft-oluet olivat sielläkin kovassa nosteessa. Tein oman Cerveja Abáris -kiertolaispanimoni kanssa yhteistyötä erityisesti Brotas-panimon kanssa. Siellä panemani schwarzbier voitti European Beer Star -kultamitalin vuonna 2015”.

Brasiliasta Vale palasi 2016 Yhdysvaltoihin. Hän työskenteli sen jälkeen Pennsylvaniassa Fegley’sin Allentownin panimon vastaavana mestarina. Jättipanimoihin Vale ei ole halunnut, sillä hän on alusta asti suuntautunut pieniin ja ketteriin panimoihin, joissa valmistetaan kaiken tyylisiä oluita.

”Fegley’sissä oli 2 000 litran laitteisto, joilla tuotettiin reilut 200 000 litraa olutta vuodessa. IPAt, stoutit ja lagerit olivat tietysti listalla, mutta valmistimme myös tynnyrikypsytettyjä oluita ja monenlaisia belgityylejä luostarioluista lambiceihin”, hän kertaa.

Gustav Vale on aina halunnut mieluummin tehdä töitä pienpanimossa kuin isossa oluttehtaassa. Kuva:_ Arto Holappa.

Ennen Suomeen muuttoa Vale oli käynyt kerran aikaisemmin Helsingissä vaimonsa kanssa turistina.

Gustavo Vale saapui perheensä kanssa Suomeen helmikuussa. Suomalaisesta olutelämästä hän tiennyt paljoakaan ennen tänne tuloa. Hän oli toki käynyt kerran Helsingissä vaimonsa kanssa, kun he Saksassa asuessaan matkustivat Euroopan eri maissa.

”Muistan hyvin hämmentävän ensivaikutelman: laiva Tallinnasta toi meidät kaupunkiin, jossa ensi silmäyksellä näytti olevan vain varastoja toisensa perään. Kyllähän itse kaupunkikin nähtävyyksineen sitten löytyi. Hauska yhteensattuma on, että nyt asumme muutaman sadan metrin päässä samaisesta satamasta”, hän naurahtaa.

Suomalaisesta olutelämästä Vale ei tiennyt paljoakaan ennen tänne tuloa.

”Jonkin verran osviittaa siitä olen jo saanutkin markettien oluthyllyjen valikoimista, mutta paljon on vielä opiskeltavaa”, hän myöntää.

Osa Mad Hopper -panimosta ulottuu ravintola Viiden Pennin puolelle. Kuva: Arto Holappa.

Mad Hopperissa Vale pääsee tekemään laatua ensiluokkaisella laitteistolla. Vaikka hän ei ole ollut aivan alusta lähtien mukana, laitteistoa asennettaessa hän on saanut vaikuttaa sen rakentumiseen toivomustensa mukaiseksi. Toistaiseksi hän on panimon ainoa työntekijä.

”Toivon mukaan pääsemme tilanteeseen, että keittoja täytyy tehdä yhä tiheämmin, ja silloin voidaan pohtia lisätyövoiman ottamista panimolle. Mutta sitä ennen minun on opittava laitteiston ominaisuudet täysin – enhän muuten voisi opettaakaan toista työntekijää – ja sen opin saa parhaiten käytännön työn myötä”.

Kaiken keskellä on kuitenkin laatu, niin valmistuksessa kuin valmiissa tuotteissa. Laadun merkitystä ei voi korostaa liikaa.

”Tehtäväni on valmistaa laadultaan parasta mahdollista olutta, mutta se ei ole kaikki; korkea laatu vaatii aivan koko prosessin laadukkuutta lähtien hyvistä raaka-aineista ja päättyen asiakkaan kokemukseen. Oli oluttyyli mikä tahansa, se on valmistettava ja tarjoiltava hyvin. Missään vaiheessa ei ole lupa tyytyä vähempään kuin on mahdollista”, Vale kiteyttää.

Yhteistyö ravintoa Viiden Pennin kanssa tulee olemaan saumatonta. Vale uskoo, että paikalliset ja kulloisenkin kauden raaka-aineet ruuassa antavat varmasti uusia ideoita myös Mad Hopperin oluitten suunnitteluun.

”Keittiöpäällikkö Tommi Karhun kanssa suunnittelemme makupareja Viiden Pennin keittiön luomuksista ja Mad Hopperin oluista. Muutenkin yritän kuunnella tarkalla korvalla ravintolan henkilökuntaa. He tietävät minua paremmin, minkälaisista oluista täkäläinen asiakaskunta pitää”, Vale perustelee.

”Oli oluttyyli mikä tahansa, se on valmistettava ja tarjoiltava hyvin”, Gustavo Vale tähdentää. Kuva: Arto Holappa.

Teksti: Jussi Rokka.

CategoriesJuomat Kansi Olut

Facebook Comments