F

Financial Times: Wolt on Euroopan toiseksi nopeimmin kasvava yritys – Pyynikin Brewing Company panimoiden ykkönen

Brittiläinen talouslehti Financial Times on listannut ravintola-annosten kotiinkuljetusta harjoittavan teknologiayritys Woltin Euroopan toisksi nopeimmin kasvavaksi yritykseksi. Tamperelainen Pyynikin Brewing Company on tämän hetken nopeimmin kasvava panimoalan yritys.

Financial Times noteeraa yhdessä tutkimusyhtiö Statistan kanssa vuosittain FT-1000-listalle tuhat Euroopan nopeimmin kasvanutta yritystä. Tuoreimmassa FT1000-raportissa on mukana 18 yritystä Suomesta. Wolt ampaisi listalla suoraan toiseksi. Pyynikin Brewing Companyn varsinainen listasijoitus on 621. FT-1000 julkistettiin Lontoossa maanantaina.

Tämän vuoden FT1000-lista on järjestyksessään neljäs. Wolt on mukana Technology -katergoriassa. Pyynikin Brewing Company on mukana Food and Beverage -luokassa, jossa on mukana 30 yritystä eri puolilta Eurooppaa.

Tamperelaisyhtiö on parin kolmen vuoden ajan kertonut julkisuuteen vahvasta kasvusta ja jatkuvista investoinneista. Silti sijoitus Euroopan kasvavien panimoiden kärjessä tuli suurena yllätyksenä. Euroopan panimoiden järjestön Brewers of Europen laskujen mukaan pelkästään EU:n alueella on yli 10 000 toimivaa panimoyritystä. Uusia panimoita syntyy vuosittain satoja eri puolilla Eurooppaa.

”Financial Timesista otettiin meihin viime vuoden lopulla yhteyttä. Lähetimme heille yhtiön avain- ja kasvuluvut neljän viime vuoden ajalta. Meille oli valtava yllätys, että tuhannen kasvuyrityksen joukossa ei ole muita panimoita koko Euroopasta”, sanoo Pyynikin Brewing Companyn perustaja ja osaomistaja Tuomas Pere.

Pyynikin Brewing Companyn perustaja Tuomas Pere.

Listauksen perusteena on liikevaihdon kasvu neljän vuoden aikana.

Financial Times on yksi maailman johtavista talousalan lehdistä. Se on perustettu vuonna 1888 Lontoossa. Nykyisin lehti ilmestyy päivittäin yli 20 kaupungissa eri puolilla maailmaa. Sen lisäksi verkkoversiolla on yli 700 000 tilaajaa.

FT1000:n perustana on liikevaihdon kasvu vuosina 2015-2018 vähintään 100 000 eurosta 1,5 miljoonaan euroon. Yrityksen pitää olla yksityisessä omistuksessa ja pääkonttorin sijainti Euroopassa. Listan tiedot kerää tilastopalveluyritys Statista.

”Liikevaihtomme 2015 oli noin 700 000 euroa ja vuonna 2018 jo lähes 2,6 miljoonaa. Viime vuonna ylsimme reiluun 3,5 miljoonaan euroon. Kasvumme on vakaata ja suunnitelmien mukaan tänä vuonna tavoittelemme nollatulosta”, Pere laskee.

Pyynikin oluita viedään 12 Euroopan maahan.

FT1000-listaus tuo vauhtia tamperelaispanimon osakeantiin ja parantaa yhtiön kilpailukykyä.

Pyynikin Brewing Company käynnisti viime syksynä Omaan kotiin -hankkeen, jonka tarkoituksena on muuttaa panimo laitteineen Tampereella vuokratiloista omaan kiinteistöön. Panimon sijoituspaikasta yritys käy parhaillaan neuvotteluja Tampereen kaupungin kanssa.

Osa hankkeesta rahoitetaan parhaillaan käynnissä olevalla osakeannilla, joka päättyy toukokuussa. Annilla on kerätty tällä hetkellä noin puoli miljoonaa euroa.

”Uskomme, että arvostetun talousvaikuttajan Financial Timesin listaus vauhdittaa osakeantia sekä herättää uudella tavalla pääomasijoittajien kiinnostuksen. Joka tapauksessa se antaa kasvullemme lisää potkua ja parantaa yrityksen painoarvoa sekä kotimaassa että ulkomailla”, Pere pohtii.

Koko FT1000-lista on luettavissa Financial Timesin verkkosivuilla. Paperilehdessä lista tulee nähtäväksi myöhemmin kuluvan maaliskuun aikana. Samassa yhteydessä julkaistaan myös esittelyitä mukana olevista yrityksistä.

 

 

 

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments