A

Alkoholilaki: Pienpanimot tyrmistyivät uudesta 500 000 litran rajasta

Monet tuotantoaan kasvattaneet pienpanimot ihmettelevät alkoholilain luonnoksessa olevaa uutta ”käsityöläispanimon” rajaa. STM määrittelee käsityöläispanimon tuotannon 500 000 litraan vuodessa, kun valmisteveroja koskevassa lainsäädännössä pienpanimon rajaksi on jo sovittu 15 miljoonaa litraa.

”Pienpanimoiden vuosituotannon rajasta on laissa jo olemassa määritelmä. Jos halutaan parantaa pienten panimoiden toimintaedellytyksiä, sitä ei tehdä ainakaan asettamalla uusia rajoituksia. Litrarajoilla luodaan vain uusia kasvun esteitä pienemmille valmistajille”, sanoo Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen.

Käsityösiidereiden valmistus on kasvussa Suomessa. Laukkasen mielestä siiderinvalmistajat joutuvat tässä oluentekijöitä eriarvoisempaan asemaan.

Kun pienpanimoita koskevassa verohuojennuslaissa mukaan lasketaan vain oluenvalmistus, nyt ulosmyyntiä koskevassa alkoholilaissa lasketaan kaikkien alkoholijuomien valmistaminen, myös siiderien tekeminen.

”Jos käsityöläispanimo valmistaa 450 000 litraa siideriä ja olutta vain 60 000 litraa, kummankaan juoman ulosmyynti ei olisi sallittua”, Laukkanen laskee.

Lue lisää aiheesta:
Pienpanimoiden ulosmyyntiraja 500 000 litraan
Uusi laki voimaan aikaisintaan vuonna 2018

Facebook Comments

Comments are closed.