R

Raittiuden rakastajat Gastro Helsinki -messuilla

Sober curious -liike muuttaa juomisen tapoja ja sitä kautta ravintoloiden liiketoimintaa. Terveellisen juomisen trendi on rantautumassa yhä voimallisemmin myös Suomeen, uskoo Gastro Helsinkiin saapuva lontoolaisen Club Sodan perustaja Jussi Tolvi.

Kumppanuusartikkeli gastro Helsinki 2022 -messujen kanssa.

Gastro Helsingissä kurkistetaan brittipubien ja -klubien nykyiseen menoon Jussi Tolvin silmin. Lontoolaisen Club Sodan perustajajäsen saapuu kertomaan, mistä tämän ajan raittiusliikkeessä oikeastaan on kyse.

Club Soda on voittoa tavoittelematon social enterprise, joka järjestää verkkokursseja ja erilaisia tapahtumia. Pitkään Lontoossa asunut Tolvi päätyi yrityksen perustajajäseneksi puolivahingossa.

Irrottauduttuaan pankkialan töistä Tolvi etsi uudenlaista elämäntapaa ja päätyi auttamaan tuttujaan Club Sodan alkukahinoissa. Nyt yritys työllistää Jussin lisäksi neljä kokoaikaista ja kolme osa-aikaista työtekijää.

”Menestyksemme on seurausta trendin tunnistamisesta ja oikeasta ajoituksesta. Yhä useampi haluaa välttää humalahakuista juomista, vähentää alkoholin kulutusta ja vaalia terveyttään – luopumatta silti kokonaan juomanautinnoista”, Tolvi sanoo.

Jussi Tolvin mukaan raittiimpi elämä kiinnostaa kaikenikäisiä, mutta erityisesti nuoria. 

Nuoret näyttävät suuntaa juomatavoissa.

Uudenlainen juomisen tapa – alkoholinkäytön vähentäminen ja alkoholittomiin drinkkeihin siirtyminen – alkoi näkyä brittiläisissä blogeissa, kirjoissa ja yhteisöissä kymmenisen vuotta sitten. Samaan aikaan huomattiin tilastoihme: yhä useampi nuori välttää alkoholia tai ilmoittautuu jopa täysin raittiiksi.

Takavuosina antibiootit, autoilu tai raskaus olivat ainoita uskottavia alibeja jättää tuoppi ottamatta. Nyt raittius on sosiaalisissa tilanteissa täysin hyväksyttävää.

”Raittiimpi elämä kiinnostaa kaikenikäisiä, mutta eniten nuoria. Tähän nuorilla on monia syitä: trendikäs terveyden tavoittelu ja jatkuva treenaaminen, elämisen kalleus erityisesti Lontoossa, sosiaalinen media, johon kännitörttöilyt tallentuvat ikuisiksi ajoiksi ja vanhempien ikäluokkien raskas perintö”, Tolvi luettelee.

Vitsistä kovaksi bisnekseksi.

Britanniassa laki kieltää terveys-sanan käyttämisen samassa yhteydessä, jossa puhutaan juomisesta. Niinpä terveellisemmille juomatavoille on löydetty kiertoilmaisu, joka on mindful drinking eli tietoinen juominen.

Toisin kuin sata vuotta sitten syntynyt raittiusliike, Club Soda ei opasta absolutismiin otsa rypyssä, vaan tarjoaa vaihtoehtoja. Verkkokursseilla opastetaan elämänmuutosta etsiviä ihmisiä askel askeleelta. Viime kädessä jokainen päättää itse, miten paljon tai vähän haluaa juoda.

Promillien pihtaaminen on entistä helpompaa, sillä myös juomavalmistajat ovat tunnistaneet trendin. Matala-alkoholisten ja kokonaan alkoholittomien juomien tarjonta kasvaa nopeasti.

”Kiersimme viitisen vuotta sitten haastattelemassa 400 lontoolaista baaria ja pubia kartoittaen alkoholittomien juomien tarjontaa. Tulos oli niukka ja meille hymyiltiin vinosti. Nyt vitsailu on loppunut, ja baareissa ei enää tarvitse vetää lasten limppareita. Alkoholittomat drinkit ovatkin loistavaa bisnestä. Kyse on hieman samanlaisesta ilmiöstä kuin kasvisruokien murtautuminen ruokalistoille”, Tolvi sanoo.

Club Soda on eri ikäisten yhteisö.

Gastro Helsinki tarjoaa maistiaiset juomatrendeistä.

Club Sodan oma toiminta kehittyy koko ajan. Yritys järjestää Lontoossa vuosittaisen Mindful Drinking -festivaalin, joka on kerännyt parhaimmillaan 10 000 osallistujaa.

Juomatuottajien, hotellien, ravintoloiden ja baarien kanssa tehdään promoyhteistyötä. Uusin aluevaltaus on tänä keväänä avattu pop up kauppa, joka oli suuri menestys. Nyt sodalaiset etsivät kaupalleen pysyvää liikehuoneistoa Lontoossa.

Nähdäänkö samat kuviot pian Suomessakin?

Varmaa on ainakin se, että myös Suomessa juomisen tavat muuttuvat ja sen myötä muuttuu myös liiketoiminta.
Siitä sopii keskustella Gastro Helsinki -messuilla, jossa Jussi Tolvin Club Soda -puheenvuoro on osa messujen laajaa ja kiinnostavaa englanninkielistä ohjelmaa.

Tolvi luennoi GastroHelsinki-lavalla Helsingin Messukeskuksessa torstaina 19.5. klo 14.15 teemana Consumer trends in drinking ja perjantaina 20.5. klo 13 teemana Low and no alcohol drinks.

Teksti: Tarja Gordienko, kuvat: Club Soda.

Facebook Comments