M

Maustettu kotisima on mainio joulujuoma – siman ehtii vielä hyvin valmistaa jouluksi

Joulu on suomalaisjuhlista maukkain. Jouluun kuuluvat herkulliset ruoat ja makoisat juomat. Vappusimasta saa tuunaamalla oivan joulusiman. Ohessa on Sima-Ellun Joulusiman resepti.

Entisaikain jouluun kuuluivat kotitekoiset juomat, kuten kalja, sahti ja marjoista tehdyt mehut. Tämän päivän joulupöydässä maistuvat käsityöoluet, arvokkaat viinit, glögit ja kahvit.

Varsinkin pula-aikana, jouluksi pyrittiin järjestämään kaikenlaista hyvää eli koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat siirapista tehtyjä karamelleja ja sokeriakin oli saatavilla. Joulutorttujen ja pipareiden kanssa tarjolla oli usein lämmintä mehua. Aikuisille maistuivat lämmitetty viini ja terästetyt glögit.

Joulupöydän hedelmistä punaposkinen omena on klassikko. Yhtä lailla appelsiinit, mandariinit sekä muutkin eksoottiset ja makeat hedelmät ovat kuuluneet joulun antimiin.

Suomessa on kautta aikain valmistettu ja juotu joulusimaa.

Vaikka siman valmistus ja nautiskelu kuuluvat perinteisesti keväiseen vappuun, sima sopii yhtä lailla jouluun. Joulusiman valmistuksen perinne onkin pikkuhiljaa tulossa takaisin.

Simasta saa jouluun maukkaan ja raikkaan juoman, varsinkin kun sitä maustaa omenalla, appelsiinilla ja sitruunalla sekä jouluisilla mausteilla. Ja mikä perhejuhlassa tärkeintä: samaa kotitekoista juomaa voivat nauttia kaikki simasuut, aina perheen pienimmistä mummoon ja vaariin saakka.

Sima-Ellun Joulusima syntyy perinteisistä raaka-aineista. Sen tekemiseen ei tarvita insinööritiedettä tai keittiömestarin valtaisaa ammattitaitoa. Ripaus intoa ja ahkeruutta. Sitten kaupasta fariinisokeria ja tavallista sokeria, hiivaa, tuoreita hedelmiä sekä hieman joulumausteita. Näin joulusima syntyy kätevästi niin ammattikeittiössä kuin kotonakin.

Sima-Ellun Joulusima

Ainekset
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
2 omenaa lohkottuina tai 2 dl omenamehua
4 kanelitankoa
4 neilikkaa (kokonaisia)
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

1. Pese omenat huolellisesti ja lohko ne.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se astiaan sokereiden päälle. Lisää omenalohkot, sitruunamehu, appelsiinimehu ja mausteet. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Liuota hiiva haaleaan nestetilkkaan ja sekoita kädenlämpöiseen liemeen. Anna käydä astiassa kelmun alla huoneenlämmössä noin 1 vuorokausi. Siivilöi sima ennen pullotusta.

4. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Nosta pullot jääkaappiin tai viileään ja anna käydä noin viikko. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Paine pullossa kasvaa käymisen aikana, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

5. Säilytä valmis sima viileässä ja nauti viikon kuluessa.

Vinkki! Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan Fariinisokeria (500 g).
Tuplaamalla ohjeen (käytä silloin hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suuremmallekin seurueelle.

CategoriesYleinen

Facebook Comments