S

Sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää kaataa hallituksen esityksen alkoholilaista – käsittely alkaa eduskunnassa tänä iltana

Sosiaali- ja terveysvaliokunta vastustaa alkoholijuomien prosenttirajan nostamista. Valiokunta esittää torstaina jättämässään mietinnössä, että raja säilytetään 4,7 prosentissa nykysääntelyn mukaisesti.
Hallitus esittää, että uudessa alkoholilaissa päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien rajaa nostetaan 5,5 prosenttiin. Tämä ei kuitenkaan käy kansanedustaja Tuula Haataisen (sd.) vetämälle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.
”Enimmäistilavuusprosentin nosto laajentaisi vahvempien alkoholijuomien saatavuutta nykyisestä noin 350 myymälästä yli 5 000 päivittäiskauppaan. Valiokunta katsoo, että tämä lisäisi olennaisesti alkoholinkulutusta ja siitä johtuvia turvallisuuteen liittyvä haittoja sekä sosiaalisia ongelmia”, sosiaali- ja terveysvaliokunta perustelee tiedotteessaan.

Valiokunta uskoo, että uudistus vähentää ravintoloiden sääntelytaakkaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mielestä lupajärjestelmän keventäminen helpottaa ravintola-alalla yritystoiminnan aloittamista ja toimintaedellytyksiä. Etämyynnin osalta valiokunta ehdottaa, että säännöksiä selkeytetään.
Valiokunnan mietintöön on kolme jäsentä jättänyt vastalauseensa. Uusi alkoholilaki tulee voimaan 1.3.2018, mutta juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloaikojen on tarkoitus vapautua 1.1.2018.
Alkoholilain päätöskäsittely alkaa eduskunnassa tänä iltana. Ennakkotietojen mukaan lakiesityksen suullinen käsittely torstaina alkaa klo 19. Äänestys lain sisällöstä eli 1. käsittely on perjantaina klo 12 alkavassa istunnossa. Käsittelyä voi seurata suorana internetissä eduskunnan verkkosivuilta www.eduskunta.fi.

Facebook Comments