Mediatoimistot ja elintarvikealan edunvalvojat ovat koko viikon muistuttaneet, mitä Suomi syö ja juo juhannuksena. Ja Suomessahan grillataan satoi tai paistoi. Lasissa kuohuavat olut ja viini.
Ruoasta ja juomasta kirjoittavana journalistina olen saanut ottaa vastaan jo toista viikkoa tiedotteita ja vinkkejä, mitä meidän suomalaisten pitää syödä ja juoda juhannuksena. Keskikesän viikonlopusta onkin tullut yhtä merkittävä herkutteluviikonloppu kuin joulusta ja pääsiäisestä.
Eli onkos tullut joulu nyt kesän keskelle, ja laitetaankos grilli taas tulille?
Kesä, ja varsinkin mittumaari, on panimojuomien parasta sesonkiaikaa. Niinpä Panimoliitto muistutti alkuviikosta, että olut on paras saunajuoma. Miehistä 49 prosenttia ja naisista 22 prosenttia on tätä mieltä.
Panimoiiton teettämän kyselyn mukaan oluen jälkeen suosituin saunajuoma oli kivennäisvesi. Kolmantena tuli limonadi. Hanavettä ei kyselyssä ollut mukana.
Alkon juhannustiedote muistuttaa, että keskikesän juhla kutsuu ystävät ja lähimmäiset syömään yhdessä. Grilliherkut ja kotimaiset uuden sadon vihannekset ovat vahvassa roolissa ruokatarjoiluissa.
Niinpä Alko yllättäen kertoo, että punaiselle ja vaalealle lihalle käy punaviini sekä broilerille kuiva roseeviini tai aromikas valkoviini. Kala viihtyy hapokkaampien juomien kanssa. Kasvisruokien hyviä kumppaneita ovat kuivat, raikkaat valkoviinit sekä roseeviinit. Ja oluet sopivat kaikille grilliruoille, vaikka ei grillaisikaan.
Lihatiedotusyhdistys tähdentää, että makkara on juhannuksen kestohitti. Kauppoihin on toimitettu 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita eli 3,8 miljoonaa pakettia. Jokaiseen talouteen ostetaan 1,5 pakettia grillimakkaroita.
”Juhannuksena grillataan, oli sää mikä tahansa. Valtaosa makkaroista on edelleen perinteisiä grillimakkaroita”, perustelee Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta.
Vegaaniliitto kertoo, että tänä juhannuksena grillataan bbq-seitanpihveillä täytettyjä burgereita sekä erilaisia vegemakkaroita. Grillimätön kaveriksi pöytään pyöräytetään hyvä salaatti, ja lopuksi herkutellaan letuilla ja mansikoilla. ProLuomun mukaan ensimmäiset luomumansikat ovatkin kypsyneet poimittaviksi Etelä-Suomessa jo tällä viikolla.
”Trendikäs laittaa sämpylän tilalle kesäkurpitsan, portobello-sienen tai bataatin. Lisäkkeetkin, kuten ranskalaiset tai mozzarellatikut, siirretään lautasen reunalta hampurilaisen väliin. Varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä”, vinkkaa puolestaan K-Ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen.
Eikä siinä kaikki. VR on ottanut huomioon, että juhannuksen junamatkustajat saavat riittävästi syödäkseen. Ravintolavaunuissa kahvia keitetään kymmeniä tuhansia kuppeja. Useissa junissa kiertää jäätelömyyjiä ja jäätelöä odotetaan menevän tuhansia kappaleita. Myös juomia on varattu normaalia enemmän.
Ylensyönti ei ole ainoa murhe juhannuksena. Puhelinpalvelu 020202 kertoo, että jussina kesämökillä sattuu ja tapahtuu. Kun sytytysneste loppuu, palvelusta kysytään, voiko grillin sytyttää kynsilakanpoistoaineella.
Relevantteja kysymyksiä ovat myös, kuinka paljon kaloreita on puolikkaassa makkarassa tai mikä on Jeesuksen puhelinnumero. Juhannuksena Nollakakkosen asiakkaita on askarruttanut, mikä on etana englanniksi, miten herneen saa pois nenästä sekä tuleeko hyttynen känniin, jos se imee verta humaltuneesta ihmisestä.
”Viime juhannuksena kysyttiin, mitä pitäisi tehdä, kun hauki oli purrut varpaaseen. Kerran piti selvittää, paljonko painaa viiriäisen muna. Kun vastaus löytyy, siellä langan toisessa päässä on sitten hyvin iloinen tai hyvin pettynyt vedonlyöjä”, kertoo asiakaspalvelija Aslak Alakurtti Nollakakkosen Turun palvelukeskuksesta.
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka nauttii jälleen juhannusrauhasta Helsingissä, koska kaikki naapurit ovat maalla tai saaristossa. Grillissä palaa tuli, ja lautasella maistuvat ainakin uudet perunat ja pihan yrtit. Kupissa ei ole kahvia eikä lasissa maitoa.
Facebook Comments