Y

Yksi Michelin tähti sammuu Helsingissä – Ravintola ORA lopettaa toimintansa

Yksi Suomen johtavista fine dining -ravintoloista lopettaa toimintansa. Helsingin Ullanlinnassa sijaitseva ORA sulkee ovensa vapun jälkeen. Ravintoloitsija Sasu Laukkonen kertoo tehneensä uransa suurimman ratkaisun terveys ja perhe edellä.

Keittiömestari Sasu Laukkosen päätös tarkoittaa, että ORAn tarina loppuu. Samalla yksi Michelin-tähti ja vihreä tähti Helsingissä sammuvat. Laukkonen kertoo tiedotteessaan puntaroineensa syksyn mittaan ravintolansa tulevaisuutta.

”Prioriteettini ovat muuttuneet. Oma terveys ja perhe ovat nousseet eri rooliin 12 viime vuoden aikana. Tein päätökseni täysin järkisyistä”, Laukkonen toteaa.

Laukkonen kirjoittaa olevansa onnellinen ja kiitollinen, miten paljon kaikkea hän on pystynyt tekemään yhden pienen ravintolan ympärillä.

”Olen saanut paljon enemmän kuin mitä lähdin hakemaan vuonna 2010 Chef & Sommelierin ja vuodesta 2017 alkaen ORAn kanssa. Nyt haluan pitää itsestäni parempaa huolta ja viettää aikaa perheeni kanssa tasapainoisemmin kuin tähän asti”, Laukkonen sanoo.

Sasu Laukkonen tunnetaan tinkimättömänä visionäärinä, jonka työ on tuonut kahdelle ravintolalle Michelin-tähden.

ORA on normaalisti auki vappuun asti. Laukkonen ja Alessandro Karttunen ovat valmiina serviisin loppurutistukseen. Palkittu ravintola vetää täysillä loppuun saakka.

Tarjolla on normaali kymmenen ruokalajin menu. Laukkosen harras toive on, että kaikki halukkaat pääsevät vielä syömään.

”Jotta tämä onnistuisi, tiedustelemme kaikilta kahden hengen seurueilta, voisivatko he ajatella ruokailevansa neljän hengen pöydässä ssa community table -tyyppisesti”, Laukkonen ehdottaa.

Ensimmäinen Michelin-tähti Chef & Sommelierille 2014.

Keititömestari ja ravintoloitsija Sasu Laukkonen on yksi Suomen arvostetuimmista alan vailkuttajista Suomessa. ORAn paikalla 2010–2017 toiminut Chef & Sommelier -ravintola sai yhden Michelin-tähden 2014. Tähti siirtyi ORAlle heti seuraavassa jaossa 2018.

Viiden Tähden järjestämässä Suomen 50 Parasta Ravintola -äänestyksessä ORA on sijoittunut kolme kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Vuonna 2019 sijoitus oli 8:s. Viime keväänä Laukkonen kokkasi ORAn sijalle 20.

ORAn intiimiin tilaan on tulossa uusi ravintola. Laukkosen mukaan neuvottelut ovat jo pitkällä.

ORA on ollut aina merkittävästi kokoaan suurempi, pieni jättiläinen. Suomen ensimmäisenä kokkina Laukkonen herätteli fine dining -maailmaa hyödyntämään raaka-aineitaan hävikin vähentämiseksi kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

”Sekä ruoan taso että ympäristöä kannatteleva filosofia ovat taanneet Laukkosen näkyvyyden kansainvälisessä ammatti- ja ruokamediassa, ja Michelinin myöntämään Vihreän Tähden jo kolmena peräkkäisenä vuotena”, päätoimittaja Eeropekka Rislakki kirjoitti ORAsta viime toukokuussa.

Laukkosen originaali, varma tyyli ja taito sekä innovointikyky eivät petä koskaan. ORA on jaksanut aina yllättää.

”Raaka-aineiden arvostus ja täysmittainen hyötykäyttö luovat ORAssa mielenkiintoisen makukokonaisuuden. Tärkeä syy paikan suosiolle on maailmanluokan showmies Sasu Laukkonen, jonka vieraana oleminen on aina elämys: puoliksi ravintola, puoliksi performanssi”, kirjoittivat puolestaan ORAn äänestäjät valintansa perusteluina.

Sasu Laukkosen katse on suunnattu tulevaisuuteen kohti uusia haasteita.

Laukkonen jatkaa pizzeriayrittäjänä Fiskarsissa.

Sasu Laukkonen jatkaa tulevana kesänä Fiskarsissa viime vuonna aloittamaansa pizzeriaprojektia. Hän suunnittelee ravintolan menut ja kouluttaa henkilökunnan.

”Valmistelut ovat käynnissä pizzeria Waldemarin avaamiseksi jälleen Fiskarsissa. Homma etenee uutuuspizzoja suunnitellen ja henkilökuntaa rekrytoiden toukokuun avausta varten”, Laukkonen kertoo.

Kokkien tärkeimmsitä työkaluista eli veitsistä on tullut Laukkoselle intohimo. Veitsien kanssa työskentely on mestarikokille tapa jatkaa käsityöläisyyttä ja olla mukana kestävässä kehityksessä.

”Tulen toimimaan veitsihuollon parissa myös jatkossa. Pidän kollegoiden, muiden keittiöihmisten ja kotikokkienkin veitset terävinä. Varmistan, että saat vanhat veitset takaisin loistoonsa”, Laukkonen lupaa.

Myös hyvän ruoan tarina on jatkumassa Huvilakatu 28ssa.

”ORAn liiketoiminta on myynnissä ja muutamien kiinnostuneiden kanssa jo keskustelemme asiasta. Toivon, että ravintolatilaan tulee tyyppi, joka jatkaa hyvän käsityöruoan tekemistä”, Laukkonen pohtii.

Muista tulevaisuuden suunnitelmistaan Laukkonen aikoo kertoa toukokuussa.

Facebook Comments