Yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kokeista, Toni Toivanen, palasi viime syksyksi Suomeen ja avasi pääosin suomalaisiin raaka-aineisiin perustuvan japanilaisvaikutteisen pop-up Akin ravintola Espan alakertaan Helsinkiin. Aki oli kultti heti syntyessään ja sen vaikutus on pitkä mind f**k.

Toivanen työskenteli vuosia maailman parhaaksi ravintolaksi valitussa Nomassa. Viimeiset kolme vuotta hän vastasi Noman japanilaisen spin off:in, Tokiossa sijaitsevan ja lopulta kahdella Michelin-tähdellä palkitun Inuan tuotekehityksestä. Pandemia kuitenkin sulki ravintolan ovet lopullisesti. Molempien ravintoloiden vaikutus Akin menussa oli selkeä.

Aki tarkoittaa japaniksi syksyä sekä kirkasta ja säihkyvää. Poikkeusaikojen takia Toni Toivanen sai koottua keittiötiimiinsä ystäviä eri puolilta maailmaa. Loppu on historiaa. Historiallinen avaus on myös keskustelu siitä, voiko länsimaalainen kokki sanoa tekevänsä autenttista japanilaista (tai muuta etnistä) ruokaa. 

Äänestäjiltä
”Ruokaa, joka ei unohdu koskaan. Kekseliästä, innovatiivista, erilaista. Huolellinen salityöskentely kruunasi mahtavan elämyksen. Aivan 10+. Koronavuoden uskomattomin ruokaelämys sekä salin että kyökin osalta. Nerokas kokonaisuus, modernia japanilaista ruokaa lähiraaka-aineista Nordic touchilla. Palvelu oli upeaa ja mestari itse aina paikalla ottamassa vieraita vastaan. Kaivattu tervehdys ulkomailta.”

CategoriesYleinen

Facebook Comments