T

Tornion Panimo ryhtyi kauppaamaan Lapista löytämäänsä 30-vuotiasta rommia

Tornion Panimo on laittanut myyntiin lähes 1000 pulloa panimo- ja tislaamokaupoissa haltuunsa  saamaa guyanalaista rommia. OPR-Polarmaltaan entiset omistajat ostivat takavuosina kolme tammitynnyrillistä rommia Liverpoolista. Nyt rommi on pakattu uusiin pulloihin ja odottelee ostajia.
Tornion Panimo julkaisi viikonloppuna Facebook-sivuillaan kuvan uudesta Routa-rommistaan. Tummaa rommia ei ole kuitenkaan tislattu Suomessa, vaan juoma on hankittu vuonna 2009 Liverpoolista Englannista.
”Kolme lappilaista miestä kävi Liverpoolissa isossa rommivarastossa, ja he päättivät samantien ostaa kolme tynnyrillistä rommia eli tynnyrin mieheen. Tynnyrit päätyivät Inariin kellarin perukoille, jossa ne makasivat monta vuotta ennen kuin juoma päätyi panimokauppojen myötä sattumalta käsiimme”, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Rommitynnyrien alkuperäiset ostajat olivat juoma-alan konkareita ja kokeneita bisnesmiehiä.

Liverpoolissa reissussa ei ollut keitä tahansa lappilaisukkoja, vaan porukka koostui Jellona-tervasnapseista ja -salmiakkilikööreistä tunnetuksi tulleen OPR Polarmaltaan väestä. Monet tuntevat miehet entisten Saariselän ja Levin panimoiden taustalta.

Tornion Panimon pullottama rommi on nimeltään Routa. Kuva: Tornion Panimo.

Tammitynnyrit alkoivat pikkuhiljaa vanheta. Olihan rommi maturoitunut niissä neljännesvuosisadan. Vaarana oli, että kallis juoma haihtuu Lapin raikkaaseen ilmaan. Niinpä lappilaisisännät joutuivat tyhjentämään tynnyrit vuonna 2014 ja pakkaamaan rommin OPR Polarmaltaan peruspulloihin.
Tornion Panimo hankki omistukseensa OPR Polarmaltaan tislaamo- ja panimolaitteineen sekä varastoineen alkuvuodesta 2016. Kaupassa mukana tullut rommi on nyt pakattu uusiin puolen litran pulloihin, joita esiteltiin viikonvaihteessa Monacon pakkausmessuilla.
”Homma lähti vähän lapasesta. Eihän tätä pitänyt julkaista vielä moneen viikkoon. Pakkauskumppanimme esitteli rommin Monacon messuilla, ja sen perusteella pistimme pientä esimakua antavan kuvan sosiaaliseen mediaan. Emme osanneet millään odottaa, että pakkaus ja sen sisältämä rommi herättäisivät näin kovaa kiinnostusta”, Kostiander ihmettelee.

On paljon mahdollista, että Routa-rommi ei päädy koskaan Alkon vähittäismyyntiin.

Tornion Panimolla on myynnissä noin 950 pullon erä Demerara Distillersin omistamalla Enmoren plantaasilla Guyanassa vuonna 1988 valmistamaa rommia. Vahvuudeltaan 55-prosenttinen rommi on tislattu vanhalla puisella tislaimella.
Tislaus Enmorella loppui 1994, kun koko Guyanan rommintuotanto kansallistettiin. Enmoren kolonnitislain siirrettiin valtion omistamaan Diamond Distilleryyn, jossa se on edelleen käytössä.

Puutynnyrit vanhenevat luonnonoloissa nopeasti. Kuva: Pixabay. (Kuvan tynnyrit eivät liity juttuun.)

Kostiander sanoo, että mahdollisesti koko erä päätyy ulkomaille. Kysyntää on ollut eri puolilta maailmaa, aina Kiinaa myöten.
”Yritämme toki saada joitakin pulloja Suomeen joko ravintola- tai kuluttajamyyntiin. Jälkimmäisestä en ikävä kyllä voi vielä luvata mitään, koska se on Alkon päätettävissä. Teemme jakelun osalta lopullisen päätöksen kuukauden päästä”, Kostiander aprikoi.
Rommi ei kuitenkaan jää torniolaisten ainoaksi väkeväksi julkaisuksi. Kostiander lupaa, että tislaamotoiminta käynnistyy Torniossa pikapuolin, sillä laitteet ovat viimeisiä asennuksia vaille valmiina.
”Ensimmäisen osakeantimme ansiosta meillä ovat sekä laitteet että luvat. Lopullinen tuotevalikoima on suunnitteilla. Suomessa kasvaa sokeriruo’on sijaan sokerijuurikasta, joten voi hyvinkin olla, ettei tämä erä jää historian ainoaksi lappilaiseksi rommiksi”, panimojohtaja myhäilee.
Teksti: Mikael Malmivaara, Heikki Kähkönen

CategoriesVäkevät

Facebook Comments

Comments are closed.