Viiden tähden Sompparaati koostuu ravintolakentän arvostetuista viininkaatajista. Palstalla raadin jäsenet jakavat näkemyksensä viinialaa puhuttavista aiheista, ilman suukapuloita.
Sulfiittien lisääminen viiniin – Hyödyllistä vai haitallista?
Sulfiitteja käytetään viinin valmistuksessa moneen tarkoitukseen, mutta etenkin viinin säilyvyyden varmistamiseen pullotuksen yhteydessä. Näin on tehty vuosisatojen ajan. Alkuviinit haastavat käsityksiä sulfiittien lisäämisen merkityksestä. Niiden parissa sulfiittien katsotaan usein vaikuttavan viinin olemukseen kielteisellä tavalla, minkä vuoksi sulfiitteja lisätään vähän tai ei lainkaan. Saako viiniin lisätä sulfiitteja?
Sebastian Siimeslahti
BasBas & Staff, Helsinki
Suurinta mentoriani lainatakseni: sulfiitit viinissä ovat kuin suola ruuassa. Lisäät juuri oikean määrän, niin homma pelittää, eikä mikään aromi jää kokematta. Mutta auta armias, jos lisäät liikaa. Samalla tavalla kun ylisuolatun dinnerin kohdalla, nautintosi on pilalla. Tällöin on aivan sama juotko pinot noirisi Saksasta, Ranskasta, vai Chilestä.
Linda Stenman-Langhoff
Ask, Helsinki
Hyödyllistä oikein käytettynä, pienissä määrissä. Viinin maku ja laatu tulevat kuitenkin ensimmäisenä, ei se onko viiniin lisätty sulfiitteja vai ei.
Taneli Lehtonen
Muru, Helsinki
Olivat ne sitten luonnollisia tai lisättyjä, hyödyllistä. Viini pysyy tällöin puhtaampana ja tasapainoisempana. Sulfiitit lisäävät tarvittaessa pitkäikäisyyttä viinille.
Heidi Mäkinen
Ravintola C, Tampere
On mahtavaa miten naturalviinien myötä monet tuottajat ja kuluttajat ovat heränneet ajattelemaan viineissä käytettyjä kemikaaleja. Moni tuottaja on vähentänyt sulfiittimääriä panostaen rypäleiden terveyteen ja laatuun. Pullotuksen yhteydessä lisätty pieni määrä sulfiittia helpottaa viinin matkaa kellarista kuluttajan lasiin. Sulfiittia, eli rikkidioksidia, muodostuu myös käymisprosessissa luonnostaan, joten täysin sulfiititonta viiniä ei ole.
Otto Sovelius
Demo, Helsinki
Hyödyllistä, mutta kohtuudella. En ole ymmärtänyt, miksi sulfiiteista on tehty viinin pahis. Ymmärrän ”sisältää sulfiitteja” -merkinnän olemassaolon yliherkkyydestä kärsivien vuoksi. Runsaasti käytettynä sulfiitit saattavat mykistää viini aromeja, eli kohtuus on hieno asia.
Johan Borgar
Chef & Sommelier, Helsinki
Pitää muistaa, että viiniä ilman sulfiittia ei ole, rikkidioksidia syntyy käymisen yhteydessä pieniä määriä. Lukuisat suosikkiviineistäni on tehty ilman rikkilisäystä. Lukuisiin suosikkiviineihini on lisätty rikkiä säilöntäaineeksi. Ehdottomasti kyllä – sulfiiteilla tai ilman.
Mia Stjerna
Shelter, Helsinki
Ainahan niitä vähän tuppaa olemaan. Rönsyilevän suurta ylimääräisen sulfiitin lisäilyä en ymmärrä, mutta pienissä määrissä menee.
Lauri Vainio
Sicapelle, Porvoo
Miksi ei? Sulfiitit ovat luonnontuote, joita on käytetty jo egyptiläisten toimesta. Mieluiten maltillisesti lisättynä, mutta on kliffaa juoda viinejä niiltä harvoilta mestareilta, jotka tekevät viiniä ilman lisättyjä sulfiitteja.
Pilvi Auvinen
Juuri, Helsinki
En pidä maltillista sulfiittien lisäämistä missään nimessä huonona asiana. Vaikka liputan luonnonmukaisen viininteon puolesta, ravintolakäytössä viinin tasalaatuisuus on tärkeä asia. Sulfiitittomassa viinissä pullokohtaiset erot ovat usein niin voimakkaita, että käyttö esimerkiksi viinipaketissa on haasteellista. Vaikka erittäin mielenkiintoisia viinejä tältä saralta löytyykin, haluan tietää että lasiin kaatamani viini maistuu siltä kuin sen kuuluu maistua.
Kai Autio
Carelia, Helsinki
Rankka sulfiittien käyttö sulkee nuoren viinin aromimaailmaa. Ilman sulfiitteja hedelmäisyys tulee paremmin esiin, mikä tekee varsinkin nuorista hapokkaista viineistä valmiimpia nautittaviksi.
Facebook Comments