R

Ravintolayrittäjien kapina kytee – Kynttilämielenosoitus alan koronasyrjintää vastaan tänä iltana

Ravintolaväen mitta on ääriään myöten täynnä maan hallituksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön toimiin alan kaltoin kohtelemisessa. Sosiaalinen media on koko alkuvuoden tulvinut tulikivenkatkuisia kirjoituksia ravintoloiden syrjimisestä jatkuvilla rajoituksilla. Ravintolaväki järjestää tänään klo 19 hiljaisen mielenosoituksen sytyttämällä kynttilän sosiaalisessa mediassa ja jakamalla hashtagia #nytriittää.

Ravintola-alalla kytee kapina valtiovallan jo pian kaksi vuotta jatkamia rajoittamistoimia vastaan. Alalta ei heru ymmärrystä, miksi ravintolat – ja erityisesti paikat, joissa anniskellaan alkoholijuomia – ovat joutuneet rankkojen toistuvien rajoitusten kohteeksi samalla, kun maan hallitus tekee ravintoloita syrjivää alkoholipolitiikkaa koronarajoitusten varjolla.

Lapissa toimiva hotelli-ravintola Aurora Estate järjestää tänään perjantaina valtakunnallisen mielenilmauksen sosiaalisessa mediassa. Kampanjassa mukana olevat sytyttävät yksittäisiä kynttilöitä tai kynttilämeriä sekä jakavat niistä kuvia  sosiaalisessa mediassa käyttämällä hashtagia #nytriittää.

Aurora Estaten yrittäjät Heidi Seikkula ja Sirly Ylläsjärvi haluavat kerätä koko Suomen kansan mukaan mielenilmaukseen hallituksen toimia vastaan. Kampanjaan on jo ilmoittautunut lukuisia lappilaisia ja eteläsuomalaisia yrityksiä.

”Monilta on mennyt työpaikat, monet ovat lomautettu, monet joutuneet halvalla myymään yrityksensä niiden arvon romahdettua. Lempiravintolat ja kahvilat ovat nyt suljettuna ja uhkaavat päätyä konkurssiin jatkuvan elinkeinon estämisen vuoksi”, Seikkula ja Ylläsjärvi toteavat vetoomuksessaan.

Ravintolaväen kynttilämielenilmaus ravintoloiden puolesta pe 21.1. klo 19 alkaen hashtagilla #nytriittää.

Kynttiläkampanjassa mukana olevat tamperelaisen Periscopen ravintoloitsijat Arto ja Katja Rastas tähdentävät, että koko ala on polvillaan anelemassa apua ja tukia menetyksistä, mutta valtiovallan vastaantulo on kylmäävä.

He vaativat, että matkailu- ja ravintola-alan jo kaksi vuotta kestäneet perusteettomat rajoitukset, muutokset, päätösten pyörtämiset sekä laittomat toimet elinkeinon estämiseksi on saatava päättymään.

”Useat yritykset ovat sinnitelleet konkurssin partaalla jo pitkään. Yrittäjät sekä työntekijät ovat erittäin väsyneitä ja epävarmuus tulevaisuudesta on romahduttanut monen terveyden ja talouden sekä uskon koko alaa kohtaan”, Arto ja Katja Rastas kirjoittavat.

Lähes 200 ravintola-alan toimijaa Pohjois-Pohjanmaalta allekirjoitti hätähuudon päättäjille – jaksaminen on lopussa.

Epävarman tulevaisuuden ja jatkuvien lomautusten johdosta alalta on poistunut valtava määrä osaavia työntekijöitä. Osa on siirtynyt vähittäiskaupan kassalle, toiset muihin hommiin, joissa jatkuva ansio on turvattu. Kokeista, keittiömestareista ja salihenkilökunnasta on huutava pula.

Oulun seudun ravintoloitsijat ja alan työntekijät lähettivät avoimen kirjeen alueensa päättäjille, koska he eivät usko, että valtiovalta kuuntelee heidän hätähuutoaan. Vetoomuksella on 176 allekirjoittajaa.

”Olemme joukko hyvin väsyneitä ihmisiä, joiden jaksaminen on nyt lopussa. Pyydämme, että voisitte nähdä alamme ihmisten hädän, auttaa meitä kykyjenne mukaan ja harkita auttavanne alamme elinkeinovapauden, omaisuudensuojan ja oikeusturvan palauttamisessa”, ravintola-ammattilaiset toivovat.

Koronarajoituksissa tulee ravintoloilla huhtikuussa kaksi vuotta täyteen.

Oululaisen 1bar Oy:n yrittäjä Pekka Paurola on yksi kirjeen taustalla olevista yrittäjistä. Paurola purkaa tuntojaan Facebookissa kertomalla, että henkisten voimavarojen hupeneminen heijastuu jo hänen läheisiinsä.

”Kaksi vuotta stressitilassa on tehnyt tehtävänsä. Olen elämäni huonoimmassa kunnossa, enkä omaa enää tarpeeksi henkistä voimaa kääntääkseni tätä kelkkaa”, Paurola kirjoittaa.

”Viimeiset voimavarani menevät selviämistaisteluun ja iloisen hymyn saamiseen kasvoilleni, kun olen lasteni lähellä, jotka hallitus on myös välillisesti minun ammattini takia tuominnut tämän pandemian kärsijöiksi”, Paurola jatkaa.

Pierupusseja, porttikieltoja ja lukuisia vetoomuksia…

Helsinkiläisravintola Seksico Tacos aloitti keskiviikkona pierupussikampanjan, jolla on tarkoitus kiinnittää huomiota ravintola-alan ahdinkoon.

”Usein päätökset ovat täysin järjettömiä – klassisia aivopieruja. Siksi seuraavan kuukauden ajan jokaisesta meiltä tilatusta annoksesta toimitamme Eduskuntataloon pierupussin eli pussillisen pierua, Seksiko Tacos -yrittäjä Topi Rönkä kertoo tiedotteessaan.

Alkuviikosta useat ravintoloitsijat kokosivat voimia jakaakseen kollektiivisesti porttikieltoja hallituksen koronapäätöksistä vastaaville ministereille – vähintään Krista Kiurulle.

Eduskuntatalon vieressä sijaitseva, kansanedustajienkin suosiman ravintola Storyvillen omistaja ja perustaja Jorma Railonkoski kertoo, ettei ravintola tarjoile Krista Kiurulle niin kauan, kunnes ravintola-alaa koskevat rajoitukset poistetaan. Sama koskee Happy Hour Restaurants -konsernin muita ravintoloita.

Pitkän linjan ravintola-ammattilainen, Happy Hour Restaurants Oy:n ravintoloitsija Tarja Palomäki tyrmää hallituksen viimeisimmät koronasäädökset suoralta kädeltä.

”Perustuslain mukaan pitää olla todella vahvat perusteet, jotta hallitus voisi kieltää elinkeinon harjoittamisen”, ravintoloitsija lataa.

”Olemme ravintola-alalla kaikki väsyneitä, turhautuneita ja kyllästyneitä olemaan tämän pandemian syyllinen ja maksaja. Keinot ovat vähissä saada ääni kuuluviin. Lähes kaksi vuotta ravintola-alan jatkuvaa kuritusta riittää. Kamelin selkä on katkennut”, Palomäki selvittää.

Ravintola-alojen Faktat tiskiin! -mielenilmaisu järjestettiin Helsingissä jo puolitoista vuotta sitten. Kuva: Salla Waliius.

Viime viikolla kymmenkunta yksityistä ravintoloitsijaa eri puolelta Suomea perusti HoReCa Suomi ry:n, jonka tavoitteena on alan äänitorven toimimisen ja edunvalvonnan lisäksi edistää aktiivisesti horeca-alan siirtoa sosiaali- ja terveysministeriön alta elinkeinoministeriön alle.

Yhdistyksen perustaminen on suora näpäytys alan etujärjestön Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRan toiminnalle koronataistelussa. MaRa on toiminut lausuntoaparaattina, jonka lukuisat vetoomukset tuntuvat kaikuvan maan hallituksessa, STM:ssä ja eduskunnassa kuuroille korville.

Koronakapina ravintolatoimialalla siis kytee – tai itse asiassa on kytenyt jo vajaat pari vuotta. Totuus on kuitenkin se, että STM, THL ja hallituksen koronaporukka vievät ravintoloita kuin laskiämpäreitä, ja toimialan omat hätäviestit ovat yksi toisensa perään jääneet ilmaan huutamiseksi.

Itse asiassa ravintola-ala on ohitettu kansallisessa päätöksenteossa jo kymmenien vuosien ajan. STM:n koronaohjaukseen liittyy olennaisena tekijänä epäselvä viestintä hallintoalamaisille. Ja ravintola-asioiden kohdalla vielä mukaan tulevat faktojen pimittämien ja kiertäminen, jopa suoranainen vääristely ja valehtelu.

Kapina kytee ravintoloissa, mutta miksi se ei vieläkään leimahda liekkehin? Uusi normaali on ollut menossa jo pian pari vuotta.

Heikki Kähkönen

 

Facebook Comments