R

Ravintolaväki vaatii yhteiskunnan panostusta – alalta vain kourallinen ehdokkaita eduskuntavaaleissa

Eduskuntavaalit käydään vajaan kolmen viikon kuluttua. Arkadianmäelle valitaan ihmisiä eri ammateista aina sahureista ja sairaanhoitajista opettajiin ja pankinjohtajiin asti. Matkailu- ja ravintola-ala odottaa tulevilta päättäjiltä paljon, mutta hotelli- ja ravintolaväki loistaa itse tulevista karkeloista poissaolollaan.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa iski vaaliteesinsä pöytään jo joulukuussa. MaRan mukaan koko toimialan kannattavuus on heikko. Niinpä seuraavan eduskunnan on alennettava anniskelun arvonlisäveroa, tehostettava harmaan talouden torjuntaa, purerttava toimialan tiukkaa sääntelyä, siirrettävä koulujen kesälomia siirrettävä ja leikattava viihderisteilyjen tukia.

Yhtä huolissaan tulevaisuudesta on Palvelualojen ammattiliitto PAM. Sen vaaliteeseissä vaaditaan
alipalkkauksen kriminalisointia, alalle yleissitovuutta, työntekijöille vakaita ja turvallisia työoloja, työnantajille selkeitä pelisääntöjä sekä alalle mahdollisuutta olla jatkossakin Suomen työllistävin sektori.

Periaatteessa kannatettavia ajatuksia ja vaatimuksia  kaikki, mutta vähissä on eduskunnassa horeca-alan oma väki, joka näitä asioita ajaisi eteenpäin.

Pikainen silmäys väistyvään eduskuntaan kertoo, että siellä toimialaa edustavat ravintolabisneksensä myynyt Antero Vartia (vihr.), sivutoiminen hotelli- ja ravintolayrittäjä Paavo Väyrynen (tl.) ja entinen hevirokkibaarin pyörittäjä Juho Eerola (ps.).

Mikko Alatalolla (kesk.) on takanaan tuhansia kapakkakeikkoja ja Harry Harkimolla (Liike Nyt) kokemusta mm. urheiluareenoiden ravintoloiden omistuksesta ja pyörittämisestä. Katja Taimela (sd.) on ammatiltaan suurtalouskokki. Heidän lisäkseen cv:ssään viisi kansanedustaja kertoo työskennelleensä joskus elämänsä varrella kahvilassa tai pikaruokapaikassa.

Paavo Väyrynen on yksi kokeneimmista matkailu- ja ravintolayrittäjistä eduskunnassa. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta.

Tälläkin kertaa eduskuntaan hakeutuu – puolueista riippumatta – humanisteja, tutkijoita, opettajia, toimittajia, kuntien ja valtion virkamiehiä, sairaanhoitajia, juristeja, lääkäreitä, pappeja, poliiseja ja urapoliitikkoja. Sen sijaan hotelli- ja ravintolayrittäjät, kapakoitsijat, kokit, keittiömestarit, tarjoilijat, baarimestarit ja kahvilanpitäjät puuttuvat joukosta käytännössä kokonaan.

Kansanedustajan työ ei kiinnosta hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisia. Heitä ei asetu ehdokkaiksi. Ja jos joku lähtee mukaan, kollegat eivät häntä äänestä.

MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi myöntää ehdokkaiden ja päättäjien puutteen ongelmaksi. Aittoniemi kertoo, että niin pitkälle kuin hän muistaa toimialalta on ollut vähän ehdokkaita sekä kunnallis- että eduskuntavaaleissa.

”Yksi syy voi olla se, että yrittäjät ovat tiukasti kiinni arjen yritystoiminnassa. Kun teet pitkiä päiviä, aika ja energia ei riitä yhteiskunnallisiin asioihin. Ja ne, joilla aikaa riittää, tekevät pitkän järjestöuran mieluummin kuin menevät mukaan politiikkaan”, Aittoniemi pohtii.

Näihin pulpetteihin ei valita kuin muutama hotelli- ja ravintola-alan osaaja seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Eduskuntavaaleihin lähteminen edellyttää usein jonkinlaista kokemusta politiikassa eli vähintäänkin kuntavaaleihin osallistumista tai kunnan lautakunnassa työskentelyä jonkin puolueen ehdokkaana.

”Kun jo näitä kuntatason ihmisiä on vähän, on oikeastaan luonnollista, että valtakunnan politiikassa heitä on vielä vähemmän. Itse asiassa mekin joudumme tekemään töitä, että saamme aktiivisia ihmisiä mukaan omiin luottamuselimiimme”, Aittoniemi sanoo.

Aittoniemen mukaan työskentely hotelli- ja ravintola-alalla voisi antaa hyvän potkun poliittiselle uralle. Ravintolat kiinnostaavat mediaa ja ihmisiä. Menestyvän matkailu- ja ravintolayrittäjän on usein helpompi saada näkyvyyttä kuin monen muun alan tekijän.

”Vähäinen edustus on yllättävää senkin vuoksi, että moni alan yrittäjä tunnetaan hyvin, mutta politiikan teossa tätä tunnettuutta ei hyödynnetä”, hän toteaa.

Eduskunnassa puoluetoverit halailevat toisiaan.

Viisi Tähteä kävi läpi kaikki 2468 eduskuntavaaliehdokasta. Haravaan tarttui vain 26 henkilöä, jotka ilmoittivat ammatikseen joko horeca-alan yrittäjän tai työntekijän. Heidän lisäkseen istuvista kansanedustajista mukana vaaleissa ovat aiemmin mainitut Juho Eerola, Harry Harkimo, Katja Taimela ja Paavo Väyrynen. Määrällisesti he edustavat 1,2 prosenttia kaikista ehdokkaista.

Horeca-alojen ehdokkaat eduskuntavaaleissa 2019

HELSINKI
Galia Suárez Katainen, ravintolayrittäjä, Vasemmistoliitto
Jani Somero, ravintolakokki, Piraattipuolue
Lars Löfgren, kokki, asentaja, Seitsemän tähden liike
Anil Rampal, ravintoloitsija, Suomen Keskusta
Juha Tiilikainen, vesibussiyrittäjä, ravintoloitsija, Like Nyt
Jyrki Helminen, kokki, Valitsijayhdistys

UUSIMAA
Paavo Väyrynen, valtiotieteen tohtori, kansanedustaja, Seitsemän tähden liike, Helsinki
Markus Kaija, kokki, Seitsemän tähden liike, Espoo
Nejdet Karadag, restonomi AMK, Suomen Keskusta, Vantaa
Ali Mehmet, kokki, yrittäjä, Sininen Tulevaisuus, Hyvinkää
Amarpreet Kaur-Singh, ravintolayrittäjä, Feministinen puolue, Helsinki
Harry Harkimo, kansanedustaja, Liike Nyt, Sipoo

VARSINAIS-SUOMI
Taimi Räsänen, ravintolan vuoropäällikkö, Vasemmistoliitto, Turku
Katja Taimela, kansanedustaja, suurtalouskokki, SDP, Salo

HÄME
Mika Walkamo, hotelli- ja ravintolayrittäjä, Kokoomus, Hämeenlinna
Janne Nurminen, ravintolapäällikkö, kokki, Piraattipuolue, Lahti

PIRKANMAA
Tarja Ahonen, suurtalousesimies, pitopalveluyrittäjä, Sininen tulevaisuus, Valkeakoski
Maria Karoliina Suoste, kahvilayrittäjä, Liike Nyt, Kangasala

KAAKKOIS-SUOMI
Jorma Mahlberg, hotelli- ja matkailualan esimies, Sininen Tulevaisuus, Imatra
Juho Eerola, kansanedustaja, Perussuomalaiset, Kotka

SAVO-KARJALA
Mikko, Meriläinen, ravintolayrittäjä, Kokoomus, Nurmes
Ossi Rantonen, hotelli- ja ravintolaesimies, Seitsemän tähden liike, Kuopio

VAASA
Micael Westerholm, yrittäjä, ravintoloitsija, Perussuomalaiset, Mustasaari, Korsholm
Kimmo Toroska, ravintolapäällikkö, Kansalaispuolue, Pori

KESKI-SUOMI
Tarja Uusipaasto, MMM, maaseutu- ja ravintolayrittäjä, Suomen Keskusta, Jämsä
Simo Kiminki, ravintolatyöntekijä, opiskelija, Seitsemän tähden liike, Seinäjoki
Marja-Liisa Penttinen, kassatarjoilija, Suomen Kansa Ensin, Jyväskylä

OULU
Hanna Saari, matkailualan yrittäjä, Kokoomus, Kalajoki

LAPPI
Henna Knuuti, kokki, tradenomi, SDP, Tornio
Niina Oinas, vuoropäällikkö, restonomi (AMK), SDP, Tervola

Teksti Heikki Kähkönen

CategoriesKansi

Facebook Comments