R

Raamatun mannaa marketkansalle – Fazer tuo hyönteisleivän myymäläleipomoihinsa

Päivän someaihe ruoan maailmasta on Fazerin uutinen heinäsirkkaleivän tuomisesta marketleipomoidensa valikoimiin. Hyönteisruoka on maailmalla vauhdilla kasvava ruokatrendi, joka rantautuu nyt suomalaisiin marketteihin. 
Mikään ei ole niin uutta, ettei se olisi samanaikaisesti vanhaa – ikiaikaista tietoa. Hyönteisiä on syöty maailman sivu, Afrikan savanneilta aina Suomen niemelle asti. Varsinkin trooppisten aluiden ruokakulttuureissa hyönteisproteiinilla on ollut vankka sijansa.

Taivaalta sataa mannaa. Peter Paul Rubensin maalaus 1626-1628. Kuva: Wikipedia.

Suomalainen Fazer tekee sen, minkä jokainen tuntee raamatullisesta yhteydestä sanalla manna. Raamatun tutkijoiden mukaan manna oli idätetystä viljasta tehtyä leipää, jossa hyödynnettiin tamariskipuun makeissa hedelmissä viihtyneitä hyönteisiä ja korianterin kaltaisia siemeniä. Leivän kypsennys tapahtui auringossa.
Raamatun mukaan leipä, jolla juutalaiset pärjäsivät vaelluksellaan Mooseksen johdolla Siinain erämaassa 40 vuotta, oli lähtöisin Jumalalta. Psalmi 78:24 tietää kertoa: ”hän satoi heille ruuaksi mannaa, hän antoi heille taivaan viljaa.”
Nyt hyönteisleipä tulee Fazerilta, Suomesta. Fazer yltyy sanomaan olevansa maailman ensimmäinen leipomo, joka tarjoaa hyönteisleipää marketjakeluun. Mooseksen harhailu Siinaissa olisi varmasti lyhentynyt murto-osaan, jos ABC-asemia olisi ymmärretty perustaa kansainvaelluksen tarpeisiin.

hyönteiset jauhetaan leipäjauhon sekaan. Valmistaja vakuuttaa, että Sirkkaleipä on hyvä proteiinin lähde.

Hyönteisten myynti elintarvikkeiksi vapautui Suomessa kuluvan marraskuun alussa. Fazer tarttui kirjaimellisesti sirkkaa sarvesta. Ensimmäiset käsin leivotut Fazer Sirkkaleivät tulevat myyntiin 11 pääkaupunkiseudun myymäläleipomossa perjantaina.
”Halusimme olla ensimmäisten joukossa tekemässä ruokavallankumousta. Haemme kasvua käsin leivottavista artesaanileivistä. Fazer Sirkkaleipä maailman ensimmäisenä hyönteisleipänä on tästä hieno esimerkki”, Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström hehkuttaa.

Sirkkaleivät leivotaan paikan päällä marketleipomossa. Kuva: Fazer.

Yhdessä sirkkaleivässä on 70 kotisirkkaa. Kasvatetut sirkat on kuivattu ja jauhettu muiden jauhojen sekaan. Sirkat ovat kevyitä. Leivän painosta ne vastaavat kolmea prosenttia.
”Teimme rouheisen leipätaikinan lisäämään maukkautta ja parantamaan suutuntumaa. Lopputulos on herkullinen ja ravinteikas. Hyönteiset sisältävät myös hyviä rasvahappoja, kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia”, yhtiön innovaatiojohtaja Juhani Sibakov kehuu.
Tällä hetkellä sirkkajauhoa ei vielä ole riittävästi saatavilla valtakunnalliseen myyntiin, joten uutuus tulee markkinoille asteittain. Fazerin tavoitteena on, että sirkkaleipää on seuraavassa aallossa myynnissä kaikissa Suomen 47 Fazerin myymäläleipomossa.

Me SUomalaiset suhtaudumme muita pohjoismaita myönteisemmin hyönteisruokaan.

Sibakovin mielestä kaikki merkit viittaavat siihen, että hyönteiset tulevat olemaan merkittävä elintarvikkeiden raaka-aine tulevaisuudessa myös läntisessä maailmassa.
”Ihmiskunta tarvitsee uusia ja kestäviä ravinnonlähteitä. Tutkimusten mukaan suomalaiset suhtautuvat Pohjoismaista positiivisimmin hyönteisiin. Odotamme suurella mielenkiinnolla, miten uutuusleipämme otetaan vastaan”, Sibakov innostuu.

Psalmit 78:23-29

Hän käski pilviä korkeudessa ja avasi taivaan ovet;
hän satoi heille ruuaksi mannaa, hän antoi heille taivaan viljaa.
Ihmiset söivät enkelien leipää; hän lähetti heille evästä yllin kyllin.
Hän nosti taivaalle itätuulen ja ajoi voimallaan esiin etelätuulen;
hän antoi sataa heille lihaa kuin tomua, siivekkäitä lintuja kuin meren hiekkaa;
hän pudotti ne leirinsä keskeen, yltympäri asuntonsa.
Niin he söivät ja tulivat kylläisiksi; mitä he olivat himoinneet, sitä hän salli heidän saada.

Mooses. Kuva: Pixabay.

CategoriesYleinen

Facebook Comments