P

Poliittinen sopu alkoholilaissa ei sidokaan keskustaa

Keskustan kansanedustaja ja  tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko valmistautuu pyöräyttämään alkoholilain luonnoksen kokonaan uusiksi meneillään olevan lausuntokierroksen jälkeen. Saarikko sanoo Turkulainen-lehden haastattelussa, että ”kierroksen jälkeen hallitus fiilaa vielä lakiesitystä”.
Saarikko edustaa keskustassa alkoholipolitiikan telaketjuosastoa. Hän oli pari vuotta sitten puolueen varapuheenjohtajana ajamassa suurella tohinalla keskioluita ja siidereitä Alkoon. Niinpä Saarikon mukaan ”on hyvin oletettavaa, että (lain) liberalisoinnilla on alkoholihaittoja lisäävä vaikutus. Sitä ei kannata lähteä kaunistelemaan.”

Keskusta pelaa bluffia alkoholilakisökössä.

Keskusta pelaa alkoholilain kokonaisuudistuksessa kaksi korteilla. Kepun sökössä politiikkaa tehdään pintakorteilla ja perskortti pidetään sopivasti jemmassa.

Annika Saarikon eduskuntavaalikampanjakuva vuodelta 2015.
Annika Saarikon eduskuntavaalikampanjakuva vuodelta 2015.

Kun muut paljastavat pohjakorttinsa, Saarikko valitsee pöydän alla kaksista korteista peliin sopivat voittokortit, joilla ”liberalisoinniksi” leimattu peli saadaan hoidettua omaan politiikkaan sopivalla tavalla kotiin.
Annika Saarikko siirtyy Juha Rehulan tilalle sosiaali- ja terveysministeriöön joskus ensi tammikuun ja toukokuun välillä. Ministerin vaihtopäivä on yhä sopimatta.
Lausuntokierros STM:n luonnoksesta uudeksi alkoholilaiksi päättyy 16. tammikuuta. Sen jälkeen menee vähintään kuukausi tai mieluummin kaksi ennen kuin STM saa tehtyä lausuntojen pohjalta arviomuistion.
Sen jälkeen ovatkin Kuntavaalit. Siinä samassa hässäkässä Saarikko aikoo pistää koko lain uusiksi. Eipä taida onnistua, ellei Keskusta aio tehdä alkoholialin uudistuksesta vaaliasetta, kuten ennakoin kolumnissani viime elokuussa.
Uusi alkoholilaki tulee voimaan aikaisintaan vuoden 2018 alussa. Alkoholilain kokonaisuudistus on ollut STM:ssä lakihankkeena jo vuodesta 2011. Saarikon pokeripeli on siirtämässä sitä jälleen kuukausilla eteenpäin.
Politiikassa on sanonta, että ”Kepu pettää aina”. Nyt sille ei ole mitään katetta, sillä Kepu ei tällä kertaa petä. Linja on ja pysyy.
Heikki Kähkönen
Lue myös:
30.8.2016 Alkoholilaista keskustan kunnallisvaaliase
15.11.2016 Ulkokultaiset alkoholilain laatijat ja omantunnon kysymys
21.11.2016 STM ja tyhjät alkoholilupaukset

Facebook Comments