P

Pietarin Top 100 -ravintolaa 2018 valittu – Uusi Venäläinen Keittiö ja Italia rulettavat

Viiden Tähden Pietarin kumppanimedia Antenna Daily on julkaissut Pietarin Top 100 -ravintolaa 2018 -listan. Top 10 kertoo hyvin, miten kärki jakautuu Uuden Venäläisen Keittiön, italialaisen ja ranskalaisen keittiön kesken ripauksella pohjoismaista ajattelua ja Aasiaa modernilla ja innovatiivisella otteella.

Pietari elää ravintolabuumia.
Vastoin lännen pyrkimyksiä ja oletuksia, sanktiot ja Venäjän asettama elintarviketuontikielto EU-alueelta ovat antaneet vauhtia ravintolakonseptien ja -kulttuurin kehittymiselle.
St Petersburg Antenna Daily -verkkolehden päätoimittajan Stanislav Smirnovin mukaan Pietarin Top 100 -listasta on nähtävissä, kuinka ravintolat ovat tarttuneet innovatiivisesti lähiruoka-ajatteluun ja nopeassa tahdissa on syntynyt pientuottajayhteistyötä.

Stanislav Smirnov on Antenna Daily -verkkolehden päätoimittaja ja Pietarin Top 100 -ravintolaäänestyksen järjestäjä. Kuva Eeropekka Rislakki.

”Uusi Pohjoinen Keittiö on toiminut yhtenä mallina uusien ratkaisuiden osalta. Mutta olemme samalla palanneet omille juurillemme. Perinteinen venäläinen keittiö sekä sitä uudistava moderni keittiö elävät molemmat renessanssia”, Smirnov kertoo.
”Myös baarikulttuurissa, joka on nyt Pietarissa yhtäkkiä iso juttu, tapahtuu vastaavaa kuin keittiöissä. Meille on ollut iso juttu, että El Copitas -cocktailbaari nousi maailman 100 parhaan baarin listalle. Pietarissa se valittiin kaupungin parhaaksi”.
Vuoden paras cocktailbaari El Copitas sijaitsee osoitteessa Kolokol´naja Ulitsa, 2.

Pietarin Top 1-10

Blok
Duo Gastrobar
Il Lago dei Cigni
GRÄS x MADBAREN
Таrtarbar
Jerome
Probka
Percorso
Kokoko
Duo Asia
Blok

Blok on Moskovan keskeisen trendihaistelijan ja ravintolaideologiksi itseään kutsuvan Alexander Rappoportin voimannäyttö. Moskovassa Rappoportin ravintolarypäs tarjoaa aasialaisia makuja Helsingin Wikbergin-Björkin -duon tapaan, mutta Pietariin hän lupasi perustaa parhaan liharavintolan Venäjällä ikinä.
Raaka-aine on kotoisin Voronezhin alueelta ja liha on mustaa angusta, jotka ruokitaan mm. maissilla, joka saa lihan marmoroitumaan.
Keittiöstä vastaa Jevgeni Meshcerjakov, joka voitti Venäjän ensimmäisen Bocuse d’Or -karsinnan vuonna 2014 ja aiemmin hänen työhistoriaansa on kuulunut Alain Ducassen Taillevent-ravintolassa Pariisissa.
Blok
Potomkinskaya Ulitsa, 4
Duo Gastrobar

Duo Gastrobar on baarin ja ravintolan yhdistelmä rennossa bistrohengessä ja skandisisustuksella.
Duo on varmasti yksi Pietarin mielenkiintoisimmista gastronomisista keitaista ja se houkuttelee paikallisia, paljon matkustaneita ja maailman trendeistä tietoisia nuorehkoja gastronomeja pöytiensä ääreen.
Kokki-ravintoloitsijat Dmitri Blinov ja Renat Maliko ovat Top 10 -listan hannuhanhia, sillä tämän venäläistä keittiötä, italialaista ja ranskalaista Välimerta yhdistävä ravintola ei ole heidän ainoa menestyjänsä. Kaksikon jäljiltä on myös sijalla 5 oleva Tartarbar sekä sijalla 10 oleva Duo Asia.
Duo’a luonnehditaan Pietarin ravintolaskenen vahvaksi tiennäyttäjksi.
Duo Gastrobar
Kirochnaya ulitsa. 8A
Il Lago dei Cigni

Kuva HBA

Ravintolan nimi viittaa Joutsenlampeen, ja Pjotr Tachaikovskin balettimusiikki onkin ollut lontoolaisen sisustussuunnittelutoimiston HBA:n innoituksen lähde.
Joutsenlammen takana olevat ravintoloitsijat ovat suurten tarinoiden kertojia, sillä Pietarin Buddha Bar on myös heidän käsialaansa.
Italialaista ruokaa tarjoillaan panoraamaikkunoiden avautuessa Krestovskin saarelta järvelle maiseman avautuessa imperiaalisen ajan Pietariin. Pietarilaista näyttämisen kulttuuria ovat myös kalliit sisustusmateriaalit Intiasta, Indonesiasta, Italiasta, Englannista ja mm. Tsekeistä. Tästä ei materiaalinen spektaakkeli enää parane, eikä ruokakaan pääse haukkumaan. Päin vastoin.
Il Lago dei Cigni
Krestovsky Prospekt, 21
GRÄS x MADBAREN

Keittiömestari Anton Abrezov on sielu Madbarenin takana, jossa Skandi-cool heittää yläfemman venäläisen uuden lähiruoka-ajattelun kanssa. Pisteenä i:n päällä voi olla ylläreitä kuten mustaa valkosipulia tai ramennuudeleita – pääasia on, että ihmeteltävää ja hyviä makuja, kauniita ja innovatiivisia annoksia riittää.
Madbaren on liittynyt yhteen naapurin Gräs-cocktailbaarin kanssa, jolla on samansuuntaiset jekut mielessä. Paikalliset raaka-aineet löytävät innovatiivisella tavalla tiensä paikallisten juomien kanssa samaan lasiin. Keittiö ja baari toimivat yhteistyössä, kansainväliset trendit ja paikallisuus kohtaavat.
Kannattaa olla kuulolla, kun ruokaa ja cocktaileja paritetaan täällä. Vastaavaa ei saa missään muualla.
Gräs x Madbaren
Inzhenernaya ulitsa, 7
Tartarbar

Jos pidät tartarista, tämä on paikka sinulle!
Duo Gastrobarin (sija 2) ja Duo Asian (sija 10) voimakaksikko Dmitri Blinov ja Renat Maliko ovat kehitelleet tartar-johdannaisia vailla rajoja pettämättömän hyvällä maulla ulkonäköä myöten. Rennot viinit rimmaavat mainiosti on sitten kyse lihaisasta tai kalaisasta tartarista.
Tartarbar sijaitsee Nevski Prospektin läheisyydessä entisessä armeijaparakissa. Industriaalityyli, tiiliseinät sekä versioinnit tunnetuista maalauksista luovat eksentrisen ja vahvan näyttämön ruokailukokemukselle.
Tartarbar
Vilenskiy per. 15
Jerome

Top 100 -listan toinen voimaryhmä on Aram Mnatsakanov Restaurants -yhtiö, joka toimii Pietarin lisäksi myös Moskovassa ja Berliinissä. Top 10:ssä on Jeromen lisäksi myös ravintola Probka (sija 7)
Gastronomic Cantina Jerome on Iisakin kirkon aukiolta pari loikkaa ja se tarjoaa klassista ranskalaista keittiötä sekä pastaa ja gourmetpizzoja Italiasta. Törmäyksessä syntyvät myös kiintoisat antipastit, risotot (osteririsotto) ja burgerit. Uskottavuutta kaikelle antaa toscanalainen keittiömestari Antonio Fresa, joka säätää annoksiin vauhtia mistä päin maailmaa huvittaa.
Ruokailijan seurana ovat salin mustille seinille maalatut metsän eläimet.
Jerome
Bolshaya Morskaya Ulitsa, 25
Probka
Kuva: Probkan Facebook-sivut.

Kuten Gastronomic Cantina Jerome (sija 6) myös Probka kuuluu Pietarissa, Moskovassa ja Berliinissä toimivaan Aram Mnatsakanov Restaurants -yhtiöön. Probka-ryhmällä on myös majoitustoimintaa.
Ravintola Probkan sydän on avokeittiö, jonka kuhinaa voi seurata kaikkialta ravintolasta. Lista noudattaa italialaisia klassikoita ja viinilistan 100 viiniä on valittu ympäri maailmaa.
Ravintolan yhteydessä on myös selkeästi edullisempi Probka Café, johon on oma sisäänkäynti. Caféssa on tarjolla myös venäläisiä suosikkeja.
Probka
Prospekt Dobrolyubova, 6
Kokoko

Kokoko on Uuden Venäläisen Keittiön airut, jonka Matilda Shnorova käynnisti jo viisi vuotta sitten. Ruokalista perustuu Pietaria ympäröivän Leningrad oblastin eli Pietarin lähialueen pienten tuottajien makuihin sekä sesonkeihin Uuden Pohjoisen Keittiön periaatteiden mukaisesti.
Samalla, kun Kokoko muutti vuonna 2016 W-hotellin suojiin, nuori keittiömestari Igor Grischechkin on saanut konstruoida uudelleen venäläistä keittiötä. Lopputuloksena on viljeltyjen ja villien komponenttien ja perinteisten ruokalajien törmäyttäminen hienostuneesti ja maittavasti sekä tekstuureilla leikkien.

Kokokon tyyliä kutsutaan runolliseksi ja filosofiseksi.
Kokoko on Pietarin ravintolaskenen keskeisiä trendisettereitä myös juomien osalta.
Kokoko
Voznesenskiy pr. 6 (W Hotelli St Petersburg)
Percorso
 

Four Seasons Hotellin yhteydessä oleva Percorso on ytimeltään italialainen ravintola kuten moni muukin Pietarin kärkiravintola. Percorson salissa on mahdollisuus valita näköala joko avokeittiiöön tai Iisakin kirkon suuntaan kristallikruunujen alla. Sali on tumman puhuva, upottava ja dramaattinen – häivähdys menneen maailman loistoa.

Listalla on meren eläviä, liha-annoksia, tuorepastaa, italialaisia juustoja, joista osa on paikallista tuotantoa tuontijuustomestareiden jäljiltä.
Katso video:
Percorso
Four Seasons Hotel Lion Palace St. Petersburg
1 Voznesensky Prospekt
Duo Asia

Duo Asia on uusin ravintola Dmitri Blinovin ja Renat Malikon ravintolaimperiumissa, joista Top 10:ssä ovat myös Duo Gastrobar (sija 2) ja Tartarbar (sija 5).
Duo Asia ei pyri noudattamaan mahdollisimman autenttisesti aasialaisia annoksia vaan keittiötä luotsaava Dmitri Blinov pikemminkin leikittelee tekniikoilla ja alueellisilla erikoisuuksilla sekä tunnetuilla annoksilla. Duo Asia on hintatasoltaan kohtuullinen ja se sijaitsee Nevski Prospektin sivukadulla Rubinshteinalla, josta on muotoumassa vilkas ravintola- ja baarikatu.
Duo Asia
Ulitsa Rubinsteina 20

Pietarin Top 100 / Paras-kategoriat

Paras kokki
Artem Grebenshchikov

Erarta museon ravintolan kokki Artem Grebenshchikov avaa pian oman ravintolansa. Kuva Facebook / Koroleva Polina

Paras Baari
El Copitas
Paras kahvila
Caffe Italia
Paras uusi ravintola
Duo Asia
Paras ravintolaryhmä
Italy Group
Paras ravintola-arvostelija
Dmitri Grosny
Dmitri Grosny (suom. Julma) on Gazeta Delovoi Peterburg -lehden toimittaja.

Paras gastronominen tapahtuma
Oh yeah! Food!
Paras katuruoka
Beciker
Paras lähiruokaravintola
Kokoko

Top 11–100

Ravintolat eivät ole paremmuusjärjestyksessä vaan aakkosellisesti. Ensin ovat latinalaisin kirjaimin nimetyt ravintolat, baarit ja kahvilat. Toisessa osiossa ovat kyrillisin kirjaimin nimetyt ravintolat.
Amo Cucinare
Atelier Tapas Bar
Azia
Barclay
Beefzavod
Bellevue Brasserie
Big Wine Freaks
Bruno
Buddha Bar
Caffe Italia
Capuletti
Casa del Мясо
Charlie
Crab Story
EM
Entree
Erarta
FermA
Four Hands
Gastroli
Goose Goose
Hamlet & Jacks
Hitch
Jack & Chan
James Cook
La Maree
La Perla Fish House
Made in China
Mapuche
Molto Buono
Porto Maltese
Red. Steak & Wine
RoseMary
Romeo’s Bar & Kitchen
Schengen
Serbish
Sintoho
Smoke BBQ
Social Club
Stroganoff Steak House
Subzero
Suki
Terrassa
The Repa
Tres Amigos
Tse fung
Vincent
VinoVeka
Volna
Абрикосовъ
Банщики
Бекицер
Белка
Бутерbrodskybar
Винный шкаф
Гастрономика
Дом
Европа (Belmond)
Казбеги
Квартира Кости Кройца
Кинг Понг
Китайская грамота
Курорты
Летучий Голландец
Мансарда
Марчеллис
Место
Метрополь
Мечтатели
Миндаль
Морошка для Пушкина
Москва
Москва-Пекин
Мыженаты
На речке
Палкинъ
Полный балет
Порт
Птички и ягоды
Рибай
Рыба
Северянин
Симпозиум
Токио Сити
Тройка
Укроп
Фламандская Роза
Центральный
Шаляпин
22 сантиметра
Lue myös Eeropekka Rislakin raportti Pietarin ravintoloista
 

Facebook Comments