O

Ovatko legendaarisen ravintola Palacen päivät luetut?

Perinteinen joululounas ja 22. joulukuuta. Päivämäärä kannattaa merkitä ylös, sillä se on viimeinen, jolloin Palacen 10. kerroksen ravintola on auki sellaisena kuin se on tunnettu Helsingissä vuodesta 1952.
Talon paketoinut remontti etenee siihen saakka ja paikka menee kiinni. Jatkosta ei ole varmuutta, koska vuokrasopimus Berling Capitalin (Palace Ravintola Oy:n) ja kiinteistöjä hallinnoivan Teollisuuskeskuksen välillä päättyy vuodenvaihteessa.

Palacen ravintolasali vuonna 2006. Kuva. Viiden Tähden arkisto.
Palacen ravintolasali vuonna 2006. Kuva. Viiden Tähden arkisto.

Asiasta kertoi ensimmäisenä IS Ruokala. Muun muassa Kämpiä aiemmin omistanut sijoittaja Esa Karppinen vahvisti tiedon Ilta-Sanomille.
Palace on ollut Suomen parhaiden kokkien ja kylmäkköjen työnantaja ja kouluttaja kautta aikain. Harvan miesmuisti riittää vuotta 1952 kauemmaksi. Palace avattiin tuolloin Helsingin olympialaisiin.
Legendaarinen Aleksander Palermaa oli Palacen ensimmäinen keittiöpäällikkö. Häntä seurasi Eero Mäkelä, joka toimi Palacessa 12 vuotta. Hänen jälkeensä keittiötä johtivat muiden muassa Markku Taimi ja Markus Maulavirta.
Palace ei ehkä ole ollut samanlainen uusien tuulien tuoja kuten Torni kiinalaisineen ja Balkan-grilleineen. Palace on aina tehnyt hyvää ruokaa ja hyvän ruoan ystäville vaikka läskisoosia tai uunilahnaa, jos sitä on haluttu. Kysyjiä sekä maksajia riitti ennen vanhaan vuorineuvosten ja heidän palkkarenkiensä joukossa.
Eero Mäkelä muisteli Taloussanomissa vuonna 2008, että hänen aikaansa syntyi rapujen keittoennätys yhden sesongin aikana. Niitä oli 34 000 kappaletta.

Suomen ensimmäinen Michelin-tähti on kiistaton saavutus.

Suomen ensimmäinen Michelin-tähti on kiistaton saavutus, josta Etelärannan pitää kiittää antaumuksellista keittiöpäällikköä Eero Mäkelää tiimeineen.
Palacen yläbaari, sauna sekä II kerroksen Café, Grilli, La Vista ja La Cocina olivat osa kokonaisuutta, jota joskus valistuneet omistajat – pääkonsuli Heikki Tavela etunenässä – vaalivat.

Ravintola Palace Eteläranta 10:ssä 1950-luvulla. Kuva: Arvo Kajantie, Helsingin Kaupunginmuseo.
Ravintola Palace Eteläranta 10:ssä 1950-luvulla. Kuva: Arvo Kajantie, Helsingin Kaupunginmuseo.

Jos muualta Suomesta pitää hakea painoarvoltaan parasta hotelliravintolaa, se on joko tamperelaisen Hotelli Tammerin pääsalisali, joka edelleen on toki olemassa, historiallinen Lahden Seurahuoneen ravintola takavuosien herkkupöytineen tai Rovaniemen Pohjan Hovi, jonka säteili joskus laajalle – Jäämeren rantaan asti.
Palacen ja teollisuuden välinen suhde oli takkuinen jo vuosien ajan. Taloussanomat kirjoitti 2008, että Herrat tappelevat Palacen vessasta.
Tuolloinen kiista lähti liikkeelle kahvilan rasvakanavasta. Työnantajat olivat vaatineet ravintoloitsijaa uusimaan kanavan ja vastaamaan kustannuksista.  Ravintoloitsija taas katsoi, että kiinteistön omistajan pitäisi osallistua kunnostuskustannuksiin.
Kiista laajeni koskemaan toisessa kerroksessa olevaa kahvilaa ja ensimmäisen kerroksen varastotiloja ja vessaa. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK halusi muuttaa Café Palacen asiakasvessat ja Palacen viinavaraston autopaikoiksi, joihin mahtui parikymmentä autoa.

CategoriesRavintolat

Facebook Comments

Comments are closed.