O

Olo Creative Kitchenin klassikkomenu Matka valittiin Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2017

Hungry for Finland – kansallisen ruokamatkailukilpailuun osallistui 73 korkeatasoista ehdokasta. Palkinnot jakoivat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Kilpailun arviointiryhmä hehkuttaa ja perustelee Olo Creative Kitchenin valintaa lähes runollisesti:
”Tuote on taitavasti toteutettu vuorovaikutteinen elämys, jossa yhdistyvät innovatiivinen toteutus, visuaalisuus ja erinomaiset maut – jokainen yksityiskohta on mietitty. Tuote on noin 15 ruokalajin maistelukokonaisuus, jonka valmistusta voi seurata ja samalla keskustella keittiömestareiden kanssa.”
”Menu Matkassa toteutuvat ravintoloitsija Jari Vesivalon lapsuusmuistot ja mahdollisimman lähellä tuotetut sesongin raaka-aineet. Perinneruokien ja -menetelmien modernisointi ja ruokiin liittyvä tarinallisuus ovat olennainen osa menua. Keittiömestareiden ja tarjoiluhenkilökunnan vuorovaikutus on aitoa vieraanvaraisuutta niin kotimaisille kuin kansainvälisille asiakkaille – palvelupolku toimii hyvin.”
Lisäksi palkittiin kolme muuta ruokamatkailutekoa
Hotelli Punkaharju, sienet ja yrtit.

Hotelli Punkaharju valmistui nykyiseen muotoonsa 1890-luvulla. Kuva: Heikki Kähkönen.

Pieteetillä uudistetussa, historiallisessa Hotelli Punkaharjussa ja kansallismaisemassa toteutettava sieni- ja yrttiviikonloppu. Tuote toteutetaan huippuasiantuntijoiden opastuksella sieniä ja yrttejä tunnistaen ja keräten.
Asiakas saa moniaistisen, tarinoilla höystetyn luontokokemuksen, saa tietoa luonnosta, sienistä, yrteistä sekä oppii valmistamaan saalistaan erilaisia aterioita. Viikonloppu huipentuu viiden ruokalajin sieni-illalliseen.
Fiskarsissa artesaanijuomatuottajien opastettu kierros: Fiskarsin panimo, Kuura Cider ja Ägräs Distillery.
Fiskarsin Panimo on yksi tutustumiskohteista. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kierroksella tutustutaan eri juomatuotteiden valmistukseen, raaka-ainehankintaan ja markkinointiin. Kierrokseen kuuluu myös tuotteiden maistelua. Raaka-aineet, omenat ja villiyrtit ovat läheltä. Villiyrttien poimimiseen on koulutettu paikallisia henkilöitä.
Skördefesten, vuosittaiset sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla, jossa vierailee noin 15 000 henkilöä, niin saaren asukkaita kuin myös matkailijoita Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä.
Vieraat tutustuvat saaren raaka-ainetuotantoon ja perinteisiin. He myös maistelevat tuotteita. Skördefesten pidentää matkailusesonkia. Se on ahvenanmaalaisten yrittäjien yhteinen tapahtuma, jonka toteuttamiseen osallistuu noin tuhat henkilöä.
Kaksi kunniamainintaa
Smaku keräsi elokuun lopussa satamäärin hyvien makujen ystäviä. Kuva: Heikki Kähkönen.

SMAKU, porvoolaisten ravintoloiden yhteinen ruoan ja juoman elämyksellinen makumatka opastettuna kävelykierroksena. Ravintoloiden (4) SMAKU-annosten lomassa opas kertoo ravintoloista, raaka-aineista, ruokakulttuurista ja Porvoon historiasta.
Studioravintola Tundra, Kuusamo.
Ravintolan ruokatuote perustuu alueen villiruokaan ja villiyrtteihin. Keittiömestari on myös keraamikko. Molemmat käsityöammatit yhdistyvät ravintolassa. Asiakkaan yllättäminen positiivisesti on yrittäjä Jarmo Pitkäsen perusfilosofia.
Kilpailijoiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä.
Ruokamatkailu on keskeistä matkailun kehittämiseksi
Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä. Kilpailu on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Ruokamatkailun trendeissä ovat käsityöläisyys ja paikalliset raaka-aineet vahvasti mukana. Perinteitä ja historiaa hyödynnetään muun muassa makumuistoissa. Elämyksellisyys ja asiakkaan oppiminen ovat keskiössä. Juomakulttuuri on noussut vahvasti mukaan ruokamatkailuun.
Arviointiraadin jäsenet:
Kirsi Viljanen, erityisasiantuntija, lähiruokakoordinaattori, maa- ja metsätalousministeriö,
Terhi Hook, kehityspäällikkö, Visit Finland
Mariaana Nelimarkka, olut- ja ruokatoimittaja
Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK ry
Kristiina Havas, Ruokamatkailun projektipäällikkö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Kilpailun toteuttajia ovat maa- ja metsätalousministeriöVisit Finland (Finpro) ja MTK. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

CategoriesYleinen

Facebook Comments