M

MTK aikoo mullistaa lähiruoan verkkokaupan Suomessa

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK aikoo ottaa suomalaisen ruoan verkkokaupan omiin käsiinsää tuomalla tuottajat ja valmistajat asiakkaidensa luokse. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo, että pitkä ja moniportainen tie tuottajalta kuluttajalle on pahin este lähiruoan myynnille Suomessa. MTK avasi jouluun asti toimivan pop up -myymälän Helsingissä keskiviikkona.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (vas.) haluaa tarjota uusia mahdollisuuksia ruuan myyntiin ja jakeluun.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (vas.) haluaa tarjota uusia mahdollisuuksia ruuan myyntiin ja jakeluun.

Moniin Euroopan maihin verrattuna ruoan verkkokauppa kulkee lapsenkengissä Suomessa. Vanhimmat toimivat nettikaupat ovat tehneet tappiota jo parikymmentä vuotta. Ruoan nettimyynti oli Suomessa viime vuonna noin 26 miljoonaa euroa. S-ryhmän osuus oli tästä 15,5 miljoonaa euroa.
Tuottajien itsensä perustama suoramyyntisivusto Avoinmaaseutu.fi lopetti toimintansa kannattamattomana heinäkuussa. MTK valjasti organisaationsa tukemaan suoramyyntiä perustamalla tilalle oman Ruokaasuomesta.fi-verkkokaupan. Nyt palvelussa tuotteitaan myy vajaat 100 yritystä. Tuotteita on kaupan reilut 400.
”Entistä useampi maatilayritys harkitsee ruoan suoramyynnin aloittamista maatalouden heikentyneen kannattavuuden, ruuan halpuuttamien ja vaikean markkintilanteen vuoksi.  Haluamme olla eturintamassa tarjoamassa uusia mahdollisuuksia ruoan myyntiin ja jakeluun”, Marttila kertoo.

Pop up -myymälä Helsinkiin

Kolmena päivänä viikossa jouluun asti toimivassa pop up -myymälässä voi 1-2 yritystä kerrallaan esitellä ja myydä tuotteitaan vuoroviikoin. Ensimmäisenä on vuorossa Mustilan Viini Elimäeltä.

MTK:n pop up -kaupassa on myynnissä glögiä ja luettavina Maaseudun Tulevaisuus -lehtiä.

”Pop up -myymälä mahdollistaa mukana oleville lähiruokayrityksille myynnin lisäksi tärkeän kuluttajapalautteen ja kehitysideoiden saamisen perinteisin menetelmin, kasvokkain asiakkaan kanssa”, sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.
MTK tarjoaa yrittäjille sananmukaisesti auttavan kätensä, sillä kauppapaikka on Forumin Kukontorilla eli MTK:n Maalaistentalon alakerrassa.
”Meidän ei tarvitse edes maksaa tiloista vuokraa, sillä omistamme itse myymäläkiinteistön. Emme toistaiseksi olle suunnitelleet vastaavien kauppapaikkojen perustamista muualle Suomeen, mutta sekin on mahdollista tulevaisuudessa”, Marttila perustelee.
http://ruokaasuomesta.fi/popup

CategoriesYleinen

Facebook Comments