L

Luomun myynti lisääntyy – osuus elintarvikekaupasta yhä vain pari prosenttia

Luomun myynti Suomessa on edelleen kasvussa. Tuore kuluttajakysely kertoo, että yli miljoona suomalaista ostaa luomutuotteita viikoittain. Silti luomun osuus on edelleen vain 2,1 prosenttia vähittäiskaupan elintarvikemyynnistä.
Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myydään vähittäiskaupassa lähes 290 miljoonalla eurolla vuodessa. Mittausjaksolla 1.7.2016–30.6.2017 luomukauppa lisääntyi 15 prosentilla verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Arvio perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin.
”Vastuullisuuden vahvistuminen ja tuotevalikoiman laajeneminen näkyvät kasvavana myyntinä. Myyntiluvut vievät Suomen mukaan luomun pohjoismaiseen kasvuvauhtiin”, toteaa toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta.

Luomun myynti kasvoi eniten mehuissa ja kahvissa.

Lähes kaikkien luomutuotteiden myynnin arvo on kasvanut vuoden aikana panimojuomia ja leipomotuotteita lukuun ottamatta.

Luomumunien kysyntä on vilkasta. Kuva: Pixabay.

Suhteellisesti eniten lisääntyi luomuraaka-aineista valmistettujen mehujen, kahvin, lastenruokien, juustojen sekä hedelmien ja vihannesten myynnit.
Korkein markkinaosuus luomulla on kananmunakaupassa, jossa yli 15 prosenttia myynnin arvosta tulee luomumunista. Myös hiutaleet ja suurimot sekä lastenruoat myyvät hyvin luomuna.
”Mielenkiintoista on myös, että luomumaidon myynti lisääntyy samaan aikaan kun maidon kokonaismyynti laskee”, Kottila sanoo.

Luomukuluttajien joukko kasvaa. Joka toinen suomalainen ostaa luomua vähintään kerran kuussa.

Myös luomua ostavien kuluttajien joukko on kasvussa. Yli puolet suomalaisista ostaa luomua säännöllisesti eli vähintään kerran kuukaudessa.

Aamiaisen voi rakentaa vaivatta luomutuotteista. Kuva: Pixabay.

Reilu neljännes kansalaisista ostaa luomua vähintään viikoittain. Tästä ryhmästä valtaosa on lisännyt luomun käyttöään kahden viime vuoden aikana ja aikoo lisätä sitä myös tulevaisuudessa.
Aktiivisia luomun käyttäjiä ovat etenkin 30-49-vuotiaat naiset sekä lapsiperheet. Myös miesten osuus aktiivisina luomukuluttajina on kasvanut.
Kulutus on levinnyt pääkaupunkiseudulta suuriin kaupunkeihin, eri tuloluokkiin ja muidenkin kuin korkeakoulutettujen keskuuteen.

CategoriesYleinen

Facebook Comments