K

Kyrö Distillery heittäytyi katkeroksi – pieni erä ruistisleestä kehitettyjä bittereitä saapuu ravintoloihin

Viskitislaamonakin tunnettu Kyrö Distillery Company on jälleen heittäytynyt uuden juoman tuottamiseen laajentamalla kotimaista alkoholivalikoimaa uudella kategorialla. Nyt vuorossa ovat katkerot eli bitterit.

Uutuusbitterit on tehty ruistisleeseen, kuinkas muutenkaan. Kyrö tuo markkinoille kaksi katkeroa: vaalean Pale Rye Bitterin ja tumman Dark Rye Bitterin.

Bitter on monesta eri katkerista juomatuotteista koostuva ryhmä, jonka tuotteet kuuluvat kaikkien baarien perusvalikoimaan.
Ryhmässä ovat kaikki bitters-nimellä kulkevat pienet tippapullot kuten Angostura ja Peychaud’s, jotka ovat monen drinkin, kuten Old Fashioned:in perustaa, sekä kaikki katkerat liköörit ja likööreiksi siirtyneet vanhat lääkkeet, joita tarjoillaan maailman läpi sellaisenaan tai sekoitettuna kuten Jägermeister ja Campari.
Nyt julkaistut Kyrön tuotteet ovat osa jälkimmäistä, katkeraa liköörikategoriaa.

Kuvassa Kyrö Pale Rye Bitter.

Pale Rye Bitter on pehmeä, makeahko tisle, jossa on metsäisyyttä ja marjaisuutta, kun taas Dark Rye Bitter on hyvin maseroitu eli uutettu tuote, jossa esiintyy enemmän maanläheisiä ja savuisia makuja, sekä runsaasti enemmän katkeruutta. Kokenut bitterien ystävä voikin jälkimmäisestä bongata Fernet Branca -tyylisiä vivahteita.

Kyseessä on Kyrön ja sen eri huppubaarimikoista koostuvan Kyrö Academyn liki vuoden yhteistyön tulos.

Academyn kutsujäsenet ympäri maailmaa Kyrön tislaajat Kalle Valkonen ja Marttaleena Ruohomaa pääsivät kokeilemaan 24 eri makua ja niiden yhdistelemistä tuotekehityksen aikana.
Kyrön Mikko Koskinen luonnehtii prosessia erityisen yhteistyövetoiseksi. Kaikki kehitykseen osallistuneet viestittelivät toisilleen havaintoja ja oivalluksia, joiden pohjalta toiset veivät ideoita eteenpäin.

Kuvassa Kyrö Dark Rye Bitter.

Tuotteet ehtivät kokea monta eri vaihetta kehitysprosessin aikana. Yhden tuotteen Kyrö lopulta karsikin prosessin viime metreillä. Mutta helmikuun puolivälissä julkaistut tuotteet ovat reseptinkin osalta loppuun hiottua ja taattua Kyrö-laatua.
”Pakkaukset saattavat kuitenkin vielä muuttua”, Koskinen kertoo.
”Vaikka ne näyttävätkin mielestämme erittäin hienoilta, niiden luettavuus saattaisi mahdollisesti tuottaa esimerkiksi Alkon hyllyillä hämmennystä.”
Näiden juomien päätyminen Alkon hyllyihin ei ole kuitenkaan heti taattu.

Tisleitä on tuotettu vain 1000 pulloa kumpaakin, eikä niiden valmistaminen ole kovinkaan helppoa, sillä moni tarvittava yrtti kerätään käsin Kyrön seudun luonnosta.

”Seuraava erä ei tule todennäköisesti ennen ensi kesää”, Ruohomaa harmittelee.
Kyrön uusia juomia kannattaa siis etsiä hyvin varustetuista ravintoloista, joihin ne ilmestyvät tuota pikaa.
Vinkkinä hyvän juoman ystävälle: tuotteen julkistustilaisuudessa muutamat ravintola-alan nerot keksivät yhdistää tumman bitterin hyvin humaloidun Pale Ale -oluen kanssa. Kyseessä on erinomainen tapa päättää ilta.
Teksti Mikael Malmivaara
Kuvat Mikael Malmivaara ja Kyrö Distillery Company

CategoriesCocktailit

Facebook Comments